..... Inici | Ràdio | Recerca

Maria Dantas, membre d'Itacat, primera diputada brasilera al Congrés per ERC

by 17:47 0 comentaris

L'activista social d'origen brasiler Maria Dantas, membre fundadora de l'agència ITACAT, entra al Congrés espanyol com a diputada d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). 

L'elecció ha causat una gran espectació al país americà on una cinquantena dels mitjans més importants han celebrat la seva irrupció en la política catalana i espanyola i s'han interessat molt per l'independentisme català i el moment polític i social que es viu a Catalunya. 

El fet que Maria Dantas sigui una activista social, feminista, antifeixista i independentista encara ha suscitat més interès, en el marc d'un país, el Brasil, amb un govern d'ultra dreta.

Per primera vegada en la història de Catalunya, d'Espanya i del Brasil, una diputada d'origen brasiler és triada per ocupar una de les places al congrés espanyol en representació del partit independentista Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). L'elecció de la candidata Maria Dantas es va produir el diumenge 28 d'abril de 2019, en el procés de les eleccions pel Congrés dels Diputats i pel Senat espanyol. A més, aquesta formació va ser la vencedora de les eleccions a Catalunya.

Maria Dantas fou convidada a ocupar el càrrec de diputada després d'anys d'activisme social en diverses entitats i també de militància en el partit. Maria Dantas ha treballat durant molt de temps en l'àmbit de la lluita en la defensa dels drets humans en diferents sectors socials a Catalunya. La diputada va ser escollida com a cinquena integrant de la llista del partit al Congrés, que va guanyar un total de 15 diputats, sent ERC la primera força política catalana al Congrés espanyol. En els darrers vuit anys ha participat en la Sectorial de Ciutadania i Migració i en la Sectorial de Moviments Socials d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).

Maria Dantas va néixer a Aracaju, al nord-est del Brasil, el 1969, és advocada i activista social i resident a Catalunya des de fa 25 anys. La diputada va arribar a l'Estat espanyol per realitzar estudis de 2n i 3r cicles en Dret Ambiental, Filosofia Jurídica, Moral i Política, i Finances per a PIMES. Actualment treballa en una empresa catalana a l'àrea de finances, a Barcelona. Des de fa anys també participa activament en diverses entitats socials de naturalesa internacionalista, i en la conscienciació contra el racisme, el feixisme i en la defensa dels drets humans, els drets civils i els drets polítics de les persones.

Nascuda en una de les àrees més pobres del Brasil, prové d'una família humil. En la seva arribada a l'estat espanyol, va patir irregularitats administratives de tota mena durant molts anys i per aquesta raó va decidir dedicar part de la seva vida a la defensa dels drets de les persones migrades. La diputada també és membre de la plataforma 'Unitat Contra el Feixisme i el Racisme' (UCFR), del consell del Centre Internacional Escarré de les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN) i de la CONFAV, una de les entitats promotores de la plataforma solidària 'Stop Mare Mortum'. Maria també forma part de la 'Plataforma Brasileres contra el feixisme de Barcelona', ​​del 'Consell de Ciutadania del Brasil a Barcelona', ​​de l'entitat 'Emergència Frontera Sud', entre altres organitzacions. Dantas també va col·laborar amb el moviment 'Tras la Manta', que dóna suport als venedors de carrer a Barcelona i és una activa membre de l'​​Associació Intercultural Llatins per Catalunya i de l'Agència de Comunicació Intercultural ITACAT.

.

Developer