..... Inici | Ràdio | Recerca

Una vintena d'estudiants sahrauís, ferits en un enfrontament amb civils marroquins

by 18:19 0 comentaris
Una vintena d'estudiants sahrauís han resultat ferits avui després de ser agredits per civils marroquins en un violent enfrontament ocorregut a l'institut Mulai Raixid de la ciutat d'Esmara, al Sàhara Occidental, segons han denunciat fonts sahrauís i espanyoles. La policia marroquina ha establert un perímetre de seguretat al voltant de l'edifici per evitar nous incidents.


Un testimoni ocular dels fets, que va demanar quedar en l'anonimat per por a represàlies, ha xifrat en almenys 16 els estudiants que han estat traslladats a l'hospital provincial d'Esmara, mentre que fonts espanyoles que resideixen al Sàhara Occidental han elevat aquesta xifra fins a 21. Segons el testimoni presencial, la majoria dels ferits són noies que estudien al centre educatiu.

Tot i que encara hi ha confusió sobre el motiu de l'enfrontament, segons sembla la disputa es va originar després que un marroquí intentés treure una bandera del Marroc a l'institut, una acció que estudiants sahrauís van intentar impedir. Altres fonts, no obstant, indiquen que la presència de civils marroquins al lloc obeïa a un rumor que s'havia estès sobre la possible convocatòria per part dels estudiants sahrauís d'una manifestació dins de l'institut.

"Clima d'odi"

Associacions de drets humans han criticat els últims dies el "clima d'odi" que regna a les ciutats del Sàhara Occidental després del desmantellament, el 8 de novembre passat, del campament sahrauí de protesta de Gdaim Izik i els posteriors disturbis a la ciutat d'Aaiun, en els quals van morir almenys 13 persones.

Aquestes mateixes associacions han fet àmfasi en la desconfiança existent en l'actualitat entre la comunitat sahrauí i la marroquina després de la participació de civils marroquins en assalts a llars i comerços i de la implicació de sahrauís en la mort d'onze policies en els disturbis d'Aaiun.

Aquests incidents arriben a penes uns dies després que el rei Mohammad VI reemplacés divendres passat el governador civil d'Aaiun, Mohammad Jelmus, pel sahrauí Jalil Djil, en un moviment que ha estat interpretat com un intent d'aproximar les posicions i rebaixar la tensió a l'excolònia espanyola./ Font

redacció

Developer