..... Inici | Ràdio | Recerca

Cancún: "Les multinacionals volen mercantilitzar la natura"

by 11:47 0 comentaris
El coordinador de l'Organització No Governamental Via Campesina de Mèxic, Alberto Gómez, va advertir que les grans potències i les empreses transnacionals buscaran mercantilitzar els problemes que ocasiona el canvi climàtic, durant la cimera sobre el tema que es desenvolupa a Cancún. En la Conferència Marc de les parts de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP-16), com s'anomena l'esdeveniment de Cancún: "El capital està buscant com fer negoci amb aquests problemes de la crisi climàtica".


"Ja és un fracàs la COP 16 a Cancún. És un fracàs per a les aspiracions de la humanitat de tenir alternatives reals que permetin el seguir vivint com a món i com a humanitat", va sostenir.

"Estem preveient una ofensiva forta de les transnacionals i dels governs dels països desenvolupats, no una sensibilitat davant els impactes que està ocasionant la crisi climàtica", ha remarcat.

En la reunió, els moviments socials defensors del planeta pronostiquen que hi haurà "un fort impuls a tots els mecanismes del mercat de carboni, que signifiquen més privatitzacions sobretot en els boscos a través de xarxa".

Les grans potències, buscaran la "privatització de la natura, de la biodiversitat perquè tot tingui valor, perquè tot es pugui que mercantilitzar".

En aquest sentit, va destacar la importància del treball camperol i l'esforç dels moviments socials que s'ha d'imposar per protegir el planeta i la raça humana, sobretot perquè el canvi climàtic afecta els sòls i per tant influeix en la producció d'aliments.

"Estem convençuts que som necessaris, som útils a la humanitat. El nostre paper és produir aliments, i els produïm la base d'una agricultura sostenible", va dir Gómez al voltant del moviment camperol.

Va sostenir que "aquesta manera de produir aliments permet ara per ara refredar el planeta", en un moment en el que es necessita d'això per combatre l'escalfament global, generat a partir de l'emissió de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera.

Va instar a revaloritzar el paper dels pagesos com una alternativa per contrarestar els efectes del canvi climàtic, aturar l'escalfament global i enfrontar la fam al món.

"Si tenim un marc econòmic que signifiqui revaloritzar el nostre paper, nosaltres podem, amb aquest tipus d'agricultura, no només refredar el planeta sinó produir aliments i amb això combatre la fam que hi ha al món", va dir.

Va informar que l'ONG Via Campesina de Mèxic treballa per impulsar una sobirania alimentària i com a part d'aquest esforç, desenvoluparà diferents carrabines en defensa del planeta, durant els dies de la COP 16, que va començar el 29 de novembre i culminarà el 10 de desembre.

"La sobirania alimentària a la via camperola, és la nostra alternativa davant el capitalisme. A això anem", va assenyalar.

Va anunciar que des de l'organització es realitzaran marxes que conduiran a Cancún per denunciar el maltractament als sòls a Mèxic.

"Hi ha una devastació ambiental a Mèxic, una destrossa de l'agricultura. En els nostres recorreguts rumb a Cancún exemplificarem aquestes realitats".

A més, l'ONG Via Campesina de Mèxic té previst desenvolupar a Cancún un fòrum global on exposaran els seus "alternatives reals de la crisi climàtica".

La reunió de Nacions Unides sobre canvi climàtic a Cancún intentarà aconseguir un consens per disminuir les emissions de diòxid de carboni a l'ambient, enfront del fracàs en aquest matèria de la passada Cimera de Copenhaguen (desembre 2009).

D'acord amb el Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic (IPCC), entre els devastadors efectes com a conseqüència del canvi climàtic, estan: augment de les temperatures, l'elevació del nivell del mar, sequeres i inundacions.

Les situacions assenyalades ja les han patit diferents països del Carib, Amèrica Central i Sud-amèrica, i seguiran presentant de mantenir l'actual ritme d'emissions de gasos que produeixen l'escalfament global. /Font

redacció

Developer