..... Inici | Ràdio | Recerca

Bolivia se suma a la iniciativa de Brasil y Argentina y reconocerá a Palestina como Estado

by 22:30 0 comentaris
Bolívia es sumarà a les recents iniciatives d'Argentina i Brasil i reconeixerà a Palestina com a Estat independent. Això va anunciar aquest divendres el president bolivià Evo Morales, que va acusar a Israel d'estar cometent un genocidi al Pròxim Orient. Morales ja va ordenar el gener del 2009 la ruptura de relacions amb Israel. "Bolívia enviarà una carta al president de Palestina (ndlr: president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas) reconeixent (sic) com a Estat independent i sobirà", va dir Morales en conferència de premsa a Itaipú, al sud-est de Paraguai.

"La setmana de manera oficial estem enviant als organismes internacionals" la decisió, va sentenciar Morales, que estava acompanyat pel president paraguaià, Fernando Lugo, i l'uruguaià, José Mujica. El president bolivià va estimar que s'està cometent un "genocidi en aquesta regió" i va demanar "als organismes internacionals assumir la seva responsabilitat per evitar-ho". Morales ja va ordenar el gener del 2009 la ruptura de relacions amb Israel, en resposta a l'ofensiva militar israeliana sobre la franja de Gaza, iniciada a finals de 2008 i que va deixar centenars de morts palestins.

Mujica, Lugo i Morales venien de participar en una cimera de Mercosur a la veïna localitat brasilera de Foz d'Iguaçu, en què es va acomiadar el president brasiler Luiz Inacio Lula da Silva, que l'1 de gener traspassa el poder al seu successora, Dilma Rousseff. Argentina i Brasil van reconèixer a principis de desembre l'Estat de Palestina dins de les fronteres de 1967, abans de l'ocupació israeliana, és a dir la integritat dels territoris palestins: la franja de Gaza, Cisjordània i Jerusalem Est. Uruguai va expressar la seva intenció de imitar el 2011.

El president bolivià no va precisar en quines fronteres cap al reconeixement. Els anuncis de Brasil, Argentina i Uruguai van ser rebuts amb satisfacció pels palestins i crítiques d'Israel. Abbas va dir llavors sentir-se "orgullós", mentre que el seu ministre de Relacions Exteriors, Riad al-Maliki, va afirmar que esperava que "Paraguai i tots els altres països d'Amèrica Llatina prenguin decisions similars". Israel va deplorar les iniciatives, a l'assegurar que entra en contradicció amb les negociacions de pau i els acords israelo-palestins d'Oslo de 1993.

Els palestins, va reiterar Abas, preveien una sèrie d'alternatives a les negociacions amb Israel, exposades inicialment en una reunió de la Lliga Àrab el 8 d'octubre. Si el bloqueig de les negociacions directes persistia, Abbas va dir que contemplava demanar un reconeixement nord-americà de l'Estat palestí dins de les fronteres de 1967, i en cas de rebuig es plantejava portar aquesta petició davant el Consell de Seguretat o l'Assemblea General de les Nacions Unides. /Font

redacció

Developer