..... Inici | Ràdio | Recerca

L'atur creix més entre els immigrants que entre els autòctons el 2011

by 15:39 0 comentaris
Marroquins i senegalesos són els únics que continuen arribant tot i tenir la taxa d'atur més alta, amb un 60%

Sònia Sánchez - Diari Ara

La situació laboral dels immigrants a Catalunya ha empitjorat en l'últim any, trencant la tendència d'estabilització que semblava iniciar-se el 2010. Durant l'any 2011, l'atur entre els estrangers a Catalunya va créixer set punts, del 30,5% de 2010 fins al 37,5%, mentre que la taxa d'atur dels catalans amb nacionalitat espanyola va passar del 15,2% el 2010 fins al 16,7% en acabar 2011.
Són dades de l'informe anual del centre d'estudis i recerca sindicals (Ceres) de CCOO, que revela que el 34% dels aturats a Catalunya el 2011 eren immigrants, un punt i mig més que l'any anterior.
El 2011 es van reduir per primer cop les sol·licituds de nacionalització a Catalunya, que havien crescut ininterrompudament en els últims deu anys. Aquesta davallada respon a la marxa de molts immigrants llatinoamericans, el col·lectiu que més població activa ha perdut en l'últim any a Catalunya i que era el principal sol·licitant de nacionalització (donat que se li demana dos anys de residència en lloc de 10 com a la resta).

S'eixamplen les diferències per país d'origen

La major davallada de l'ocupació es registra entre els llatinoamericans, tant per la pèrdua de feina com pel retorn de molts d'ells als seus països d'origen. Com a mínim, es constata una aturada de l'arribada d'aquest col·lectiu i dels immigrants de l'Europa de l'Est, mentre que encara arriben ciutadans procedents d'Àsia i d'Àfrica.
De fet, els africans –grup format majoritàriament per marroquins i també per senegalesos– "són els únics que incrementen la seva presència" de forma encara molt important (50.000 persones el 2011), tot i que "la majoria dels que arriben van a parar a l'atur", explica l'autor de l'estudi, Daniel Garrell. Els asiàtics també van incrementar la seva presència l'any passat a Catalunya en unes 7.000 persones, tot i que la taxa d'atur d'aquest col·lectiu es manté igual que el 2010 en un 30,1%.
Els africans són els que tenen una taxa d'atur més alta, del 60% (el 2010 era del 52%), mentre que entre els llatinoamericans l'atur és del 30,8% (el 2010 era del 24,2%). Els únics que han vist reduir el seu índex d'atur són els immigrants de l'Europa de l'Est, que han passat del 35,7% d'atur el 2010 al 34,9% el 2011.

"Aquestes diferències entre els col·lectius per país d'origen s'han eixamplat, tot i que els africans també eren els que tenien majors índex d'atur abans de la crisi", assenyala Garrell.

Maria Dantas

Developer