..... Inici | Ràdio | Recerca

L'ONU ja parla de "genocidi" a la Costa d'Ivori

by 18:41 0 comentaris

El nou ambaixador de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) a la Costa d'Ivori, Youssoufou Bamba, ha advertit aquest dijous que la situació actual s'apropa a un "genocidi". Els líders mundials han instat al president, Laurent Gbagbo, a abandonar el poder i donar pas al seu successor, Alassane Ouattara, guanyador oficial de les eleccions a la Costa d'Ivori. Una comissió electoral independent, certificada per l'ONU, va proclamar Ouattara com a nou líder del país africà. Bamba ha insistit en l'elecció "transparent, democràtica i lliure" d'Ouattara i ha denunciat "violacions a gran escala dels drets humans", que ja han acabat amb la vida de 170 persones.


"Per a mi, el debat s'ha acabat, ara s'ha de parlar de com i quan el senyor Gbagbo abandonarà el càrrec", ha afegit l'ambaixador de l'ONU. "S'ha de fer alguna cosa", ha demanat el representant de les Nacions Unides, que ha assegurat que vol parlar amb els membres del Consell de Seguretat de l'ONU. "Intentaré reunir-me amb els 15 membres. Vull reunir-me amb tots ells per explicar-los la gravetat de la situació. (...) Esperem que les Nacions Unides previnguin la violació i que evitin que les eleccions siguin robades a la gent", ha afegit.

Aquest dimecres, els països de l'Àfrica Occidental van intentar convèncer Gbagbo perquè abandonés el poder i van amenaçar amb fer ús de la força. Per la seva banda, Gbagbo segueix aferrat al poder i va assegurar que trencaria relacions diplomàtiques amb qualsevol estat que donés suport a Ouattara i el reconegués com a nou líder de la Costa d'Ivori. Uns 14.000 ivorians han creuat la frontera cap a Libèria pels esclats de violència posteriors a les eleccions que es van celebrar el 28 de novembre, segons dades de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats (ACNUR).

Gbagbo governa la Costa d'Ivori des de l'any 2000, quan va guanyar les eleccions després d'un cop d'estat que va desbancar Robert Guei. Dos anys després, Gbagbo va sobreviure a una rebel·lió armada que va dividir el país entre el nord rebel, que dóna suport a Ouattara, i el sud, controlat pel govern actual. /Font

redacció

Developer