..... Inici | Ràdio | Recerca

Els problemes de segregació al barri del Besòs

by 14:36 0 comentaris

El director del Centre Unesco de Catalunya (Unescocat), Miquel Àngel Essomba, ha alertat que el problema social del barri del Besòs és el "gran dèficit" que té en teixit associatiu que sigui capaç d'articular propostes de convivència. A més. Ha dit que la seva ubicació perifèrica, els dèficits crònics de transport, la manca de teixit econòmica i la proximitat amb el barri de la Mina de Sant Adrià del Besòs donen "el còctel perfecte per agreujar una situació de tensió i de manca de convivència". Essomba ha criticat també que les institucions públiques hi han abocat "escassos recursos" perquè "el Besòs no és el Raval" i "no ven marca".

 

Osman, veí senegalès del Besòs: "L'han mort com un gos i volem justícia perquè sinó la farem complir nosaltres"

Els companys de l'home assassinat a Barcelona reiteren que es tracta d'un problema racial.

Calma tensa aquest matí de dimecres al barri del Besòs de Barcelona, on dimarts a la tarda un veí senegalès va ser abatut a trets pels membres d'una mateixa família d'ètnia gitana. Alguns compatriotes s'han aplegat al lloc dels fets, al carrer Palerm, per recordar el seu company. Reiteren que el van matar pel color de la seva pell i reclamen justícia. Diversos senegalesos adverteixen que si les autoritats no actuen seran ells mateixos els que facin pagar pels fets al col·lectiu gitano. L'Osman, veí del barri, assegura que la mort de dimarts ha acabat amb la paciència del africans perquè van matar al seu amic "com un gos". Coincideixen a dir que la convivència al barri no és la desitjable.

 

Detingut el presumpte autor del tret que va matar un noi senegalès al Besòs

 

Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dimecres dues persones més en relació amb l'assassinat d'un jove senegalès que va tenir lloc dimarts al barri del Besòs de Barcelona, i que ahir a la nit va generar disturbis protagonitzats per persones de la comunitat subsahariana, ha informat la policia catalana. Un dels arrestats és el presumpte autor del tret que va acabar amb la vida del jove senegalès, segons han explicat fonts policials. Un altre arrestat també és familiar de tots els detinguts pel succés. 

El director general dels Mossos, Manel Prat, ha confirmat aquestes dues noves detencions, que se sumen a les altres dues practicades aquest dimarts poc després del succés, en declaracions a RAC-1.

Prat ha assenyalat que aquests dos nous detinguts són d'ètnia gitana, igual que els dos de dimarts, que també tenen nombrosos antecedents policials, i que segons sembla van intervenir en els fets que van generar la baralla que es va saldar amb la mort del jove senegalès per un tret d'arma de foc.

Futbol al carrer

També ha assenyalat que "la hipòtesi que té més possibilitats de ser verídica" pel que fa a l'origen de la baralla és que aquesta es va generar quan un dels detinguts va recriminar als subsaharians, "amb una expressió de caràcter racista i xenòfoba", que juguessin a futbol al carrer.

El director general dels Mossos ha explicat que la policia mantindrà aquest dimecres una "vigilància permanent" al barri per evitar que es reprodueixin els incidents i ha assenyalat que aquests es podrien tornar a produir perquè "són comunitats (la subsahariana i la gitana) que viuen fins i tot al mateix bloc".

Arran de la mort del jove senegalès, que va rebre un tret a l'abdomen, membres de la comunitat subsahariana van protagonitzar ahir a la nit alguns disturbis, van bolcar mitja dotzena de contenidors, van trencar els vidres de quatre vehicles estacionats a la zona i es van enfrontar amb els Mossos d'Esquadra que es van presentar al lloc dels altercats.

La comunitat subsahariana té previst celebrar avui, dimecres, al migdia una concentració de protesta per aquest assassinat.

 

Font: ACN i elperiodico.cat

redacció

Developer