..... Inici | Ràdio | Recerca

Tret de sortida pel referèndum d'independència al Sudan del Sud

by 9:19 0 comentaris
Gairebé semblava que no arribaria mai, però ahir dilluns va començar el registre de votants per al referèndum d'independència del Sudan del Sud, que se celebrarà el proper 9 de gener. Va haver-hi cues per inscriure nom i cognom a les llistes, en una votació que serà històrica: permetrà girar pàgina definitivament a dècades de guerres i, molt probablement, suposarà el naixement d'un nou estat independent.


El registre dels votants s'ha iniciat amb tres mesos de retard, informa AFP, i un dels primers a apuntar-s'hi ha estat el president del Sudan del Sud, Salva Kiir Mayardit, per a qui «la gent ha d'acudir-hi en massa. Si no, significarà que la gent va lluitar i morir per no res». Es calcula que la guerra entre el sud i el nord, des de 1982 a 2005, va causar prop de dos milions de morts i quatre milions de persones es van quedar sense casa.

El procés de registre, recull el Sudan Tribune, serà controlat per observadors de la Unió Europea, i durarà fins al proper 1 de desembre. Hi haurà al voltant de 3.000 oficines per apuntar-s'hi, inclosa la capital estatal, Khartum, i diversos estats estrangers per als sud-sudanesos residents a l'exterior. Un cop publicada la llista d'inscrits, hi haurà una setmana per apel·lar.

Al Jazeera informa que el procés tindrà diverses dificultats, entre d'altres el fet que moltes persones es van quedar sense documents d'identitat durant la guerra i que encara no els han recuperat. El temps que s'ha de destinar a fer cua és un altres dels problemes.

La celebració del referèndum d'independència va ser acordada el 2005 entre el Govern del Sudan i el sud-sudanès Moviment Popular d'Alliberament del Sudan. Tots els analistes coincideixen a dir que els sud-sudanesos votaran massivament a favor de la secessió. El mateix dia, el districte petrolífer d'Abyei decidirà si s'uneix al Sudan del Sud o resta dins del nord. / Font

redacció

Developer