..... Inici | Ràdio | Recerca



Una invitació a participar en solidaritat amb la millora de la infraestructura del Refugi del Moviment. 


Com diu Milena Flórez, presidenta d'aquesta organització ambientalista, del Refugio:


“Es el corazón de la familia grande del Movimiento Ríos Vivos, porque es el espacio de encuentro de las personas que hacemos parte de la organización. Es el espacio de nuestra juntanza, donde compartimos, donde nos formamos, donde nos organizamos, donde nos arraigamos al proceso y a nuestro territorio, ahí echamos raíces en nuestra lucha de defensa de la vida, del rio, de la montaña, de los derechos humanos y de la naturaleza, vivimos otra vida en este espacio” 


La solidaritat entre els pobles és la nostra millor arma. Fes la teva aportació a aquest somni col·lectiu a:

https://www.gofundme.com/f/sede-movimiento-rios-vivos


Més informació

 




El dijous 29 de maig a les 19 h l'Ateneu de Sant Cugat, inaugura a l’espai de trobada l’exposició L’aigua és vida, l’aigua és futur, que es podrà visitar fins al 20 de juny i planteja la problemàtica de l’accés a l’aigua potable a escala global i quina és l’acció d’Oxfam Intermón en aquest camp de la cooperació internacional. Durant la inauguració, des d’Oxfam Intermón faran una breu introducció a la crisi de l’aigua a nivell mundial i posteriorment es projectarà la pel·lícula Tekuanes: Guardianes Xinkas del agua, d’Ignacio Decerega, de 62’ de durada, produïda per la Caravana Mesoamericana del Agua amb el suport d’Oxfam Intermón, que tracta les temàtiques de l’aigua, l’impacte extractivista d’empreses transnacionals, les defensores de drets i les cultures dels pobles originaris.


Sinopsi
El projecte miner “El Escobal”, situat al Departament de Santa Rosa (Guatemala), territori ancestral Xinka, influeix en el procés d’autoidentificació de la condició ètnica Xinka. Un grup de joves, científics/ques comunitaris Xinka analitzen i controlen l’estat de l’aigua en la conca del riu “Los Esclavos” a l’orient de Guatemala, convertint-se en “Tekuanes” o “Guardians” de l’aigua, la natura i la seva cultura amenaçades i enfrontant-se a empreses i capitals transnacionals.

Ho organitza: Intermón Oxfam

Activitat gratuïta. Necessària inscripció prèvia en aquest enllaç.


 



L'Ateneu Santcugatenc i la Unipau us conviden a una nova Nit Temàtica en què es projectarà el documental 'Del otro lado' amb el posterior col·loqui amb Iván Guarnizo, director i protagonista, i Guérima, signant dels Acords de Pau de Colòmbia i coprotagonista del documental.

'Del otro lado' (Colòmbia, 2021) explica com dos germans afronten les ferides durant el recorregut geogràfic i emocional que reconstrueix el captiveri de 600 dies que va viure la mare a la selva colombiana. Quan la majoria dels guerrillers deixen les armes, decideixen buscar al captor de la seva mare. Seran capaços de perdonar?

Serà divendres 16 de maig a l'Ateneu Santcugatenc (Avinguda de Gràcia, 16, Sant Cugat del Vallès) a les 19:00 hores.

L'entrada és gratuïta, però per límits d'aforament, cal fer reserva prèvia a través d'aquest enllaç.


S'obren les inscripcions de les jornades De l’arrel a la subversió: Parlem d’educació, pedagogies feministes i justícia global.


Aquestes jornades són un espai de trobada i diàleg entre docents, joves, entitats, activistes i expertes en educació per construir una #CoeducacióTransformadora i feminista cap a una justícia global per a totes. 

Juntes, elaborarem un full de ruta dirigit a les autoritats educatives per incorporar les nostres demandes a les polítiques educatives de centre. 


Les jornades tindran lloc al Convent de Sant Agustí de Barcelona (Carrer del Comerç, 36, Ciutat Vella) els dies 7 i 8 de maig.


