..... Inici | Ràdio | Recerca

300 activistes participaran a la Caravana Obrim Fronteres 2018

by 23:00 0 comentaris

Prop de tres-centes persones de més d'un centenar d'organitzacions, una trentena de Catalunya, sortiran cap a Itàlia el 13 de juliol del 2018 amb la Caravana Obrim Fronteres 2018. En aquesta ocasió, la Caravana surt de Salt (Girona), on el 37% de la població no disposa de nacionalitat espanyola i, per tant, es troba exclosa de les decisions polítiques que afecten el seu dia a dia. 

Una de les representants de Caravana Obrim Fronteres, Sira Ruiz, ha explicat els objectius clau: “denunciar les polítiques migratòries a la UE, la vulneració dels drets humans, enfortir les xarxes i denunciar l’estigmatització que es fa de les organitzacions que treballen per ajudar les persones en trànsit migratori”.

Enguany el recorregut començarà a la població de Salt, Girona, a les 19 h, des d’on es dirigiran a la frontera franco-italiana, a Ventimiglia i Briançon, on l’organització explica que recentment s’ha pogut veure el desallotjament violent de camps de refugiats i la repressió contra voluntàries i activistes i on participaran en una gran manifestació internacional convocada per les contraparts. Després, un ferri traslladarà a la caravana fins a Sicília, la principal via d’entrada de les persones migrants que han arribat a Itàlia per via marítima enguany.Seguint amb la ruta, al municipi de Mineo s’aturaran al centre més gran d’internament de sol·licitants d’asil de la Unió Europea on s’han arribat a amuntegar fins a quatre mil persones amb temps d’espera de fins a dos anys.

També visitaran algun dels ports on han arribat centenars de milers de persones en els últims anys i on operen els vaixells de rescat i les ONG que l’organització de la Caravana Obrim Fronteres expliquen que estan sent hostejades i criminalitzades. A Catània, denunciaran la presència de bases militars nord-americanes que utilitzen l’illa com portaavions per intervenir militarment a Orient Mitjà i l’Àfrica. Finalment visitaran Riace on han obert les portes del poble a persones migrades i refugiades que han revolucionat l’economia local.Després de viatjar a Grècia el 2016 i a Melilla el 2017, Caravana Obrim Fronteres ha explicat que el destí d’aquest any és Itàlia amb l’objectiu de posar el focus en les polítiques xenòfobes del nou Govern, els acords d’externalització de fronteres de la UE amb països com Líbia i la criminalització dels activistes que dediquen els seus esforços a salvar les persones que es juguen la vida al Mediterrani i a les fronteres europees.

Representants d'Stop Mare Mortum, una de les organitzacions aliades al projecte, Laura Riba, ha explicat que vivim un context mundial de desigualtat marcat per la violència i que això fa que el nombre de persones que es veuen obligades a marxar de casa seva sigui cada dia més gran. “Davant d’aquesta situació, Europa ha decidit tancar les seves fronteres, construir una fortalesa i externalitzar la gestió migratòria per a treure’s responsabilitat” ha expressat Riba. “Això ha suposat que aparegui un tap, una zona limítrofa a Europa on les persones estan atrapades i on no tenen drets i la seva vida no val res”, ha afegit. | ACN



#noticies #agenda #dretshumans #migrants #migracions #dretsdelspobles #solidaritat #catalunya #catala #italia

TRTRT

Developer