Itacat Ràdio | Parlem de la situació política del Rif amb Kamal Thawist i Lutfi Al-Khatabi

23.11.17


Itacat Ràdio dedica un programa a la situació de repressió política que viu el Rif sota el règim del Marroc. Parlarem amb en Kamal Thawist i en Lutfi Al-Khatabi, membres del Moviment Popular per l'Alliberament del Rif. L'entrevista va ser realitzada l'11 de novembre del 2017 per Carles Peña i Omaira Beltran a la seu del CIEMEN de Barcelona.

Itacat Ràdio és un projecte que compta amb el suport de la Xarxa BCN Antirrumors i amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona, del CIEMEN, de l'Associació Intercultural Llatins per Catalunya i de l'Agència de Comunicació Intercultural ITACAT.

__

El 28 d’octubre de 2016, el comerciant de peix Mohsin Fikri moria trinxat dins un camió d’escombraries a la població de Al-Hoceima, al Rif, en un intent de recuperar part de la mercaderia que la policia li havia requisat. En el moment en què es trobava dins del contenidor, fou accionat el mecanisme que el va assassinar.

Aquest fet puntual, va ser el detonant d’una revolta que encara dura, en la qual els rifenys demanen tota una sèrie de millores que van des de la construcció d’un hospital oncològic fins a una universitat o més centres d’ensenyament secundari. Uns elevats índexs d’atur s’han fet endèmics degut a la manca d’inversions en indústries i en infraestructures. Si fins ara la diàspora suposava una forta entrada de diners, amb la crisi aquests fluxos han minvat de forma substancial.

El Rif limita al nord amb el Mediterrani, a l’est amb la frontera amb Algèria i a l’oest els límits els trobem a Tetuan i Xauen. La serralada del Rif fa de frontera cap al sud. És una zona amb pocs recursos, on l’agricultura, la ramaderia i la pesca han estat les principals fonts d’ingressos. El comerç de llarga distància també fou important durant molt temps, en trobar-se en un lloc de pas entre el Pròxim Orient i Àfrica i la Península Ibèrica.

Tot i la forta empremta de l’arabització, els rifenys han conservat la seva llengua pròpia, l’amazigh, un idioma que s’havia parlat a tot el nord d’Àfrica i a Canàries i que encara parlen una part important dels habitants de l’estat marroquí.

La seva història recent ha estat marcada pel fet de formar part del Protectorat espanyol al Marroc (1912-1956). Poques zones van oferir una resistència tan gran a aquesta forma de colonització com el Rif. Malgrat la divisió interna en forma tribal, entre 1921 i 1926 van arribar a una independència de facto sota el lideratge del mític Abdelkarim el Khatabi. Només una repressió ferotge i la utilització d’armament químic per part d’espanyols i francesos, van acabar amb la República del Rif.

L’any 1956, el Marroc esdevé un estat independent. Per als rifenys s’obre un nou periode de lluita. El tancament de la frontera amb Algèria (que impedeix el pas de mà d’obra cap al país veí), la substitució de la pesseta pel dirham (que fa que desaparegui una de les fonts d’ingressos més importants de la zona: el contraban) o el fet que els centres de poder del nou estat estiguin a la part francesa, faran que el descontentament revifi. El príncep hereu, el futur rei Hassan II, serà l’encarregat d’esclafar la revolta de forma molt cruenta (també utilitzarà armament químic). El seu regnat estarà marcat per un odi visceral cap al Rif, on mai més tornarà a posar-hi els peus. Des de 1959, la regió d’Al-Hoceima (la zona més contestatària), és zona militaritzada.

Entre 1981 i 1984, es produeixen una sèrie de revoltes a causa de la pujada de preus de bens bàsics com el pa. Les vagues i els enfrontaments amb la policia, amb un gran nombre de detencions, van ser constants.

El juliol de 1999, Mohamed VI succeeix Hassan II. L’inici del seu regnat està marcat per una certa modernització i democratització del país, més cosmètica que real. Visita el Rif i promet tota una sèrie d’inversions importants, de les quals ben poques arriben a materialitzar-se.

L’any 2004, un fort terratrèmol sacseja Al-Hoceima. L’estat es veu incapaç d’articular, de forma eficient, l’ajut humanitari. Això suposa el revifament del tradicional associacionisme rifeny, reflex d’un poble que s’auto-organitza per superar els mals tràngols. De mica en mica, el malestar, lluny d’apaivagar-se, augmenta.

La lentitut de les reformes i les promeses mai acomplides per part del rei, fa que el 20 de febrer de 2011 esclati, a tot el país, una revolta influenciada per l’onada de protestes que recorrerà el món àrab. Com d’habitud, el Rif serà una de les zones que més patiran la repressió del makhzen (aparell estatal). 5 joves rifenys apareixeran carbonitzats dins una entitat bancària d’Al-Hoceima. Les estranyes circumstàncies en què es produeixen aquestes morts i l’opacitat policial faran que les protestes s’estenguin per tot el territori. I amb aquesta constant successió de protestes i descontentaments arribem al 27 d’octubre de 2016.

