..... Inici | Ràdio | Recerca

Una FiraTàrrega més multiculrural

by 1:35 0 comentaris
La 31a edició de FiraTàrrega, que tindrà lloc del 8 a l’11 de setembre, és la primera sota la direcció de Jordi Duran, però ja permet veure pinzellades de les seves tres grans directrius del seu mandat: la promoció, l’estímul i l’estudi de les arts de carrer; l’impuls a la creació transnacional; i, donar espai al discurs contemporani. I tot, amb un pressupost d’1.299.681 euros, un 10% menor que el de l’any passat.

La cita obre les portes a la creació escènica iberoamericana

Una companyia argentina i dues xilenes porten les seves produccions a la Fira en el marc de la Vitrina Iberoamericana

Després de fixar-se en les arts de carrer britàniques, del Québec i d’Irlanda, FiraTàrrega posa ara el focus en les arts escèniques d’Iberoamèrica, un dels mercats amb més dinamisme de l’actualitat. Amb el suport d’Iberescena, FiraTàrrega 2011 acollirà la Vitrina Iberoamericana, per donar a conèixer els principals festivals i xarxes d’arts de carrer, facilitar el diàleg professional i afavorir l’intercanvi transoceànic.

En el marc de la Vitrina, tres companyies participaran a la programació artística com a exemple de l’actualitat escènica del continent. Els argentins ÍntimoTeatroItinerante portaran a Tàrrega el muntatge Pueden dejar lo que quieran, una peça de teatre de carrer que situa l’espectador en un quadrilàter amb el terra ple de roba per desgranar històries que parlen del món actual i de les coses essencials que ens fan sentir bé. FiraTàrrega coprodueix aquest espectacle de Fernando Rubio, un dels creadors emergents més interessants del panorama iberoamericà, a través del Programa de Suport a la Creació 2011.
Esbós de l'espai escènic del muntatge dels argentins ÍntimoTeatroItinerante.

Des de Xile, Teatro Niño Proletario portarà a Tàrrega El Olivo, una adaptació per a FiraTàrrega d’una de les peces més suggestives de la temporada. Un espectacle site-specific que parla de l’autocompassió, la discriminació, la desigualtat, la identitat i del sud com a metàfora de l’aïllament.

Els també xilens La Patriótico Interesante —una de les companyies més rellevants de les arts de carrer d’aquest país i coneguda també al circuit europeu— presentaran Kadogo, niño soldado, una mirada a la realitat dels nens del carrer, que posa sobre la taula les causes i responsabilitats socials en l’origen de la violència infantil. Espectacle amb un clar discurs social, una escenificació visual contundent i música rock en directe.

Kadogo, niño soldado, dels xilens La Patriótico Interesante. ©André Querré.

La Vitrina també portarà a Tàrrega una delegació de professionals que presentaran el panorama de les arts escèniques iberoamericanes. En aquest sentit, s’ha organitzat el Seminari sobre gestió i producció de festivals d’arts de carrer a Iberoamèrica, amb la participació de 10 experts d’aquest continent. 

Altres produccions iberoamericanes a la Fira

Al marge de la Vitrina Iberoamericana, la programació inclou també altres produccions que, en un sentit o altre, provenen d’aquest territori.  Així, els xilens Murmuyo y Metrayeta també seran presents a la Fira amb el muntatge ¿Quieres ser mi amigo?, un espectacle de carrer, ple d’entremaliadures que aquest duet de clowns acaba convertint en una festa desbocada. 

La Fira també comptarà amb la presència d’un dels dramaturgs més importants de l’escena argentina: Rafael Spregelburd, autor i director de  Tot , l’espectacle que els catalans Mentidera Teatre i els balears Produccions de Ferro presentaran en aquesta edició del certamen.

Cal destacar també la col·laboració entre la companyia balear Res de Res i la brasilera Circo Dux, que ha donat com a resultat  Pontes , un muntatge que s’emmarca en el projecte Gravity, una copoducció de la Fira i el  londinenc Greenwich+Docklands International Festival, en el qual hi participen 8 companyies per crear una programa multidisciplinar inspirat en la gravetat. 

Aquests són només alguns dels espectacles que es podran veure a FiraTàrrega 2011. A banda, la programació de la Fira, que tindrà lloc del 8 a l’11 de setembre, inclou els muntatges d’altres disciplines escèniques, tant de carrer com de sala, de més de 80 companyies nacionals i internacionals (entre la Programació Oficial i els Espais d’Empresa).


Programa PDF

adroca

Developer