..... Inici | Ràdio | Recerca

Que no t'enganyin | Campanya d'entitats socials davant els rumors contra persones migrades i refugiades, eleccions generals 23-J

by 18:03 0 comentaris


Des d’ECAS, la CONFAVC, Lafede.cat i Ficat impulsem la campanya #QueNoTenganyin amb l’objectiu de desmentir rumors i missatges d’odi que alimenten la campanya electoral del 23J.

Comunicat CONFAVC, ECAS, Lafede.org i la Fundació FICAT .- Confederacions i federacions d’entitats socials com la federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global, a més de la Fundació Ficat, llancen la campanya de denúncia “#QueNoTenganyin”, amb l’objectiu de desmentir rumors i missatges d’odi que promouen alguns partits polítics durant la campanya per les eleccions generals del 23 de juliol.

Amb lemes com “Això va de Drets Humans” o “De què tenim por?”, cares mediàtiques i de veïnes desmenteixen estereotips sobre els efectes o conseqüències de l’arribada de persones migrades a l’estat espanyol. Concretament, s’ha comptat amb les col·laboracions del món actoral, com Laia Manzanares, Joana Vilapuig i Iñaki Mir; del món del periodisme, com Jordi Évole i Elidenda Colell; i del moviment veïnal – com Júlia Portal i Rocío Laguna- i social, com Francesc Mateu, director del Fòrum de Síndics Locals.

La campanya aporta també dades i reivindica la necessitat d’augmentar la inversió pública de les administracions per tal de garantir els drets socials i millorar la qualitat de vida de les persones, vinguin, d’on vinguin.

XIFRES QUE DESMUNTEN RUMORS

La campanya apunta a rumors despectius sobre la població migrada i els rebat amb xifres d’organismes experts i fonts acreditades que desmenteixen qüestions en relació al treball, la salut o la convivència. Alhora, articula un relat en positiu del fenomen migratori i argumenta l’assignació dels ajuts en clau d’equitat i justícia social. Per exemple: SOBRE EL TREBALL

La proporció entre població migrada total i la que treballa i està afiliada a la Seguretat Social és molt similar: representa un 10,8% del total de persones afiliades a la Seguretat Social i un 12% de la població total.

Per tant, contribueixen al sistema i ho fan, a més, en sectors on la població autòctona ha deixat de fer-ho –hostaleria i restauració, construcció i, especialment, en l’àmbit de les cures– i en condicions de gran precarietat, amb salaris baixos i jornades interminables. De fet, les persones migrades aporten quasi el 10% a la Seguretat Social i reben menys de l’1% de les pensions, segons el sindicat de la UGT.

(Xifres de 29 de gener 2021 de la Seguretat Social, https://bit.ly/44N4EGl i https://bit.ly/3DeJGVa). 

SOBRE LA SALUT

Les persones d’origen migrant:Representen el 12% del total de població i només el 5% de la despesa sanitària.
Van menys al metge que la població autòctona –21% ha anat almenys un cop als serveis d’atenció de salut primària davant el 58% de les persones amb nacionalitat espanyola–.
Gasten menys en medicaments: 73 €/any en comparació als 374€/any de cost farmacèutic de la població autòctona.

(Xifres de l’informe Inmigración y Estado de bienestar en España, de la Fundació ‘la Caixa’ i la Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria)SOBRE LA DESPESA SOCIALNomés un 6,8% de les intervencions dels serveis socials s’adrecen a la població migrada, davant el 93,2% que són atencions a persones de nacionalitat espanyola.
L’estat espanyol destina només 1.907€ per càpita en despesa sanitària, davant els 2.298€ de mitjana dels països de la UE. La manca d’inversió crònica en el sistema de protecció social com el gran dèficit que cal abordar per assegurar una vida digna a tothom. Aquestes xifres contrasten amb el pressupost de defensa del 2022, que representa el 23,4% del total en comparació amb el 6,5% de les partides de sanitat el 6,1% d’educació i el 17% de protecció social.

(Xifres de l’informe Inmigración y Estado de bienestar en España, de la Fundació ‘la Caixa’; de les dades oficials del Ministeri de Sanitat i de l’Informe 50 del Centre Delàs)
Ens ajudes a difondre-ho?
Difon el video!

Comparteix-nos per xarxes socials:
Twitter @confavcLlegeix el comunicat

Redacció

Developer