..... Inici | Ràdio | Recerca

Brasil. Terra Prometida

by 18:30 0 comentaris
Brasil. Terra Prometida, és una mostra de Casa Amèrica Catalunya comissariada pel fotògraf i agitador cultural Iatã Cannabrava. Quatre artistes interpreten amb diferents canals visuals el que consideren “una campanya mundial d’amor per Brasil”, en paraules del seu comissari.
Brasil ja és una de les primeres potències mundials. I encara pot créixer molt més. Grans ciutats i infraestructures, recursos naturals i força laboral, són el punt de partida d’un grup d’artistes que ofereixen la seva visió del que ha fet de Brasil la terra promesa.

“De la nit al dia deixem de ser únicament la terra de les mulates, el futbol, la violència, la samba, la suor i la cervesa, per convertir-nos en la terra promesa, una cosa així com la cinquena economia mundial, la nació verda, la seu de la Copa del 2014 i de les Olimpíades del 2016”, explica el comissari Iatã Cannabrava.

Diferents artistes interpreten aquesta terra promesa. Per Cláudia Jaguaribe és Dr. Jekyll i Mr. Hyde sempre abraçats; per Cássio Vasconcellos és una gran congestió; Dimitri Lee reordena el paradís –¿o serà l’infern?- mentre que Roberta Carvalho posa l’ull espia en aquest conte de fades contemporani.
En conjunt, els quatre artistes convidats fan un exercici de contrucció de la realitat, reorganitzant els elements dels nostres paisatges.

Amb Terra Prometida, el comissari brasiler Iatâ Cannabrava ens ofereix una visió panòptica, gràcies a la qual podem recórrer quatre mirades artístiques molt diferents sobre una mateixa idea: aquella terra promissòria, carregada de prosperitat, possibilitats, creixement i, sobretot, futur en què s’està transformant el Brasil. És la visió de Marta Nin, directora de Cultura y Exposiciones de Casa Amèrica Catalunya. 

Un país que està aconseguint l’encara més difícil en canviar el seu propi imaginari. Des d’una ironia latent, Cannabrava teixeix un recorregut visual per aquell creixement superlatiu amb el propòsit de mostrar-nos-en els dubtes, discursos, desequilibris, harmonies, contradiccions i presents”, diu la coordinadora general de la mostra.

En aquesta exposició, Casa Amèrica Catalunya té la magnífica possibilitat de sumar els treballs d’artistes de la fotografia contemporània brasilera com ara Cláudia Jaguaribe (2 sèries, 8 obres), Cássio Vasconcellos (4 obres) i Dimitri Lee (4 obres). A aquests autors, Cannabrava hi suma una quarta artista visual novell: Roberta Carvalho (2 vídeos i 1 instal•lació al carrer).

Marta Nin descriu així les obres de Brasil. Terra Prometida: “De la mà de Jaguaribe viatjarem per unes megalòpolis multiplicades fins a l’infinit que aconsegueixen transmetre’ns serenitat i no pas asfíxia. Amb Vasconcellos sobrevolarem paisatges llunyans dimensionats a un nivell de detall tan increïble que arriba a provocar-nos dubtes sobre la veracitat de la visió. Amb Lee ens sotmetrem a un calidoscopi mediambiental fragmentat i bell només en la seva totalitat. Amb Carvalho descobrirem la inquietud que pot provocar-nos una mirada ancestral sobre allò que és propi”.

La mostra es pot visitar fins el 26 d’octubre a Casa Amèrica Catalunya.

Maria Dantas

Developer