Pots inscriure't dins el web de Coeducació Transformadora:

Més informació







L'Observatori de Dret Públic IDP, en col·laboració amb el CER-Migracions (CERM), la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi (CCAR) i l'Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), organitza el Seminari Internacional «Migracions Ambientals i Ciutats: respostes locals davant reptes globals» els dies 29 i 30 d'abril a Barcelona (Sala Raval – CCCB).


El Seminari es desenvolupa en el marc del Projecte BAMAC “Barcelona, Metròpoli d'Acolliment Climàtic”, que té com a principal objectiu analitzar la posició de les grans ciutats davant l'arribada i protecció de persones que s'han vist forçades a migrar per factors vinculats a la degradació ambiental.

El propòsit central d'aquesta trobada és promoure un espai de conversa i col·laboració entre actors institucionals, la comunitat cientificotècnica i societat civil. L'enfocament estarà posat en l'intercanvi de coneixements, evidències i experiències sobre el fenomen de les migracions ambientals cap a i dins dels nuclis urbans. A partir de la posada en diàleg dels estudis sobre migracions vinculades a la degradació ambiental i les reflexions entorn de les ciutats i el canvi climàtic, l'espai busca posar el focus en l'escala d'acció local.

Això respon al fet que les ciutats actuen com a escenaris on es convergeixen tres realitats interconnectades:

Els nuclis urbans densos, especialment del nord global, contribueixen significativament a les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.
El canvi climàtic està reduint l'habitabilitat de les ciutats i accentuant les seves desigualtats. Les àrees urbanes estan cada vegada més exposades als impactes dels esdeveniments climàtics extrems, la qual cosa demanda estratègies efectives de mitigació i adaptació, dissenyades i impulsades també des de l'àmbit local.
Les àrees urbanes continuen sent els principals destins dels fluxos migratoris. En aquest context, es converteixen en espais on es dirigeix la població migrant procedent de regions afectades per degradació ambiental, on la mobilitat humana es presenta com a estratègia d'adaptació.


Les ciutats, al mateix temps que han d'assumir la responsabilitat enfront de la degradació ambiental, emergeixen com a actors clau per a visibilitzar una realitat que sovint passa desapercebuda. Sense perdre de vista els contextos dels llocs d'origen de les persones que migren per motius vinculats a la degradació ambiental, la trobada es proposa aconseguir els següents objectius específics:

Intercanviar coneixements, evidències i reflexions sobre el fenomen de les migracions ambientals cap a i dins d'àrees urbanes des de diferents perspectives.
Explorar les possibilitats d'acció dels grans nuclis urbans, a partir de les competències existents i necessitats identificades pels diferents actors.
Analitzar els recursos i estratègies impulsades des de les ciutats per a reforçar o configurar el seu caràcter de «Ciutat-Refugi», amb la finalitat de proveir de protecció a les persones desplaçades per motius ambientals.
Atendre les experiències de mobilitat, necessitats i projeccions de la població que migra per factors ambientals a nuclis urbans (migració interna i internacional).





A càrrec de: Yolanda Onghena, autora del llibre, i de Luisa Martínez-García, professora i investigadora al Departament de Comunicació Audiovisual de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).


[Contratapa] Tú, la extranjera invita al lector a una conversación entre un “tú extranjera” y un “tú no-extranjera” que explora los clichés empleados para nombrar a las personas de fuera: extranjeros, migrantes, turistas… Muestra los pasajes entre lo híbrido, lo anónimo, lo (in)visible, lo auténtico y lo alóctono, donde ser diferente es un fallo, una falacia y un argumento equivocado. El relato es un arabesco, un movimiento que va y viene entre identidad y diferencia; un juego de fragmentos vitales vividos y relatados para encontrar argumentos que se alejan de clichés, eslóganes y discursos identitarios. En esta búsqueda de sentido común, y para que no se quede en una reflexión puramente teórica, el relato llevará al lector –a través del storytelling– a ciudades como Ciudad Juárez, Estambul, Nagoya o Almaty, donde un “tú” y un “otro”, por un instante, abrirán la ocasión de un “nosotros”. Cada capítulo se abre con una imagen, imágenes anónimas, abandonadas y sin pertenencia que introducen una visión crítica (a veces provocadora, otras simplemente audaz) sobre los conceptos en uso para hablar de estos seres extraños entre auténticos, invisibles y anónimos, pero siempre diferentes. Hacia el final, la narración se vuelve un diálogo más íntimo en el que el “tú” pierde su trazado único y se vuelve un fragmento inacabado, un en(tre)medio –ni aquí ni allá– que reconcilia los roces continuos y conflictivos entre ser y pertenecer. Es un intento de narrar la diferencia de otra manera.

