..... Inici | Ràdio | Recerca

Amnistia Internacional demana a la República Dominicana que aturi les "deportacions en massa" d'haitians

by 1:10 0 comentaris
Amnistia Internacional ha instat el Govern de República Dominicana a aturar el que ha anomenat "deportacions en massa" d'immigrants haitians com a mètode per prevenir la propagació del brot de còlera que ha començat al país veí i que ha causat més de 3.400 morts a Haití fins ara.


El grup defensor de drets humans ha informat que més de 950 haitians que residien sense documentació a la República Dominicana, alguns dels quals van arribar al país després del terratrèmol que va assolar la capital el gener de 2010, havien estat deportats durant la setmana passada i que el Govern dominicà ha endurit els controls d'entrada als  immigrants d'aquest país.

"Ningú hauria de ser deportat sense tenir en compte la seva situació i els motius pels quals va immigrar, i qualsevol haitià que se sospiti que pot tenir el còlera ha de ser tractat mèdicament, no deportat", ha assegurat l'assessor d'Amnistia Internaciona Javier Zúñiga a través d'un comunicat.

Més de 3.400 persones han mort a Haití i desenes de milers n'han emmalaltit a causa de l'epidèmia de còlera que assola el país, el més pobre de l'hemisferi occidental, des de mitjans octubre. Per la seva part, la República Dominicana ha informat de 150 casos d'aquesta malaltia en les seves fronteres des del brot al país veí.

Aproximadament un milió d'haitians viu i treballa a la República Dominicana, la majoria d'ells com a treballadors no qualificats i sense tenir la documentació reglamentària. El Govern dominicà ha mostrat la seva preocupació que la malaltia, que es transmet a través de l'aigua i menjar contaminats, pugui travessar la frontera, pel qual han instal·lat controls militars al voltant del país per inspeccionar les vises de viatge dels haitians que volen entrar al país.

Per la seva banda, el director del Departament d'Immigració de la República Dominicana, Sigfrido Paret Pérez, ha dit que el seu Govern estava enfrontant-se a un acusat increment de la immigració des del país veí. "No són repatriacions. Són haitians que han estat detinguts en el moment en què es produïa la seva entrada il·legal al país", ha declarat sobre aquesta qüestió.

Després del terratrèmol d'Haití i que va deixar uns 250.000 morts al país, el Govern dominicà va suspendre les deportacions d'aquelles persones que s'haguessin quedat sense casa i que van entrar al país de manera il·legal. Segons dades del Govern dominicà, més de 200.000 haitians han entrat al país després del terratrèmol.

Zúñiga ha puntualitzat que la situació de molts immigrants haitians no està clara, especialment si es té en compte que centenars de milers d'ells vivien en situació irregular a República Dominicana abans del terratrèmol. "Repatriar aquestes persones és condemnar-les a una situació en la qual la seva salut i seguretat es trobaran amenaçades", ha afirmat. /Font

redacció

Developer