..... Inici | Ràdio | Recerca

CAS CHEVRON TEXACO - Sucumbíos, Equador

by 15:56 0 comentaris

ITACAT RECOMANA
Conferència amb Pablo Fajardo Mendoza sobre el "CASO CHEVRON".

Què és el "Cas Chevron"?
A l'Equador va tenir lloc el pitjor desastre petrolier del món,“el Chernobyl de la Amazonía”, per una contaminació desastrosa deixada per la transnacional Texaco (ara Chevron). Des de l'any 1964 fins a 1990, la companyia petroliera transnacional va construir i va operar pous i estacions de producció petroliera a la regió nord de Amazonía Equatoriana. 

En 1967 la companyia Texaco obre el pou 1 de "Lago Agrio", així bategen a aquest lloc els treballadors de la petroliera, inspirant-se en "Sour Lake". La província de Sucumbíos encara no existeix, és fundada en 1989. En aquests anys té lloc un procés de colonització promogut pel IERAC (Institut Equatorià de Reforma Agrària i Colonització), un repartiment de terres al més pur estil far-west (com en les pel·lícules nord-americanes, vegeu “La conquesta de l'oest”). En la primera onada arriben 40.000 colones, a cada família se li lliura un lot de 50 hectàrees. Després vindrien molts més, desenes de milers. Són camperols i són pobres, els més pobres del país, la majoria provinents de la ciutat de Loja. És per això que criden "Nueva Loja" a la ciutat que construeixen, sent "Lago Agrio" el nom corresponent al cantó. 

Durant més de 25 anys d'extracció petroliera, Chevron – Texaco va danyar severament a l'ambient i a les persones. Durant la seva operació van vessar a l'ambient:

• 16,8 milions de galons de petroli.
• 18,5 mil milions de galons d'aigües tòxiques (aigua de formació, amb metalls pesats).
• 235 mil milions de peus cúbics de gas cremats a l'aire lliure.

L'activitat petroliera afecta les bases de la subsistència camperola i indígena. El 94% de la població enquestada ha sofert pèrdues d'animals. La principal causa de mort és el càncer en un 32% del total de morts, 3 vegades més que la mitjana nacional de morts per càncer (12%) d'Equador i 4 a 5 vegades superior a Orellana (7.9%) i Sucumbíos (5.6%). La taxa de mortalitat per càncer de la població estudiada ascendeix a 13.6/10.000 habitants, el doble que en la serra, el triple que en la costa i 6 vegades superior al de les províncies amazòniques.

La quantitat de cru i deixalles vessades en el medi ambient equatorià és 30 vegades major a la quantitat abocada en el desastre del famós petrolier Exxon Valdez en les costes d'Alaska. Després de més de 10 anys en les corts d'Estats Units, on es va decidir que la transnacional Chevron havia de sotmetre's a la justícia equatoriana, es va iniciar el judici en l'Equador al maig del 2003 a la ciutat de "Lago Agrio". Els demandants, jardo, inclouen colons i cinc nacionalitats indígenes, Siona, Secoya, Cofán, Huaorani y Kichwa de l'orient dividides en 80 comunitats, sumant més de 30.000 afectats.

Al febrer de 2011 Chevron – Texaco va ser condemnada a pagar 8.600 milions de dòlars pels danys en la Amazonia equatoriana, sentència que s'ha ratificat en diferents recursos en els dos últims anys, sent l'última ratificació en la Cort Nacional de Justícia d'Equador. Aquesta sentència crea un precedent històric, formant jurisprudència i obrint la possibilitat que en altres llocs del món s'obrin casos similars. Atès que Chevron – Texaco ja no opera a Equador, la qual cosa dificulta el cobrament de la indemnització, el següent pas és intentar l'embargament en països on si opera Chevron. Alguns d'ells: Canadà, Brasil i Argentina.

Documentals: Arturo Hortas: Dossier documentals Equador
"Sucumbíos, Tierra sin Mal" - Aquest documental va obtenir un reconeixement d'ONU - Equador per la defensa dels Drets Humans i va rebre el Premi Survival Internacional en el Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona. El documental del cooperant i creador musical/audiovisual, Arturo Hortas narra els greus danys ocasionats en la Amazonia i la llarga demanda que grups ecologistes i natius amazònics duen a terme contra la Chevron-Texaco a causa dels molts danys en el medi ambient. Els habitants d'aquesta terra peregrinaven eternament a la recerca de la "Tierra sin mal", lloc on tinguessin abundància d'aliments i pau entre les seves gents.
En 2011 va fer un segle de la primera extracció de petroli a Equador. En Sucumbíos va començar en 1967, afectant a cinc nacionalitats indígenes. Una d'elles és el Poble Cofán. 

Pablo Fajardo Mendoza (advocat equatorià)

Va néixer en el cantó El Carmen Província de Manabí (Equador), el dia 8 de juliol de 1972; no obstant això els seus pares ho van registrar com que hagués nascut el 8 de març de 1973. L'any 1987 va migrar a  l'Amazonia Equatoriana, Cantó Shushufindi Província de Sucumbiu-vos on viu fins avui. Els seus estudis secundaris els va realitzar en el Col·legi Nacional Tècnic Shushufindi i els seus estudis Superiors a la Universitat Tècnica Particular de Loja, on es va graduar com advocat l'any 2003. Va realitzar cursos de Drets Humans i sobre Gestió Ambiental a la Universitat Politècnica Salesiana de la Ciutat de Quito i un Màster sobre Dret Ambiental Internacional a l'Institut de Ciències Internacionals de la Universitat Central de l'Equador. Des dels 17 anys d'edat, va participar com a fundador del Comitè de Drets Humans del Cantó Shushufindi, (Amazonia Equatoriana), organització a la qual pertany fins a l'actualitat. Des de l'any 1996 fins a 2003, va treballar pel "Vicariato" Apostòlic de Aguarico, com a responsable de l'Oficina de Drets Humans de Shushufindi i de l'àrea de Drets Humans de al mateixa institució. L'any 2003 va ser contractat pel Front de Defensa de la Amazonia com a assessor jurídic. Des d'allí va cooperar en el desenvolupament del procés legal que les comunitats indígenes i camperoles de les províncies de Orellana i Sucumbíos mantenen en contra de la Transnacional Chevron Texaco pel greu dany ambiental, social i humà causat. En el mes de juny de 2005, va assumir directament la defensa dels demandants, en el judici ja esmentat que es manté en contra de Chevron Corporation. Pel seu treball incansable en benefici del medi ambient, d'un major respecte als Drets Humans i a la justícia, l'any 2007 la cadena CNN ho va reconèixer com a Heroi Mundial defensor de la Justícia. A l'abril de l'any 2008 va rebre el Premi Mitjà ambiental Goldman que és considerat com el Premi Nóbel de l'ambient. Ha participat com ponent en desenes d'Universitats de l'Equador, Estats Units, diversos països europeus i d'Amèrica Llatina, llocs on ha exposat les seves idees enfront del problema ambiental, local i mundial; responsabilitat corporativa, deure ciutadà i responsabilitat dels Estats.

Maria Dantas

Developer