..... Inici | Ràdio | Recerca

Nadius nord-americans denuncien l'eliminació del terme Redskins de l'equip de rugbi de Washington

by 17:39 0 comentaris

Nadius nord-americans, mitjançant una ONG amb seu a Dakota del Nord, els EUA, anomenada Native American Guardians Association (NAGA), han denunciat l'eliminació del nom Redskins, des de fa 3 anys, de l'històric i popular equip de rugbi de la NFL, els Washington Redskins (Els Pell-Roja de Washington). 

L'ONG defensora dels drets dels nadius americans ha presentat denúncia contra l'equip de futbol, que actualment ja porta el nou nom de Washington Commanders, i contra el seu nou propietari, a la cort federal, al·legant que la negativa a tornar el nom a la formació esportiva és un intent d'erradicar la història dels nadius americans. 

El logo dels Washington Redskins manté connexions històriques importants amb la nació dels Blackfeet (Peus Negres) de Montana, EEUU. El popular logotip del Washington Redskins es va crear en honor al cap tribal de la nació dels Blackfoot de Montana, anomenat Two Guns White Calf.

L'equip va ser fundat a Boston el 1932 amb el nom de Boston Braves (sense relació amb l'equip homònim de beisbol que ara juga a Atlanta), però només un any després van adoptar la denominació de Boston Redskins, abans de mudar-se a la capital nord-americana a 1937, on van ser coneguts com Washington Redskins fins a 2019.

La nació blackfoot i el logotip històric dels Washington Redskins

Tant el nom com l'escut de l'equip van generar controvèrsia durant anys, ja que el terme «pell vermella» es va considerar un terme ofensiu, en algun moment, cap als nadius americans. El terme «pell-roja» fa referència al color vermellós de la pell d'alguns nadius americans. Amb aquesta excusa, el juliol del 2020 la franquícia va anunciar que renunciava a la marca històrica dels Redskins i que adoptava provisionalment el nom de Washington Football Team, fins a fer oficial el nom actual, Washington Commanders. 

El popular logotip mostra el perfil d'un nadiu americà retallat amb un cercle i dues plomes d'àguila. Segons explica Don Wetzel, el seu difunt pare, Walter S "Blackie" Wetzel, el va dissenyar fa 50 anys i després el va donar a Jack. Kent Cooke, propietari de l'equip. El logotip es va mantenir als cascos del Washington Redskins fins l'any passat.

Per tant, fou un nadiu nord-americà, en Walter 'Blackie' Wetzel, qui va crear el famós símbol de l'equip, inspirat en el cap nadiu Two Guns White Calf. Ara, el seu fill busca restaurar-lo per ajudar a la comunitat Blackfoot i al moviment dels nadius americans. Wetzel va viatjar fins a la capital dels Estats Units des de Montana el mes passat per reunir-se amb polítics i participar en un partit a casa de l'equip de futbol de Washington. Mentre es movia entre la multitud, fora de FedEx Field, va comprovar que més de la meitat dels aficionats encara portaven alguna indumentària amb l'antic logotip de l'equip.

Els Blackfoot són una confederació de tribus de parla algonquina, anomenats així pels colons anglesos pel fet que portaven les sabates de color negre, però que es diuen a si mateixos Niitsitapii (el poble autèntic). Comprenen tres tribus: els Siksika, Sitsekay o Satsikaa, (gent dels peus negres); els Kainah o Blood, que significa "molts cabdills" (o Kana o Kena Piegen, que significa pobrament vestit), i també els Pikuni, Jiegan o Picancoux. Al llarg del temps la confederació ha arribat a estendre el seu protectorat a altres nacions, com ara els sarsi o els atsines.

Redacció

Developer