..... Inici | Ràdio | Recerca

El PP continua escalfant la campanya electoral: 3r informe de la campanya "Mistos electorals"

by 22:58 0 comentaris
SOS Racisme ens fa arribar el darrer comunicat que han publicat, en el marc de la iniciativa Mistos Electorals, que fan cada campanya electoral.http://www.sosracisme.org/

Podeu trobar tots els articles i reflexions publicades al blog de la campanya: www.mistoselectorals.wordpress.com


El 3er informe dels Mistos Electorals analitza les sortides de to racistes dels partits durant els darrers dies; la gran majoria del Partit Popular de Catalunya.

Si no en vam tenir prou amb l'ensurt que ens van donar les octavetes repartides pel PP de Barcelona dijous passat al barri del Raval, el partit insisteix amb més mostres de racisme i xenofòbia. Amb l'objectiu de no perdre vots, costi el que costi.


Les octavetes del PP al Raval…

La resposta de Fernández Díaz a la nostra iniciativa de presentar una denúncia a la Fiscalia de l'Odi de l'Audiència Provincial de Barcelona és "que denuncien a los imanes salafistas".

Abans de fer aquest tipus d'afirmacions estaria bé que el candidat tingués tota la informació i procurés fer pedagogia, el desconeixement pot ser una font de por que dificulta l'apropament entre persones i per tant la convivència.

D'alta banda, també ha de saber, que tot i les restriccions existents, el Codi Penal considera delicte la provocació i incitació a l'odi entre col·lectius, així com també la mentida amb aquesta mateixa finalitat.

Art. 510.1. Los que provocaren a la discriminación, al odio o a la violencia contra grupos o asociaciones, por motivos racistas, antisemitas u otros referentes a la ideología, religión o creencias, situación familiar, la pertenencia de sus miembros a una etnia o raza, su origen nacional, su sexo, orientación sexual, enfermedad o minusvalía, serán castigados con la pena de prisión de uno a tres años y multa de seis a doce meses.

Art. 510.2 Serán castigados con la misma pena los que, con conocimiento de su falsedad o temerario desprecio hacia la verdad, difundieren informaciones injuriosas sobre grupos o asociaciones en relación a su ideología, religión o creencias, la pertenencia de sus miembros a una etnia o raza, su origen nacional, su sexo, orientación sexual, enfermedad o minusvalía.

Sota el nostre parer, la difusió de l'octaveta al barri del Raval amb «El Raval no puede convertirse en un gueto islámico» respondria a totes dues conductes recollides al Codi Penal.

I en resposta al reconeixement que ens fa la líder del PP a Catalunya, Alicia Sánchez Camacho, quan dóna les gràcies als que «plantan denuncias", com "SOS Racismo o algún partido», ens afirmem en la nostra lluita contra la propagació de l'odi. No dubtarem en denunciar a totes aquelles persones o partits que propaguin el racisme o la xenofòbia en els seus discursos.

«La gran mesquita» i la integració

El mateix Fernández Díaz, no es va donar per satisfet, i a una entrevista va tornar a situar el tema de la gran mesquita «No estic disposat que aquí es construeixi una gran mesquita». Una mesquita de la que ningú més en sap res, però això no evita que més d'un candidat hagi caigut en la temptació de jugar amb les pors i el rebuig de la població amb aquesta idea.

També va repetir un altre del seus «hits» preferits «Els immigrants han de complir la llei. Els immigrants també tenen obligacions. O només tenen drets? I entre aquestes obligacions hi figura la integració» Què vol dir pel Sr. Fernández Díaz «integració»? Per a nosaltres integrar-se a una societat vol dir formar-ne part, i per tant, participar plenament de totes les decisions polítiques i socials. De moment la gran majoria de persones immigrades no ho poden fer «gràcies» a les lleis. Si aquestes persones poguessin dir la seva amb el seu vot, potser el discurs de Fernández Díaz i altres persones del seu partit, canviarien.

Albiol crea tendència

Però el discurs racista del PP no es queda únicament a Barcelona: l'alcadable del PP a Sant Adrià del Besòs, Garcia Bragado, també ha repartit fulletons: sembla que l'estil Albiol no només marca tendència en el contingut sinó que també amb les formes. En aquesta ocasió els fulletons repartits al barri de Los Pinos deien «Estás harto del incivismo de los inmigrantes ilegales y de los maleantes de los pinos?, ¿Estás harto de la suciedad y de la basura que acumulan? (…) ¿Quieres que sean expulsados del barrio?».

És increïble que en tan poques paraules es donin missatges tan racistes:

Immigrants il·legals? Les persones no podem ser legals o il·legals, en tot cas ho són les conductes.

Vincular incivisme i brutícia amb immigració, és una estratègia xenòfoba, repetida i deplorable.

Proposar l'expulsió de persones del barri, no només és èticament reprovable i totalment xenòfob, sinó que no és factible… a menys que vulgui fer servir altres mètodes il·legals.

En aquesta ocasió, a diferència del company de Sant Adrià, Garcia Albiol juga el paper de la ambigüitat, però els seus companys de partit no li segueixen la jugada: si ell insisteix que la «neteja» del seu eslògan no va relacionada amb la immigració i nega que el seu Ajuntament persegueixi els ciutadans per motius d'origen o religió, per darrera la presidenta del partit a Catalunya el felicita per ser "el millor alcalde de Catalunya" i un "exemple per al PP" per haver garantit a Badalona un immigració legal i ordenada". Aleshores, parlem o no parlem de persones immigrades?

Jo no sóc racista però… la mà dura és el que funciona

Estem davant una "lepenització" de la campanya del PP de Catalunya en aquestes municipals? És possible que l'estratègia que fa el partit a Catalunya sigui intentar guanyar vots copiant el que han fet altres partits europeus, com el Front Nacional a França o l'UKIP al Regne Unit.

Davant aquesta política descaradament racista, una part important de candidats i candidates d'altres organitzacions polítiques han condemnat la campanya que el PP de Catalunya està fent a diferents municipis.

No obstant, no tot s'hi val i algunes són desafortunades, no només pel que argumenten, sinó també per qui ho diu…. com és el cas del candidat de CiU a Salt que «contra el discurs xenòfob del candidat del PP, defensa la tranquil·litat viscuda durant el seu mandat: «considera que alguns projectes com la inauguració de la comissaria, la instal·lació de càmeres de vigilància, la implantació del programa de patrullatge a l'interior d'edificis o la creació de la unitat canina de la Policia Local han estat claus per pacificar la població després d'uns anys convulsos en l'anterior mandat. "Ja no hi ha aldarulls ni problemes continus", exposa.», recull el Diari de Girona.

Potser en Torramadé considera que no fa un discurs racista, però promoure la política policial com eina per aconseguir la convivència en una societat diversa és, si més no, perillós. És fomentar la por per aconseguir la seguretat, o al revés, promoure la coartació de llibertats (càmeres de vigilància, estat policial…) amb l'excusa de la seguretat mitjançant el discurs de la por. En tot cas, apostem per un treball més social, per la comunitat i amb la comunitat, per aconseguir la convivència.

Aquests discursos irresponsables i oportunistes són el debilitament d'una societat cada cop menys cohesionada. Els partits polítics són els primers que haurien de fer un us responsable d'exercir com exemple per a la societat, i no fomentar actituds d'incitació a l'odi i al rebuig.

Perquè ens hi juguem molt. No votis racisme!

La meva ciutat, la ciutat de tothom. El meu poble, el poble de tothom.

redacció

Developer