Activitat presencial.




Amb motiu de la visita de la Corporación Región Medellín a Barcelona, la Xarxa Bcn Antirumors convida a una sessió de treball oberta per intercanviar experiències i estratègies de transformació de pràctiques i narratives discriminatòries des d’una mirada territorial i transversal.

Coneixerem de prop el projecte antirumors que es desenvolupa a Medellín i desenvoluparem les iniciatives més inspiradores identificades durant la trobada de març.

Activitat adreçada a entitats, xarxes de barri i persones interessades en el treball de lluita contra les discriminacions.

Inscripcions: antirumors@bcn.cat



La Jornada de Comunicació en un món en conflicte: narratives i resistències té com a objectiu analitzar el paper de la comunicació en la construcció i difusió de relats sobre els drets humans, els conflictes i les emergències humanitàries. Es comptarà amb la participació de periodistes, expertes en la comunicació que promouran la reflexió, el diàleg i la formació sobre el periodisme de pau, les narratives decolonials i la informació per combatre els discursos d’odi.


L'esdeveniment s'organitza en el marc del projecte UNIACT! (Universitats en Acció per una Cooperació Transformadora), impulsat per totes les universitats públiques i privades de Catalunya a través de la Xarxa tècnica de cooperació, voluntariat i refugi del Consell Interuniversitari de Catalunya. Liderat per la UdG i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, compta amb la participació destacada de la UAB, UOC i UPF, amb el suport de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB i l’organització a càrrec de la Fundació Autònoma Solidària.

Aquesta jornada és dirigida a estudiants de comunicació (periodisme, comunicació corporativa, audiovisuals...) i a professionals i acivistes del sector, tant periodistes en actiu com a persones tècniques de comunicació d'entitats.

Data: 24 d'abril de 2025, de 9 a 18h.
Lloc: Facultat de Ciències de la Comunicació – Universitat Autònoma de Barcelona (Aula Magna).
Retransmissió en directe: Disponible per a la primera part de la jornada.

L’activitat és gratuïta, però cal inscripció prèvia en aquest formulari.



 







La Fundació Antoni Tàpies, creada el 1984 per l'artista, promou l'estudi de l'art modern i contemporani. El museu, obert el 1990 en un edifici dissenyat per Lluís Domènech i Montaner, té un enfocament plural i interdisciplinari.

L'exposició Antoni Tàpies. La imaginació del món explora els imaginaris del llegat tapià, fusionant influències de moviments com el dadà i el surrealisme amb pensaments com la psicoanàlisi i el marxisme. També es reflexiona sobre el diàleg amb la cultura popular.

Dins el cicle Museus (Im)possibles, l'Espai Avinyó i el Museu Tàpies us proposen, a través de xerrades, visita al museu i sessió de treball, amplificar i posar en comú reflexions i debats que planteja l’exposició: Què implica per a un artista com Tàpies imaginar el món? Com es dialoga amb la crítica sobre la noció d’art brut i primitivismes en la història de l’art? Des de quin context i temps s’estan abordant les referències a la cultura popular? Quines altres veus, sabers o lectures podem incorporar a l’anàlisi del posicionament esteticopolític de Tàpies que ens proposa l’exposició?

