..... Inici | Ràdio | Recerca

Propostes per a una societat d'acollida i convocatòria de premi de 'Casa nostra, casa vostra'

by 20:21 0 comentaris


L'entitat Casa nostra, casa vostra proposa 148 mesures concretes a les administracions per construir una societat d'acollida.  Tres mesos després de la gran manifestació a Barcelona, les administracions estan molt lluny de donar-hi la resposta adequada.

Casa nostra, casa vostra ha presentat aquesta tarda els resultats de la campanya #VolemAcollir, tres mesos després de la gran manifestació que va reunir a Barcelona mig milió de persones. 

Malgrat l'enorme mobilització de la ciutadania catalana, que va deixar clar que vol una altra política de refugi i de fronteres, les administracions encara estan molt lluny de donar-hi la resposta adequada. 

El govern espanyol, responsable de la gestió de les fronteres i de l'atorgament dels visats, està incomplint de manera flagrant el compromís d'acollida establert amb la Unió Europea. De les 17.337 persones refugiades que es va comprometre a acollir a l'Estat, n'han arribat tot just un 7,5%. "Queden tot just tres mesos per complir el 92,5% restant, i no pararem de pressionar el govern espanyol, perquè el que està fent és injust, inhumà, il·legal i indigne", ha dit el coordinador de Casa nostra, casa vostra, Ruben Wagensberg.

A Catalunya, el Consell de Govern va acordar després de la manifestació "renovar el Pacte Nacional per la Immigració de la mà de les entitats més representatives", i tres mesos més tard, el Govern encara no ha fet cap moviment per engegar el procés. També es va comprometre a fer un "front comú" per exigir a l'Estat "l'acompliment dels compromisos" d'acollida i que arribessin a Catalunya un grup de 271 persones en situació de vulnerabilitat especial "en el termini de dos mesos", i aquests compromisos no s'han materialitzat. 

Un corredor humanitari urgent

Davant dels incompliments de les administracions, les organitzacions socials adherides a la campanya Casa nostra, casa vostra han elaborat un document amb 148 propostes concretes, dirigides al govern espanyol, a la Generalitat i als ajuntaments per construir una societat d'acollida. 

En aquest document, Casa nostra, casa vostra proposa mesures per agilitzar l'acollida de les persones refugiades i migrants que esperen a les fronteres. Per exemple, insta a establir des de Catalunya un corredor humanitari com el que ja s'ha fet a Itàlia, i que permetrà acollir legalment mil persones en el termini de dos anys. 

També insta a millorar la situació de les persones que ja es troben aquí, i a solucionar els dèficits que van evidenciant els programes oficials d'acollida. Sense anar més lluny, en les últimes setmanes, s'ha posat de manifest que moltes persones refugiades, quan acaben els sis primers mesos d'estada en habitatges temporals, corren el risc de quedar-se sense pis. I, per això, és imprescindible que les administracions i, en especials, els Ajuntaments, posin a disposició habitatges de lloguer social. 

Més de 200.000 euros per a projectes de migració i refugi

Casa nostra, casa vostra ha tancat la campanya amb un resultat econòmic positiu de 211.562 euros. Tots els números es poden consultar al web www.casanostracasavostra.cat, complint la política de transparència a què es va comprometre l'organització des de l'inici. Tots els beneficis es destinaran a una convocatòria de premis a entitats que treballen en migració i refugi. 

Els projectes es poden presentar fins el 18 de juny en les categories d'Acció internacional, Acollida i Sensibilització i incidència. Un grup persones expertes avaluarà les candidatures i anunciarà els projectes premiats a finals de juliol. 

El futur de Casa nostra, casa vostra

Casa nostra, casa vostra trasllada la gestió de la negociació a la coordinadora Obrim frontres, que ha creat un grup específic per al diàleg amb les institucions. Un cop tancada la campanya, l'entitat Casa nostra, casa vostra continuarà treballant en projectes de conscienciació social, incidència pública, comunicació i mobilització ciutadana encaminats a construir una societat d'acollida.




#Refugiats #Premis #Noticies #migracio #dretshumans #dretsdelspobles 

OBS

Developer