..... Inici | Ràdio | Recerca

Setmana de la lluita per l`autonomìa i els drets els pobles indìgenes de Colombia

by 1:38 0 comentaris

Els riscos d'extinció física i cultural dels pobles indígenes a Colòmbia continuen vigents. El conflicte armat és només un d'ells, però no l'únic. El capital transnacional, la globalització de les economies i les tecnologies, el negoci internacional del narcotràfic, les pressions ecològiques mundials per les demandes de terres, petroli, aigua, biocombustibles i minerals, entre d'altres factors; són reptes descomunals. En alguns casos, són amenaces permanents per a la supervivència de les cultures, dels pobles i de la vida dels seus integrants.

Les negociacions de pau que tenen lloc a L'Havana (Cuba) entre l'Estat colombià i la insurgència, no seran una garantia real d'una pau duradora i estable. Això ho té molt clar el moviment social colombià i, en especial, el moviment indígena. Però els pobles indígenes no són subjectes passius que resten a l'espera de que les pressions que els amenacen acabin amb els seus projectes d'autonomia. Els pobles ancestrals d'Amèrica Llatina, i en aquest cas de Colòmbia, li han plantat cara a un model de desenvolupament no sostenible i lapidari amb la Mare Natura. Els pobles indígenes romanen en lluita des de fa més de cent anys, són guerrers pacífics i mil•lenaris. La setmana de la Lluita per l'Autonomia i els Drets dels Pobles Indígenes de Colòmbia serà també una setmana de propostes i intercanvi d'experiències i aprenentatges.

Dilluns 24 de març. Tramando Resistencias: Dones compartint saberes i lluitas. 

Lloc: La Base Ateneu Cooperatiu (C/Hortes 10, M Paral•lel L3)

Hora: 19:00 - 21:30 

19:00: Estrena del documental "Resistir no es aguantar" - Co-lectiu Ikatu

19.30: Dinàmica participativa relats de sabers i resistències

20.00: Intervenció de Aida Quilcuè i Aida Suàrez

20.30: Passi audiovisual sobre les violències a l'interior de les comunitats indígenes

20.45: Intercanvi i debat participatiu

21.30: Ritual de cloenda a càrrec de les companyes indígenes.Dimarts 25 de març. Xerrada Delegats Indígenes amb les organitzacions de la Taula Catalana per la Pau y els Drets Humans a Colòmbia i les xarxes d'amics de l'Observatori ADPI.


Lloc: Federació catalana d'ONG per al desenvolupament (C/Tapies 1-3, M Drassanes o Paral•lel L3)

Hora: 19:00

Participen: Dues lideresses i dos líders del moviment indígena colombiàDimecres 26 de març. Publicación del segon S.O.S. contra l'extermini del poble Awá

Lloc: Institut Catalá Internacional per la Pau (ICIP) (C/Gran Via de les Corts Catalanes 658, baixos, M Passeig de Grácia L2, L3 y L4, Urquinaona L1 y L4. 

Hora: 19:00

Participen: 

FRANCISCO JAVIER CORTÉS GUANGA (Poble Awà): Conseller Major secretari general de la Unidad del Pueblo Awà (UNIPA).

TICA FONT GREGORI: Directora ICIP

JOSÉ ARISTIZABAL G.: Observatori ADPIDijous 27 de març. Presentació del llibre Sus armas no lograrán extinguir nuestras palabras. Informe de riesgos de extinción en 6 pueblos indígenas de Colombia. 

Lloc: Universitat de Barcelona. Facultad de Geografia i Història (C/Montealegre 6, Aula GRAN, 4o pis. M Catalunya L3 o Universitat L1.

Hora: 18:30 - 21:00

Participen: 

JUAN MANUEL ÁVILA: Observatori ADPI

AÍDA QUILCUÉ (Poble Nasa): Coordinadora del Programa Defensa de la Vida i els Drets Humans del Consejo Regional Indígena del Cauca (CRIC)

FRANCISCO JAVIER CORTÉS GUANGA (Poble Awà): Conseller Major secretari general de la Unidad del Pueblo Awà (UNIPA)

GERSAÍN CUETIA DAGUA (Poble Nasa): Conseller de l'Asociacion de Cabildos Indígenas del Norte del Cauca (ACIN)

LINA MARÍA GONZÀLEZ: Observatori ADPI

PABLO AGUILAR: Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

Delegat de l'Ajuntament de Barcelona

Debat: Extermini del pobles indígenes i altres violències després de la signatura dels acords de pauOrganizta: Observatorio ADPI, Col·lectiu Maloka

Amb el suport de: Ajuntament de Barcelona. 


OBS

Developer