..... Inici | Ràdio | Recerca

Manifest de la Taula en defensa dels drets de les treballadores de la llar i les cures

by 11:30 0 comentaris

Manifest de la TAULA EN DEFENSA DELS DRETS DE LES TREBALLADORES DE LA LLAR I LES CURES per Mujeres Pa'lante, Las Libélulas, Mujeres Migrantes Diversas i Sindillar

Werker 10 - Escola de Fotografia Popular

Fundació Antoni Tàpies, Barcelona 2019

El treball de la llar i les cures és un dels sectors on el treball informal té més incidència, amb les mancances de drets laborals que això comporta, i concentra un elevat percentatge de dones immigrades. A més, el fet de ser dones i immigrades afegeix elements de discriminació a la relació laboral, pel desconeixement dels recursos disponibles i dels drets que les emparen, i moltes vegades per la irregularitat administrativa en què es troben.

En els darrers anys, diverses entitats socials i sindicals han realitzat accions de reivindicació per la ratificació del conveni 189 de l’OIT per part de l’Estat espanyol i per l’equiparació de les condicions laborals dels treballadors i les treballadores de la llar i les cures, a la resta de treballadors i treballadores del Règim General, tot i que sense èxit. Actualment, només han ratificat el conveni 189 Alemanya, Itàlia, Irlanda, Finlàndia, Portugal i Bèlgica en el marc de la Unió Europea.

D’altra banda, el Consell Municipal d’Immigració (CMIB) de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el 2017 un document de propostes de dignificació del treball de la llar i les cures, que va comptar amb la participació de les entitats de dones immigrades que treballen en el sector i els agents socials. A això, s’hi ha de sumar un grup de treball en el marc de la Taula d’Immigració i Ciutadania, impulsat per la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya.

De les conclusions d’aquestes actuacions se n’extreu, entre altres aspectes, la necessitat que l’Estat espanyol ratifiqui el conveni 189 de l’OIT sobre el treball digne per als treballadors i les treballadores de la llar i les cures. Això comportaria una modificació de la legislació laboral per equiparar les treballadores de la llar a la resta de treballadors i els treballadores del Règim General de la Seguretat Social, amb el que això significaria de millora de les condicions laborals del sector: inclusió de les treballadores i treballadors en la Llei de prevenció de riscos laborals (art. 13 del conveni); accés a la prestació d’atur (art. 14 del conveni), mesures relatives a la Inspecció de Treball (art. 17 del conveni), entre altres.

En aquest sentit, les entitats Mujeres Pa’lante, Las Libélulas, Mujeres Migrantes Diversas i Sindillar hem decidit tirar endavant accions conjuntes per la ratificació del conveni 189 de l’OIT a l’Estat espanyol.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és impulsar aquesta ratificació per aconseguir l’equiparació dels drets laborals dels treballadors i les treballadores de la llar a la resta de treballadors i treballadores inclosos en el Règim General de la Seguretat Social, i també, promoure la valoració i el reconeixement del treball de la llar i les cures.

Així mateix, rebutgem l’esmena 6777 que ens va llegar el PP el maig passat, perquè obre més la fractura de la injusticia social. Aquesta esmena porta com a conseqüencia el retard fins a gener de 2024 l’equiparació del sistema de cotització del Règim General de la Seguretat Social, es a dir, que continuarem fins a aquesta data patint la impossibilitat de cobrar la prestació per atur.

Les dones que formem part de les entitats que aquí constem, i en nom de totes les treballadores de la llar, la neteja i les cures volem el reconeixement social que fins al moment no tenim. Per això, instem la societat a què visibilitzi, reconegui i valori la nostra feina perquè forma part de l’economia i perquè sostenim la vida. Volem reconeixement efectiu, que es tradueixi en accions tant a nivell polític, com econòmic i social.

CUIDA DE QUI CUIDA DELS TEUS ÉSSERS ESTIMATS

Werker 10 - Escola de Fotografia Popular és una escola itinerant de documental radical que Werker Collective (Amsterdam 2009) ha estat activant desde 2014, inspirats pel North Paddington Community Darkroom, un dels primers projectes de fotografia comunitaria a Londres, iniciat per Philip Wolmuth a l'any 1976.

Aquest newsletter que enviem el 8-M Dia de la Dona Treballadora, recull un collage i el manifest de la TAULA EN DEFENSA DELS DRETS DE LES TREBALLADORES DE LA LLAR I LES CURES, un dels col·lectius que han participat en Werker 10 — Escola de Fotografia Popular

Aquest projecte ha estat el guanyador de l'Art for Change de "La Caixa" de 2018.



#dona #dones #catalunya #barcelona #museus #agenda #dretshumans #discriminacio

TRTRT

Developer