#radio #Africa #dretsdelspobles #entrevistes #dretshumans #migrants #migracions #refugiats #Catalunya #Rif #Barcelona #videos #video #catala #español
5 comentaris:

 1. buenas tardes
  Yo soy un activista del moviemto de apoyo al Rif en cataluna, y soy miembro de la comisión de barcelona, también soy miembro del partido politico "Via Democràtica",(Comite local en Cataluña), pero la comisión de barcelona esta totalmente independiente de cualquier organización politica y/o social... , eso significa que la comisión trabaja y opera según el acuerdo de los miembros de manera democrática. desgraciadamente, esto no lo entienden algunos activistas , ellos creen que la independencia/la autonomia de la comisión es que tiene que estar formada de gente sin ninguna pertenencia política, sin ser afiliados en ninguna asociación o organización ...esto no es democràcia, ni mucho menos creer en la diferencia ...
  esto lo considero un grave error cometido por algunos activistas, y las consecuencias de este grave error es la desunión de los rifeños a nivel Cataluña y en nivel europeo es una lástima.
  dicho esto, la intervencion de "kamal thaswit" con todo respeto , es una intervención, vacia de informacion ,siendo una activista no ha aportado nada positivo ni ha informado bien a la gente sobre el conflicto y la situación actual del movimiento, incluso ha mentido. cada uno tiene derecho a expresarse libremente segun su capacidad mental y informaciones que tiene, pero para hablar asi y vomitar mentiras compulsivas mejor callarse ,de otro lao ha pronunciado la Via Democrática como responsable junto a otros partido del gobierno cuando la vía democrática es un partido de esquierda, progresista, marxista antisistema , esta fuera del juego politico de marruecos , es dicer, no tienen ningun diputado en el (parlamento formal)de marruecos ,ni se presenta a las elecciones generales , ni regionales ni locales, más bien cuando llegan las elecciones organiza una campaña de boicot activa por considerar las eleciones está fuera del marco democrático , falsas, no transparentes,...la vía democrática es un partido que tiene detenidos politicos , y fiel a la clase obrera , campesinos, clases populares..
  A nivel politico, es el único partido que presiona y preocupa al régimen por su lucha cada día junto a las clases oprimidas .. ahora viene Kamal a dicer que “el pueblo no si fea de lo partidos políticos desde la vía democrática hasta la de derecha" (que gracioso ) es curioso pronunciar a la vía democrática dos veces sin hablar de ningún otro partido político que verdaderamente son del régimen y elegidos por el régimen , forman parte del gobierno, y responsables junto al régimen sobre la situación en el Rif y Marruecos,
  habla de la vía democrática que está fuera del juego político . Es una vergüenza que pretende mesclar los papeles poniendo todo en el mismo saco generando confusiones.

  Por último un agradecimiento al Radio ítacat por su trabajo de transmitir este programa sobre el Rif a los catalanes.

  Saludos

  ResponElimina
  Respostes

  1. Aparte de esto lo que dice el company Mohamed, en la respuesta de las preguntas sobre las otras partes amazigas como Atlas, y las aportaciones de Casablanca,Rabat en apoyar el movimiento de Rif y los medios de comunicación especialmente el periódico de la Via Democràtica y com organización y sus militantes... no han dicho nada de la verdad de la parte de los invitados al programa,son ignorantes o llenos de odio inexplicable, este tipo de personas destruyen y dañan la solidaridad y el movimiento más que lo sirven
   Es una vergüenza, y creo que el Radio tiene un deber moral para que nos ofrece una oportunidad para aclarar las cosas y autodefendernos (yo también miembro de la comisión de Barcelona de suport al mvmt Popular de Rifà, y miembro del comité de la Via Democràtica aquí en catalunya)
   Apart de otros errores,esta gente han mostrado una pobresa de conocimmensos y de cultura y el peor se presentan como luchadores defensores de Rif, mientras son unos sin vergüenzas.

   Elimina
 2. Aparte de esto lo que dices company Mohamed, en la es puesta de las preguntas sobre las otras partes amazigas como Atlas, y las aportaciones de Casablanca,Rabat en apoyar el movimiento de Rif y los medios de comunicación especialmente el periódico de la Via Democràtica y com organización y sus militantes... no han dicho nada de la verdad de la parte de los invitados al programa,son ignorantes o llenos de odio inexplicable, este tipo de personas destruyen y dañan la solidaridad y el movimiento más que lo sirven
  Es una vergüenza, y creo que el Radio tiene un deber moral para que nos ofrece una oportunidad para aclarar las cosas y autodefendernos (yo también miembro de la comisión de Barcelona de suport al mvmt Popular de Rifà, y miembro del comité de la Via Democràtica aquí en catalunya)
  Apart de otros errores,esta gente han mostrado una pobresa de conocimmensos y de cultura y el peor se presentan como luchadores defensores de Rif, mientras son unos sin vergüenzas.

  ResponElimina

 3. Aparte de esto lo que dice el company Mohamed,
  En la es puesta de las preguntas sobre las otras partes amazigas como Atlas, y las aportaciones de Casablanca,Rabat en apoyar el movimiento de Rif y los medios de comunicación especialmente el periódico de la Via Democràtica y com organización y sus militantes... no han dicho nada de la verdad de la parte de los invitados al programa,son ignorantes o llenos de odio inexplicable, este tipo de personas destruyen y dañan la solidaridad y el movimiento más que lo sirven
  Es una vergüenza, y creo que el Radio tiene un deber moral para que nos ofrece una oportunidad para aclarar las cosas y autodefendernos (yo también miembro de la comisión de Barcelona de suport al mvmt Popular de Rifà, y miembro del comité de la Via Democràtica aquí en catalunya)
  Apart de otros errores,esta gente han mostrado una pobresa de conocimmensos y de cultura y el peor se presentan como luchadores defensores de Rif, mientras son unos sin vergüenzas.

  ResponElimina