Amb:Mabel Llevat porta més de dues dècades treballant en memòria patrimonial tradicional i analitzant estructures nostàlgiques i performances de colonialitat. Ha col·laborat amb institucions com la Casa de les Amèriques i la Fototeca de Cuba, i ha participat en esdeveniments internacionals com la Biennal de l'Havana i el Festival Paiz. Recentment, ha desenvolupat rutes sobre Barcelona i l'esclavitud transatlàntica, obtenint una residència cultural a la Fabra i Coats.
Fátima Masoud és investigadora, artista i activista en "salut mental", fundadora d'Orgullo Loco Madrid. Ha estat clau en l'organització del Dia de l'Orgullo Loco a Madrid i és membre de La Bajona Colectiva. Autora del llibre Art brut, bruta tú 100 mg, aborda la tutela i l'espoli de les persones psiquiatritzades en el món de l'art. Investiga, escriu, pinta i continua lluitant contra el sistema psiquiàtric.


El cicle Museus (Im)possibles, organitzat per Espai Avinyó i diversos equipaments culturals, busca crear espais d’aprenentatge col·lectiu entre artistes i professionals culturals. L’objectiu és repensar els imaginaris occidentals sobre diversitat cultural en les propostes dels museus de la ciutat.



Dia: dimarts 29 d'abril

Horari: de 9.30 h a 12.30 h

Lloc: Museu Tàpies (C/ d'Aragó, 255)

Cal inscripció prèvia enviant un correu electrònic a espaiavinyo@bcn.cat explicant el vostre interès i la vostra relació amb la temàtica.+info

 



 


La sala d'exposicions de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona s'ha convertit en un espai de reflexió gràcies a la darrera proposta artística de l'artista Jimena Lucas, titulada "EXILIS". Inaugurada el passat 3 d'abril de 2025 i oberta al públic fins al proper 30 d'abril, la mostra aborda la complexa i dolorosa realitat de l'exili infantil a través d'una varietat de disciplines artístiques.

La mostra ha estat possible gràcies al suport de la Fundació Atrium Artis, una entitat privada amb seu a Girona que té com a objectiu principal estimular el pensament crític i la reflexió sobre temes socials rellevants mitjançant l'art contemporani. "EXILIS" s'alinea perfectament amb aquesta missió, presentant una sèrie d'instal·lacions evocadores que utilitzen elements quotidians com ara peces de roba infantil i maletes per il·lustrar la dura experiència del desplaçament forçat que pateixen molts infants.

Un dels aspectes més singulars i commovedors de les obres de Lucas és la deliberada absència de rostres en les figures representades. Aquesta estratègia busca fomentar una identificació universal per part de l'espectador, transcendint identitats particulars per connectar amb la vulnerabilitat i el patiment compartit. A través d'aquesta manca de trets facials, l'artista aconsegueix transmetre potentment sentiments de pèrdua, separació i dolor, però també subratlla una humanitat comuna que dona veu a una realitat sovint silenciada o ignorada. Més enllà de la seva càrrega emocional, "EXILIS" té una clara vocació d'acostar l'art contemporani a un públic ampli i divers. 

Jimena Lucas, nascuda a l'Uruguai, l'any 1979, concep l'art com una eina poderosa de transformació social i un mitjà de comunicació accessible a tothom, buscant trencar les barreres elitistes que sovint envolten el món artístic. En aquest sentit, l'exposició esdevé una plataforma per fomentar el pensament crític i encetar un diàleg obert sobre qüestions socials urgents que sovint queden marginades del debat públic.

La consolidació com a artista de Jimena Lucas es reflecteix en la seva trajectòria, havent estat finalista en més de vuit premis nacionals en els darrers dos anys. Des de 2016, ha presentat nou exposicions individuals arreu de Catalunya i ha participat en destacades mostres col·lectives, com la de La Santa a Madrid i la del Centre Cultural Miramar a Sitges l'any passat. Amb "EXILIS", Lucas continua explorant la capacitat de l'art per generar consciència i sensibilitat envers realitats humanes complexes i urgents.

