..... Inici | Ràdio | Recerca

El món d’avui. De la guerra freda als reptes de la interdependència global | 20 Nov.

by 2:00 0 comentaris


La presentació del llibre El món d’avui. De la guerra freda als reptes de la interdependència global d’Antoni Segura i Mas, aquesta nova edició del Cicle de conferències “Què passa al món?” analitzarà els episodis que han conformat l’escenari internacional contemporani i oferirà algunes claus per entendre el nostre passat immediat a fi de no repetir-ne els errors i de trobar noves vies per superar els reptes complexos que té la humanitat al segle XXI.

L’any 1945 un món devastat per dues guerres mundials emprenia una recuperació marcada per la rivalitat entre els Estats Units i la Unió Soviètica, les dues grans potències que durant quatre dècades es van disputar el poder. Era l’època de la guerra freda, que va iniciar un nou ordre internacional i una etapa de canvis transcendentals. A les darreres dècades del segle XX, amb els processos de descolonització, la implosió de la Unió Soviètica i la revolució tecnològica en les comunicacions, el fenomen de la globalització va assolir un abast planetari. Des d’aleshores, el món ha basculat cada vegada més cap a l’Orient i la potència emergent xinesa ha qüestionat progressivament el sistema liberal i l’hegemonia estatunidenca. Les guerres, els nous i vells conflictes i el terrorisme internacional han convertit la terra en un lloc més insegur, i el capitalisme financer desbocat ha esdevingut l’eix d’un sistema depredador que amenaça la supervivència de l’espècie, tal com posen de manifest l’augment de les desigualtats i la crisi mediambiental.

Però com hem arribat fins aquí? Al voltant d’aquesta pregunta i de l’actual ordre internacional, debatran els participants d’aquesta sessió del Cicle “Què passa al món?” encapçalats per l’autor del llibre, Antoni Segura i Mas, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona i president del CIDOB; Cristina Mas, periodista d’internacional del diari ARA; Joan Roura, periodista d’internacional de TV3 i Pol Morillas, director del CIDOB.Dia: 20 de novembre de 2023 
Hora: 18:30h - 20:00h
CIDOB, sala Jordi Maragall, Elisabets, 12, 08001 BarcelonaLa sessió es retransmetrà YouTube del CIDOB.
 

Llatins

Developer