..... Inici | Ràdio | Recerca

L'Onze de Setembre, Diada Nacional de Catalunya

by 0:16 0 comentaris
L’Onze de Setembre Catalunya commemora la derrota que va patir el 1714 a mans de les tropes espanyoles de Felip V de Borbó. Catalunya, que havia estat fins aquell moment una nació sobirana, va perdre les llibertats nacionals, les lleis pròpies del país i va patir la prohibició de la llengua i la cultura catalanes.

Després d'anys de foscor, el 1932, en el marc de la II República espanyola, Catalunya va adquirir un Estatut d’autonomia que recuperava part de les seves llibertats nacionals. Però després de la Guerra Civil, la dictadura del general Franco va comportar la repressió més dura que mai ha patit Catalunya, fins al punt que podem parlar d’un intent de genocidi cultural, amb milers i milers d’afusellats i represaliats. Fins i tot entre ells s'hi compta el president del Govern de Catalunya, Lluís Companys, l'únic president europeu afusellat pel nazisme-feixisme.

El 1979 es va aprovar un nou Estatut d’autonomia de Catalunya, amb el qual es va dotar el país d’unes institucions i d’un govern propis, però des de llavors encara no s’ha assolit un nivell d'autogovern satisfactori.

Diada 2011
L’Agenda Cultural et presenta un breu resum dels actes institucionals i els dossiers amb tot el programa.

Una mica d’història
Et proposem algunes lectures breus que t’ajudaran a conèixer la nostra història i els seus escenaris:

Una novetat: la música de la Diada a Spotify
Patrimoni.gencat presenta una novetat: una llista a Spotify amb els temes del patrimoni musical català que us emocionen i que us agradaria escoltar en aquesta data tan assenyalada. Esteu convidats a afegir les vostres propostes.

TwitterTrobaràs molts missatges amb els hashtags #Diada i #Diada2011

adroca

Developer