La Fundació Atrium Artis és una institució gironina privada que té com a finalitat la promoció del pensament crític i la reflexió a través de l’art. Aquest objectiu es du a terme mitjançant l’edició de llibres, el cicle de conferències post scriptum amb Miquel del Pozo, el projecte La Meva Primera Exposició i nombroses exposicions organitzades en diferents entorns. A més a més, es busca tenir un impacte en la societat, més enllà de donar recursos a la ciutadania per interactuar amb l’art i reflexiona-hi. És per això que aquest projecte és tan especial, ja que busca que l’art sigui la palanca per obtenir canvis tangibles, en col·laboració amb ACNUR.  

Exilis
Jimena Lucas
Del 3 al 30 d'abril 2025

Sala d'exposicions de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona
Carrer Ciutadans, 12, Girona, Catalunya  







 


La segona sessió del cicle de cinema “Els exilis (in)visibles” del Museu Tàpies té com a focus la projecció del film "En el balcón vacío" (Jomi García Ascot, 1961, 70’). Aquesta producció és una adaptació d’una novel·la de María Luisa Elío, qui també firma el guió i encarna el paper protagonista.

Jomi García Ascot i María Luisa Elío van exiliar-se a Mèxic sent molt petits. Van créixer amb l’enyorança cap a un país que no havien conegut i, en certa manera, van assumir la nostàlgia dels seus pares. L’únic que havien heretat de la seva infància espanyola era un conjunt d’imatges inconnexes, on es barrejaven la ingenuïtat de la infantesa i la crueltat del món adult. 

"En el balcón vacío" és la pel·lícula que millor plasma en imatges la ferida de la identitat: un home amb el rostre difús, una finestra amb vistes a una teulada, una escala on una dona es creua amb la nena que va ser, etc.

En acabar la projecció, Luís E. Parés donarà una conferència que contribuirà a acostar-se a aquest univers del jo.

Sinopsis de "En el balcón vacío"

Després de la mort de la seva mare, Gabriela, recorda els esdeveniments que la van marcar durant la Guerra Civil espanyola, quan era una nena. Després d’anys d’exili a Mèxic, decideix tornar a Pamplona, la seva terra natal, per capturar els records que ha perdut.

La pel·lícula va tenir un pressupost mínim i va ser filmada els caps de setmana per un grup d’amics, tots ells fills d’exiliats. Aquest fet la converteix en l’autobiografia més punxant que va produir l’exili cinematogràfic.

Data: 22.04.2025 | 18:00 h
Lloc: Museu Tàpies (Carrer Aragó, 255, Barcelona, Catalunya)

En el marc de l'exposició Marta Palau. Els meus camins són terrestres del Museu Tàpies.

Preus:

· Una sessió: 3 €
· Cicle complet: 8 € (3 sessions)
· Estudiants, Amics del Museu i majors de 65 anys: gratis



[Imatge del rodatge de “El balcón vacío” (Arxiu familiar)]


Des de Càritas Barcelona volen reflexionar sobre la diversitat cultural en la societat actual, per conèixer i adquirir eines per gestionars els estereotips, els prejudicis i els rumors. Ho farem amb un curs, a càrrec de Forn de Teatre Pa'tothom i d'un equip de l'Escola de Formació del Voluntariat de CDB, amb els següents objectius: 

· Reflexionar sobre el fet de la diversitat cultural i sobre com adquirir claus interpretatives per a entendre la complexitat de la nostra societat des del punt de vista de la diversitat cultural. 

· Conèixer algunes eines per al treball, la gestió i el tractament d'estereotips, prejudicis i rumors sobre la diversitat cultural. 

Projecte destinat a persones interessades en formar-se en el tema de la gestió de la diversitat cultural. Voluntaris i membres dels grups de Càritas i de les comunitats cristianes que col·laboren en projectes d'acció social, d'atenció i d'acompanyament a persones d'origen cultural divers. 


Programa

 

1. Dimarts, 29 d'abril de 2025, de les 18.00 a les 20.00 h: 

 

Presentació del curs i representació de l'obra de teatre social titulada Mustafà és al replà, a càrrec del grup de teatre social Forn de Teatre Pa'tothom.

 

2. Dimarts, 6 de maig de 2025, de les 18.00 a les 20.00 h:

 

Per què migren les persones? Formació a càrrec d'Omaira Beltran, tècnica d'intervenció Intercultural de Càritas Barcelona, i Sanae El Makrini, advocada, del Programa de Mobilitat humana de CDB.


