..... Inici | Ràdio | Recerca

Territoris indefinits. Perspectives sobre el llegat colonial | MACBA | Fins 20 octubre

by 17:35 0 comentaris

Del 17/05/2019 al 20/10/2019

MACBA (Museu d'Art Contemporani de Barcelona).
Pl. dels Àngels, 1
Barcelona, Catalunya

L’abril de 1955, els representants de 29 països asiàtics i africans, la majoria dels quals acabaven d’accedir a la independència, es van reunir en una conferència a Bandung, Indonèsia, per defensar interessos comuns respecte a la sobirania nacional, la descolonització, l’antiimperialisme i el desenvolupament econòmic. La conferència internacional per establir noves aliances geopolítiques representava el 54 % de la població mundial d’aquell moment i va marcar un punt d’inflexió en l’ordre polític postcolonial. D’aquella trobada en va emergir el Moviment de Països No-alineats (MNOAL), format per nacions que compartien aquella ideologia i evitaven la bipolaritat de la Guerra Freda, i també el terme «Tercer Món».

La peça central de l’exposició "Territoris indefinits. Perspectives sobre el llegat colonial" és la pel·lícula de Naeem Mohaiemen (n. 1969) Two Meetings and a Funeral (2017), que entreteixeix meticulosament imatges d’arxiu i noves filmacions amb la narració de l’historiador Vijay Prashad (n. 1967) per reflexionar sobre l’impuls i la solidaritat de les ideologies d’esquerra del MNOAL i posar al descobert les complexitats que en van determinar el fracàs.

D’altres obres exposades, remuntant-se més enllà d’aquest moment històric, aborden l’empremta de la repressió i la despossessió colonial.

Comissariada per: Hiuwai Chu.

Més informació  |  Compra online

.

Developer