..... Inici | Ràdio | Recerca

Brasil: Comprar sexe no és un esport!

by 23:36 0 comentaris

Actualment, Brasil ocupa el segon lloc en turisme sexual, tan sols després de Tailàndia. Es calcula que al voltant de 500 mil nenes són víctimes de trata i explotació sexual.
La Copa Mundial de futbol al Brasil que es juga del 12 de juny al 13 juliol 2014 pot significar una festa per a milions de persones. No obstant això, per a les dones i sobretot les nenes, significa l'agudització del turisme sexual, a més quan les xifres indiquen que al voltant de 600 mil turistes de tot el món es troben visitant el país.
Actualment, Brasil ocupa el segon lloc en turisme sexual, tan sols després de Tailàndia. Es calcula que al voltant de 500 mil nenes són víctimes de tracta i explotació sexual. Les causes d'aquest problema estructural són socioculturals evidenciades en la sistemàtica desigualtat en les relacions de poder entre homes i dones. Són també econòmiques a causa de la pobresa que impacta sobretot a les dones i les nenes, on els efectes de la globalització i el consum exacerbat generen amb impunitat la compra, venda i comercialització dels cossos de les dones. També són causes polítiques, perquè hi ha interessos creats entre persones que es troben en l'àmbit governamental amb persones que mercantilitzen amb els cossos de les dones generant una xarxa del delicte difícil de trencar.
Són diverses organitzacions de dones que estan qüestionant la "festa mundial de futbol", entre elles, la Coalició Regional contra la Trata de Dones i Nenes a Amèrica Llatina i el Carib (CATWLAC, per les sigles en anglès) i la CATW-International que ha llançat la "Campanya Internacional Digues no al turisme sexual: Comprar Sexe no és un Esport! Brasil 2014-2016", per a la qual s'han dissenyat pòsters, vídeos, espots per ràdio, cançó oficial "Fica Gol", una Targeta Vermella, un Manifest per demanar firmes i un acord amb les línies aèries que volen a Brasil perquè incloguin la Targeta vermella en tots els seus vols dient que el turisme sexual és un delicte que es castiga amb presó als seus països d'origen i al Brasil".
En el seu Manifest CATWLAC indica que en "l'any 2006 un estudi de la Universitat de Brasília va trobar que, una quarta part de les destinacions turístiques del Brasil aproximadament compten amb un mercat sexual actiu per a l'explotació de nenes, nens i adolescents. Amb aproximadament 500.000 nenes i nens reportats com venuts al turisme sexual. Brasil s'està posicionat per convertir-se en un país amb el més alt nombre de nenes i nens en prostitució del món".
A més, han fet arribar al govern del Brasil i a totes les institucions públiques i privades involucrades, una sèrie d'exigències significatives:
1. Als 32 països que participen al Mundial de Futbol Brasil 2014 i que han ratificat les convencions i / o protocols internacionals contra el tràfic de persones, especialment dones i nenes: a prendre una posició oficial contra el turisme sexual que acompanya i augmenta durant els esdeveniments esportius.
2. A el comitè de la FIFA, el seu president, els directors dels equips nacionals, directius, entrenadors, personal tècnic i als jugadors: promoure el "joc net" en un torneig esportiu lliure del turisme sexual.
3. Als jugadors de les seleccions nacionals: què es comprometin a no utilitzar a les dones en situació de prostitució, ja que són models per als joves i les seves accions influeixen en el seu comportament social.
4. A les agències de turisme al Brasil i de tot el món: a promoure el turisme ètic, lliure de violència contra les dones i les nenes.
5. A les persones individuals, organitzacions i institucions: a unir-se a aquesta causa a favor d'una vida lliure d'explotació de les dones i nenes el comerç del sexe.
6. A tot el públic en general: a comprometre a no convertir-se en còmplices de l'explotació sexual de dones i nenes, tant legal com culturalment no acceptant la prostitució com un "treball".
7. Al Govern del Brasil, especialment a la seva Presidenta: dissenyar i implementar una política contra el turisme sexual i el respecte als tractats internacionals ratificats per Brasil per abolir totes les formes contemporànies d'esclavitud, incloent la trata i l'explotació sexual, especialment de dones i nenes.
Per adherir-te a aquesta campanya pots signar el Manifest No al Turisme Sexual ¡Comprar sexe no és un esport!.

Escrit per Sara Cuentas

Font: http://www.laindependent.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=4727%3Abrasil-comprar-sexe-no-es-un-esport&catid=153%3Adrets-de-les-dones&Itemid=220&lang=ca


--
Maria Dantas
 

redacció

Developer