3. Dimarts, 13 de maig de 2025, de les 18.00 a les 20.00 h:

 

Interculturalidad. Para encontrarnos perdamos los miedos. Formació a càrrec de Jennifer Gómez Torres, de l'Equip de Movilidad Humana de Càritas Madrid.


4. Dimarts, 20 de maig de 2025, de les 18.00 a les 20.00 h:

 

El marc legal de la nova llei d'estrangeria. Formació a càrrec de Giorgia de Nichilo i d'Oriol Nebot Nieto, advocats del Programa de Mobilitat Humana de CDB.


5. Dimarts, 27 de maig de 2025, ded les 17.30 a les 19.30 h. 

 

Visita al Museu de la Història de la Immigració de Catalunya. 

6. Dimarts, 3 de juny de 2025, de les 18.00 a 20.00 h. 

 

Teixint comunitats acollidores. Taula rodona amb testimonis de persones voluntàries, participants i tècniques de CDB. A càrrec d'Omaira Beltrán, Maria Bramona i Collet. tècnica d'Incidència Política de CDB. 

Lloc de la formació: Paarròquia de Sant Miquel dels Sants (Carrer de l'Escorial, 163, Barcelona). 

Com s'hi arriba?: Metro: Joanic (L4), Bus: 24 i 39 

Places limitades. Cal inscripció prèvia a través del següent formulari

Preu d'inscripció: Gratuït per a les persones que formen part de l'equip de Càritas. Aportació de 10€ per a la resta. Les persones que no puguin assumir aquest cost, poden sol·licitar l'exempció de pagament. 

El curs consta de 6 sessions de dues hores i forma part del PFAVC (Pla de Formació de l'Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya). A les persones que assisteixen com a mínim al 80% de les sessions se'ls donarà un diploma d'assistència.

 

+ informació 











A l'abril ens trobem a la segona edició de la FILMIG, la fira que promou la literatura escrita per persones migrants i racialitzades, organitzada per Plataforma Cero, MigrESS i Encara en Acció.


Este año vuelve La FILMIG (Feria itinerante del Libro Migrante), la feria que promueve la literatura escrita por personas migrantes racializadas, creando escenarios para el diálogo intercultural y el encuentro entre los creadores y el público, habitando espacios a los que nuestras narrativas no llegan, porque no se ubican en el espectro del mainstream o sencillamente porque el sistema es lo que es y no dejará de serlo.

Sin una verdadera voluntad de cambio no habrá justicia social. Por eso creamos desde la autogestión y el esfuerzo colectivo.

dv., 11/04/2025 - 11:00
Data ds., 12/04/2025 - 20:30
Localització
Carrer del Rector Triadó, 53, Sants-Montjuïc, 08014 Barcelona, Espanya






 

 


A l'abril ens trobem a la segona edició de la FILMIG, la fira que promou la literatura escrita per persones migrants i racialitzades, organitzada per Plataforma Cero, MigrESS i Encara en Acció.

El 10 d´abril "Narratives plurals, veus que s'estenen." de 18:30 fins les 20:30h a la Biblioteca Sant Pau (C/ del Carme, 47).Escriptors i escriptores convidades:


𝗩𝗶𝗰𝗸𝘆 𝗖𝗮𝗺𝗽𝗼𝗮𝗺𝗼𝗿
Escritora cubanogallega, activista afrofeminista, antirracista y psicóloga. Forma parte de varios colectivos antirracistas. Autora de 𝗣𝗮í𝘀 𝗧𝗶𝗲𝗿𝗿𝗮 (United Minds 2022) y 𝗖𝘂𝗮𝗻𝗱𝗼 𝗺𝗲 𝗹𝗹𝗮𝗺𝗮𝗻 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗻𝘀𝗮 (Plataforma Cero 2024) y parte de la antología de poetas migrantes 𝗠𝗮𝘁𝗿𝗶𝗮 𝗣𝗼é𝘁𝗶𝗰𝗮 (La imprenta 2023).


