..... Inici | Ràdio | Recerca

Col·loqui públic de les Mares de Soacha de Colòmbia, Premi ICIP Constructors de Pau 2012

by 11:48 0 comentaris
Luz Marina Bernal i María Sanabria, dues de les integrants de les Mares de Soachacolombianes guardonades amb el Premi Constructors de Pau 2012 que atorga l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), participaran el dimarts 19 de març en un col·loqui públic a Barcelona.
La trobada està organitzada per l'ICIP amb l'Ajuntament de Barcelona, Casa Amèrica Catalunya, Intermón Oxfam i la Taula per la pau i els drets humans a Colòmbia. L’acte tindrà lloc el dimarts 19 de març a les 11.30h al Gran Saló del Palau Moja de Barcelona (Carrer Portaferrissa, 1).

El dia abans, dilluns 18 de març, a les 18.30 hores, tindrà lloc al Parlament de Catalunya (Parc de la Ciutadella, s/n, Barcelona) l'entrega del Premi ICIP Constructors de Pau 2012, atorgat a cinc de les Mares de Soacha: Luz Marina BernalCarmenza GómezMaría SanabriaMelida Bermúdez i Lucero Carmona.

Recolliran el premi Luz Marina Bernal i María Sanabria en representació del grup. Al llarg de la seva estada a Catalunya seran rebudes oficialment per la presidenta del Parlament de Catalunya, la vicepresidenta del Govern de la Generalitat i altres autoritats autonòmiques i municipals.

Les Mares de Soacha van unir-se l'agost de 2008 per trobar els seus fills desapareguts. Els van trobar en una fossa comuna al nord-est de Colòmbia. En total, 19 joves assassinats extrajudicialment per l’exèrcit, executats i presentats com a guerrillers morts en combat. Per cada suposat guerriller capturat, el soldat rebia una recompensa econòmica. Aquesta pràctica es coneix amb el nom de falsos positius i només a Colòmbia se’n comptabilitzen 3.183 casos.

D’alguna manera, aquestes cinc dones representen la lluita de les mares de totes aquestes víctimes. La seva lluita contra la impunitat té un cost ben alt: han estat amenaçades i sotmeses a vigilància i han patit l’assassinat d’altres familiars. Malgrat això, elles no han estat silenciades i resisteixen en la batalla contra la impunitat.

Dues de les cinc Mares de Soacha visiten Tarragona

Lloc 
Sala d'Actes de l'Ajuntament de Tarragona. Plaça de la Font
Data 
Dc, 20/03/2013 - 19:30 - 21:00
Intermón Oxfam organitza dimecres, 20 de març, a Tarragona, un acte que compatarà amb la participació de Luz Marina Bernal i Maria Sanabria, dues de les cinc dones que formen part d’un grup de mares colombianes sovint anomenades als mitjans com a “Madres de Soacha”, que es va organitzar per recamar veritat, justícia i reparació. 
Luz Marina Bernal i Maria Sanabria són aquests dies a Espanya per recollir el premi  ICIP Constructors de Pau 2012. que l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)  ha atorgat a les Mares de Soacha pel coratge i exemplaritat que demostra la seva lluita contra la impunitat i per la memòria i per la seva contribució a la creació de ciutadania i a la defensa de la justícia i de l’estat de dret.
L’agost de 2008, un grup de mares de la localitat de Soacha, propera a Bogotà, van unir-se per trobar els seus fills desapareguts. Els van trobar en una fossa comuna al nord-est del país, 19 joves assassinats extrajudicialment per l’exèrcit, executats i presentats com a guerrillers morts en combat. Aquest fet es coneix amb el nom de “falsos positius” i només a Colòmbia se’n comptabilitzen 3.183 casos. D’alguna manera, aquestes cinc dones representen la lluita de les mares de totes aquestes víctimes. La seva lluita contra la impunitat té un cost ben alt: han estat amenaçades i sotmeses a vigilància i han patit l’assassinat d’altres familiars. Malgrat això, elles no han estat silenciades i resisteixen en la batalla contra la impunitat.


Maria Dantas

Developer