..... Inici | Ràdio | Recerca

Democràcies en Procés: Perú, la fragilitat democràtica que no cessa | Set 28

by 12:55 0 comentaris

 
Santiago Roncagliolo, periodista i escriptor nascut a Lima (Perú) i radicat a Barcelona, premi Alfaguara 2006 per la novel·la Abril Rojo, i Jordi Solé, vicepresident de la Delegació per a les Relacions amb els Països de la Comunitat Andina del Parlament Europeu, dialoguen al voltant de la difícil situació sociopolítica al Perú. Les nombroses mobilitzacions ciutadanes al país no han aconseguit l’avançament de les eleccions generals després de la destitució del darrer president sorgit de les urnes, Pedro Castillo, empresonat pel seu intent d’autocop d’Estat del 7 de desembre del 2022.

Aquesta nova sessió del cicle Processos Democràtics, Democràcies en Procés coorganitzat amb l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona també es pot seguir a través d'aquests enllaços a Youtube i Facebook Live de Casa Amèrica Catalunya.


Les protestes de la població es mantenen al Perú després de l’onada de mobilitzacions de desembre al març passats, en què hi van perdre la vida una seixantena de persones. La presidenta Dina Boluarte, en el seu discurs del passat 28 de juliol, aniversari de la independència del Perú, va demanar perdó als familiars de les víctimes sense assumir responsabilitats i promovent un pacte de reconciliació. Les forces policials van impedir aquell dia, amb l’ús de bombes lacrimògenes, que la manifestació de protesta convocada s’apropés al Congrés.

Tot i que el Perú arrossega una crisi política i social des de fa anys, l’actualitat del país projecta un greu empitjorament de la situació. Boluarte, set mesos després d’assumir la presidència, segueix dient que ignora els motius de les mobilitzacions. Mentrestant, la darrera enquesta de l’Institut d’Estudis Peruans (IEP – juliol 2023) va aportar dades com ara les següents: el 80% de la ciutadania opina que el que més li convé al país és convocar eleccions abans de 2026; només el 51% de les persones consultades entén que el Perú és una democràcia; solament un 11% de les enquestes dona suport a la gestió de Boluarte.

El passat mes de juny, i durant l’acte de lliurament del XV Premi Antoni Traveria a la Llibertat d’Expressió que atorga Casa Amèrica Catalunya, la presidenta de l’Associació Nacional de Periodistes del Perú (ANP) Zuliana Lainez ja va manifestar que “al Perú la caldera segueix en ebullició”.Dia / Hora:
28/09/2023, 19:00 H
Lloc:Casa Amèrica Catalunya.
Entrada lliure. Aforament limitat

Llatins

Developer