..... Inici | Ràdio | Recerca

Crisi Síria: "L'hivern redueix les possibilitats de supervivencia dels refugiats sirians"

by 0:25 0 comentaris

Al voltant d'un milió i mig de sirians han creuat la frontera libanesa fugint del conflicte en els darrers mesos. Només la meitat d'ells estan registrats oficialment com a refugiats.
Aproximadament el 75% de la xifra total són infants i dones; i el 22% són dones que estan soles.
Paolo Lubrano, Director País d'Acció contra la Fam al Líban i Jean Raphäel Poitou, Responsable Geogràfic a Orient Pròxim, han explicat aquest matí les dimensions humanitàries del conflicte sirià.

Barcelona, 2 d'octubre del 2013

"L'arribada de l'hivern, la neu, la pluja, afectaran encara més a la vulnerabilitat dels refugiats sirians, la majoria d'ells viuen en tendes de campanya construïdes amb fusta, mantes i plàstics, queno estan aïllades, en una zona on es produeixen al·luvions constants", afirma Paolo Lubrano, Director País d'Acció contra la Fam al Líban, i afegeix "l'hivern suposa la fi de l'època del treball agrícola, la qual cosa redueix les possibilitats de treball i subsistència". Algunes famílies sirianes que van arribar al Líban amb part del seu bestiar o algunes propietats s'estan veient obligades a vendre-les.
"La situació al Líban és cada dia més dramàtica, és una crisi humanitària d'una magnitud immensa que durarà anys, és la pitjor crisi des de Rwanda", afirma Jean Raphäel Poitou, Responsable Geogràfic d'Acció contra la Fam a Orient Pròxim. Actualment hi ha més de 4 milions de desplaçats interns sirians i més de 2 milions de refugiats en països veïns, nord d'Àfrica i Egipte;gairebé la meitat d'ells no estan registrats, una situació que s'agreujarà ja que renovar els permisos al Líban costa entre 150 i 200 dòlars, unes quantitats que els refugiats sirians no es poden permetre.
S'està produint un augment de la violència a la zona
Paolo Lubrano afirma "la situació és crítica, no només la situació humanitària sinó que també hi ha molta inestabilitat política i social, hi ha ciutats de l'àrea fronterera que són bombardejades gairebé diàriament". La violència també augmenta als carrers. Les persones que viatgen diàriament al Líban, fugint de la guerra, arriben sense res i amb molta por ja que molts d'ells són atracats durant el camí, "hi ha una generació de nens que tenen por, no parlen i no van a l'escola" explica Paolo Lubrano.
La situació comença a afectar a la societat libanesa
Actualment més d'un milió i mig de refugiats sirians es troben al Líban, un país amb uns 4 milions de persones, pel que la xifra de refugiats és altíssima. Aquesta situació provoca que els hospitals al país estiguin superpoblats i les escoles hagin hagut de començar a doblar els seus torns per poder atendre també a infants sirians, la qual cosa està provocant els primers senyals de tensió entre les comunitats libanesa i siriana.
Actualment Acció contra la Fam està atenent a prop de 45.000 refugiats a les zones de la Vall del Bekaa i el sud del Líban, amb activitats com distribució d'aigua a través de xarxes en 86 assentaments, distribució de latrines, promoció d'higiene, recollida de residus sòlids i subministrament de menjar i mitjans de vida. Així i tot, Paolo Lubrano insisteix que "hi ha una falta de reconeixement de la magnitud del problema, cal prendre consciència que és una situació de llarg termini".

Col·labora amb el Líban:

LA CAIXA 2100 3006 94 2200826398
BANCO SANTANDER 0049 0001 59 2810090000

Acció contra la Fam és una organització humanitària internacional i independent que combat la desnutrició infantil alhora que garanteix aigua i mitjans de vida segurs a les poblacions més vulnerables. Intervenim en més de 40 països recolzant a cinc milions de persones. La nostra visió és un món sense desnutrició; el nostre primer objectiu, retornar la dignitat als qui avui viuen amenaçats per la Fam.

Més informació i entrevista amb portaveus:
Acció contra la Fam
Natàlia Anguera / Jon Sicilia – 93 254 03 81
www.acciocontralafam.org
Segueix-nos a Facebook i Twitter

Jon Sicilia Bravo 
Técnico de comunicación y sensibilización - Cataluña / Tècnic de comunicació i sensibilització – Catalunya
Fundació ACCIÓ CONTRA LA FAM - Fundación ACCIÓN CONTRA EL HAMBRE | ACF-Spain
www.accioncontraelhambre.org
C/ Pelai 44 5º, 3ª
08001 Barcelona (Spain)
Tlf: +34 93 254 03 81
Skype: achjonathansicilia

redacció

Developer