𝗚𝘂𝘀𝘁𝗮𝘃𝗼 𝗔𝗱𝗼𝗹𝗳𝗼 𝗔𝗰𝗼𝘀𝘁𝗮 𝗩𝗶𝗻𝗮𝘀𝗰𝗼
Colombiano, investigador y guionista, comunicador, librero, asesor editorial y formador en escrituras creativas. Es productor del podcast independiente Paisaje Audiovisual. Autor varias obras entre las que se encuentran: 𝗦𝗲𝘅𝘁𝗮 𝗚𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝗰𝗶ó𝗻 𝘆 𝗼𝘁𝗿𝗼𝘀 𝗰𝘂𝗲𝗻𝘁𝗼𝘀 (relatos, 2010), 𝗟𝗮 𝗱𝗶𝗲𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗵𝗶𝗲𝗻𝗮 (aforismos, 2013), 𝗟𝗼𝘀 𝘃𝗮𝘀𝗼𝘀 𝘀𝗶𝗹𝗯𝗮𝗻𝘁𝗲𝘀 (poesía, 2015), publicados por Jirafa Enana Editorial. 𝗖𝗼𝗺𝗼 𝘀𝗲 𝗼𝗹𝘃𝗶𝗱𝗮 𝘂𝗻 𝘀𝘂𝗲ñ𝗼 𝗮𝗷𝗲𝗻𝗼 (La Bandita Riso, 2025).

𝗦𝗼𝗳í𝗮 𝗖𝗿𝗲𝘀𝗽𝗼 𝗠𝗮𝗱𝗿𝗶𝗱
Poeta venezolana, Filóloga Hispánica y Máster del Profesorado en la Universidad Complutense de Madrid, en la especialidad de Lengua y Literatura. Autora de los poemarios: 𝗧𝘂é𝘁𝗮𝗻𝗼 (La Poeteca, 2018), 𝗔𝘆𝗲𝘀 𝗱𝗲𝗹 𝗱𝗲𝘀𝘁𝗶𝗲𝗿𝗿𝗼 (Libero, 2021), y 𝗔𝘂𝗻𝗾𝘂𝗲 𝗺𝗲 𝗲𝘅𝘁𝗶𝗻𝗴𝗮 (Candaya, 2024). Su trabajo ha sido reconocido en múltiples concursos a nivel internacional. Ha traducido del portugués a las poetas brasileñas Carla Carbatti y Luiza Romão.

𝗛𝗲𝗿𝗻𝗲𝘆 𝗠𝗼𝘀𝗾𝘂𝗲𝗿𝗮 𝗚𝗮𝗿𝗰é𝘀
Colombiano, educador popular. Ha acompañado procesos comunitarios en sectores vulnerados principalmente en el Distrito de Agua Blanca en Cali.En la actualidad hace parte del equipo de la Asociación MigrESS en la ciudad de Barcelona. Autor del poemario 𝗠𝗮𝗻𝗴𝗹𝗮𝗿 𝗻𝗼𝗰𝘁𝘂𝗿𝗻𝗼 ( Plataforma Cero 2024).

𝗠𝗼𝗱𝗲𝗿𝗮 𝗗𝗮𝗴𝗺𝗮𝗿𝘆 𝗢𝗹í𝘃𝗮𝗿
Venezolana, socia fundadora y 𝗱𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁𝗼𝗿𝗮 𝗱𝗲 𝗬𝗼 𝗦𝗼𝘆 𝗘𝗹 𝗢𝘁𝗿𝗼 𝗔𝘀𝗼𝗰𝗶𝗮𝗰𝗶ó𝗻 𝗖𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹. Investiga las prácticas y la participación cultural y artística de la población migrante, racializada en España.


 

Coneixeu els mites i les llegendes de la màgica i antiga Irlanda? Si voleu descobrir com l’Oisín, el guerrer, va anar a la llegendària terra immortal on la gent mai no envellia, o com en Rhys es va enamorar perdudament de la Dama del Llac, escolteu els contes i imagineu-vos la resta perquè, de ben segur, viureu un viatge apassionant i ple d’aventures.

