..... Inici | Ràdio | Recerca

Els activistes pro-saharians arriben a Barcelona i responsabilitzen l'estat espanyol del 'genocidi' d'al-Aiun

by 15:42 0 comentaris
L'activista catalana Isabel Terraza i el seu company mexicà Antonio Velázquez, de l'ONG Resistencia Saharaui, van arribar a l'aeroport del Prat. Dimecres foren expulsats del Sàhara Occidental després d'haver passat uns quants dies a al-Aiun, amagats. Terraza ha criticat durament l'actuació de l'excèrcit marroquí i ha parlat de la por que aclapara la població sahariana. L'activista catalana ha agraït les gestions del vice-president del govern, Josep-Lluís Carod Rovira, per fer possible la seva sortida d'al-Aiun.


Després d'una emotiva trobada amb els seus familiars, amics i altres activistes a la terminal 1 del Prat, Terraza i Velázquez van recuperar el to reivindicatiu i van assegurar que la paraula dels ministres espanyols, com la d'Exteriors, Trinidad Jiménez, o el d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, no és fiable. Tots dos activistes van lamentar l'actitud del govern espanyol per no denunciar clarament el 'genocidi' del Marroc sobre el Sàhara.

La ministra d'Afers Exteriors, Trinidad Jiménez, va exigir ahir al govern del Marroc 'informació fidedigna' sobre el desmantellament del campament saharià d'al-Aiun i que s'investiguin els fets, de manera 'particular', la mort d'un saharià de nacionalitat espanyola. 'El govern vol que hi hagi un informe clar i independent', va afirmar la ministra durant la seva compareixença a la Comissió d'Exteriors del Congrés dels Diputats. El govern espanyol considera 'fonamental' mantenir la interlocució amb el Marroc perquè 'només així es pot contribuir a esclarir els fets'. Jiménez va reiterar que el 'diàleg és l'únic camí' per trobar una solució al conflicte entre el govern marroquí i els saharians.

L'ambaixador del Marroc, Mohamed Loulichki, va dir que el seu govern no amagava res, però el representant del Front Polisario, Ahmed Boujari, objecta que la posició del Marroc no és creïble.
Per això continua demanant que s'obri una investigació completa i independent: 'La conclusió del debat, encara que deplori els fets, no basta'; per començar, la informació que té el Polisario indica que 'al Sàhara, hi va haver una gran tragèdia'. A sobre, el representant d'Uganda va recordar que la missió del Sàhara, la MINURSO, és l'única de les Nacions Unides que no té cap departament de supervisió de drets humans. / Font

redacció

Developer