..... Inici | Ràdio | Recerca

Cicle formatiu gratuït: Periodisme i comunicació davant els conflictes socials propers

by 12:07 0 comentaris

Durant el mes de febrer de 2013 la Xarxa Ciutadana per la Pau –MPDL– i la Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya van organitzar el primer cicle formatiu "Periodisme i comunicació davant els conflictes socials propers". Aquest cicle va tenir una molt bona acollida, raó per la qual organitzen una segona edició que tindrà com a eix l'anàlisi de la cobertura dels conflictes socials provocats per les desigualtats socials i les mirades sobre la diversitat cultural, les persones migrades i de països del sud.
L'actual situació de crisi econòmica ha generat una pèrdua efectiva de drets socials i econòmics. L'eliminació i/o les retallades en les polítiques de cohesió social han agreujat les desigualtats i han generat progressius processos d'empobriment que han empitjorat les condicions de vida de la població. Els costos socials han repercutit, especialment, en els grups socials més vulnerables: particularment en les dones, en les persones migrades, en les minories ètniques i religioses, i en les classes socials desfavorides.

Aquest context, ha facilitat l'augment de conductes discriminatòries i la incidència de discursos de confrontació, racistes, sexistes i xenòfobs, que instrumentalitzen la presència de grups diferents i/o de minories per generar temor, inseguretat i desconfiança. D'altre banda també ens trobem amb discursos victimitzadores i paternalistes que neguen a certs col•lectius, tota capacitat d'acció/transformació,
presentant com a única sortida l'ajut i la caritat. 
En l'MPDL treballem des del concepte de pau positiva i l'entenem com un procés de realització de la justícia, que suposa afrontar i resoldre els conflictes de forma no violenta. En aquest sentit, el conflicte és una oportunitat per aprendre a conviure en un món divers i intercultural. És per això, que el periodisme per a la pau i la convivència és un eix primordial per ajudar a la transformació positiva 
dels conflictes socials i per contribuir a explicar les causes estructurals de les situacions de pobresa i exclusió.

En un conflicte els mitjans també són actors i part interessada. Els discursos o silencis acaben per posicionar les seves línies editorials influint d'una forma o una altra. La visió estereotipada i simplificada dels països del Sud i la manipulació política i social de la diversitat cultural i el fet migratori ha contribuït a que els mitjans emfatitzin la confrontació i el conflicte. En aquest sentit, els mitjans de comunicació tenen part de responsabilitat, i alhora, una gran oportunitat per canviar aquests models socials de dominació per uns altres de convivència i cooperació.

OBJECTIUS:

• Analitzar les causes estructurals dels conflictes socials, especialment els relacionats amb la diversitat cultural.

• Reflexionar sobre com podem comunicar superant estereotips i prejudicis.

• Dotar els participants d'eines per a millorar la cobertura dels fets noticiosos relacionats amb diversitat cultural, habitants de països del sud i persones migrades.

• Aportar a la transformació positiva dels conflictes i la construcció d'una cultura de pau des del món de la comunicació.


INFORMACIÓ:

Adreçat a: periodistes, comunicadors/es i persones interessades en comunicació, Educació per al Desenvolupament i interculturalitat

Lloc: Col·legi de Periodistes de Catalunya. Rambla Catalunya nº 10, Barcelona.

Horari: De 18:00h a 20:00h

Durada: El cicle formatiu tindrà una durada de 10 hores lectives amb 5 sessions de dues hores cadascuna.

Certificació: amb un 80% de assistència.

Inscripció prèvia a: cat.comunicacio@mpdl.org

Més informació: Judith Muñoz Saavedra cat.sensibilitzacio1@mpdl.org

933057173

Material didàctic: Cada persona participant rebrà un exemplar imprès de: "Periodisme per la pau i la convivència: Manual de bones pràctiques i recomanacions"

redacció

Developer