Les llegendes i els mites celtes sorgeixen a l’Edat del Ferro, i s’estenen per l’Europa Occidental des de l’Àsia Menor passant per l’actual Itàlia, Alemanya, França, Espanya i la Gran Bretanya. N’hi ha de galeses, escoceses, irlandeses… En aquesta ocasió, ens endinsem principalment en les irlandeses, així com una de gal-lesa.

· Data:20/05/2025, a les 17.30 h
· Lloc:Biblioteca La Sagrera - Marina Clotet (C/ Josep Soldevila, 9, Sant Andreu, Barcelona)
· Preu: Entrada Gratuïta
· Edat: A partir de 4 anys.






Des de la Xarxa BCN Antirumors us convidem a un taller dirigit especialment per a professionals de la comunicació amb Xavier Giró, periodista i membre de l’Observatori de la Cobertura de Conflictes.


Quan? Dimarts 13 i dimecres 14 de maig

Hora? De 10 h a 13 h

On? Canòdrom – C/ Concepció Arenal, 165



Es treballarà eines per detectar narratives discriminatòries, entendre els marcs mentals dels discursos i generar relats inclusius. Farem servir infografies creades amb en Xavier per aplicar-les al dia a dia comunicatiu.


Sessió teòric-pràctica i participativa.

Adreçada a periodistes, comunicadors/es i tècnics/ques de comunicació d’entitats.


Places limitades. Inscripció prèvia a: antirumors@bcn.cat (indica la teva relació amb la temàtica)



Més informació





 


Aquest dimarts dia 8 a les 19h els artistes Márcia Wayna Kambeba i  Hugo Jamioy Juagibioy visitaran la Casa Amèrica Catalunya (C/Còrsega, 299, entresol), on llegiran i cantaran els seus poemes, tot compartint els seus rituals ancestrals. 

Márcia Wayna Kambeba és poeta, actriu, cantant, geògrafa, educadora, doctora en lingüística i membre de l'Acadèmia Formiguense de Letras. L'any 2023 va ser finalista del Premi Jabuti. És autora dels llibres Saberes da Floresta. Jandaíra i Narrativas Poéticas dos Seres da Floresta y Kuara Açu Narratives Poètiques, entre uns altres.

A més d'un gran poeta i teixidor, l'Hugo és un dels principals impulsors de l'actual generació d'escriptors indígenes de Colòmbia. Guanyador de la Beca Nacional de Recerca en Literatura i de la Beca Nacional de Creació concedides pel Ministeri de Cultura. 


Sens dubte una gran oportunitat per connectar amb la cultura dels nostres pobles indígenes. 

Més informació


A l'abril ens trobem a la segona edició de la FILMIG, la fira que promou la literatura escrita per persones migrants i racialitzades, organitzada per Plataforma Cero, MigrESS i Encara en Acció.


El 9 d´abril "Escriptures altres: Desafiaments del Mainstream" de 18:30 fins les 20:30h a la Biblioteca Sant Pau  (C/ del Carme, 47). Un conversatori amb Lucñia Mbomío i Safia El Aaddam, modera Desirée Bela-Lobedde.
 


 

A l'abril ens trobem a la segona edició de la FILMIG, la fira que promou la literatura escrita per persones migrants i racialitzades, organitzada per Plataforma Cero, MigrESS i Encara en Acció.

Projecció llargmetratge: "Igualada"de 18:30 fins les 20:30h a Cotxeres de Sants (C/ de Sants, 79). Modera Fares Montaño.


A l'abril ens trobem a la segona edició de la FILMIG, la fira que promou la literatura escrita per persones migrants i racialitzades, organitzada per Plataforma Cero, MigrESS i Encara en Acció.

El 7 d´abril "Diàlegs diaspòrics: Necroplítica al Carib Vs Narratives de resistència" de 18:30 fins les 20:30h al Ateneu del Raval (C/ de la Reina Amàlia, 3). Un conversatori amb Robby Glésile i Fabián Villegas, modera Vivi Alfonsin.