..... Inici | Ràdio | Recerca

'The Guardian' elogia Jordi Savall. El prestigiós rotatiu britànic destaca el treball del músic en el foment del diàleg intercultural

by 3:08 0 comentaris
En un editorial del dijous 7 de juliol titulat In Praise of Jordi Savall, The Guardian alaba la trajectòria del gambista igualadí Jordi Savall. El prestigiós rotatiu britànic destaca especialment la tasca de Savall a l'hora d'establir vincles artístics i culturals entre les tradicions musicals d'orient i occident, encara avui en dia tan distanciades.

 L'article se centra en el treball que Savall i la seva dona, la soprano Montserrat Figueras, han desenvolupat investigant la varietat de contactes musicals i culturals entre diferents contextos musicals, i que han difós a través dels seus concerts i enregistraments. 

The Guardian cita les paraules del prestigiós crític musical Alex Ross del setmanari The New Yorker a propòsit d'un dels seus concerts, on destacava l'habilitat establint les coincidències trobades en les configuracions melòdiques de tradicions diferents com la cristiana, jueva i musulmana en les quals es transmet "una visió sentimental d'unitat global [...] de força punyent ". 

Un dels projectes que s'esmenten especialment és Jerusalem. La ciutat de les dues paus, en el qual s'escenifica, després d'un llarg procés de recerca, els vincles inequívocs entre aquestes cultures. En aquest sentit el diari subratlla l'aportació al diàleg intercultural que suposen treballs com aquest, entre altres propostes similars –Orient-Occident, Mare Nostrum, Istanbul, La porta sublim– que connecten entorns musicals que s'havien considerat allunyats entre ells.

 L'editorial de The Guardian destaca també: "Savall acaba de publicar un àlbum de suites de Rameau que ha estat rebut amb aplaudiments, però allò que de veritat el distingeix són les seves incursions més enllà del temple de l'alta cultura. Trobador omnívor, recorre les biblioteques de Manchester o els poblats colombians per rescatar tradicions musicals, amb enregistraments que van des dels ritmes berbers fins als èxtasis d'un raga, des de la emocionant quietud d'un lament armeni fins a la vivacitat d'una gallarda isabelina ".


 Aquesta semblança periodística coincideix amb un moment especialment creatiu de la producció de Savall i Figueras, les últimes publicacions han estat reconegudes amb els premis internacionals més importants del panorama musical actual. Aquest editorial acaba ressaltant que "Jordi Savall posa de manifest una herència cultural comú infinitament variada. És un home per al nostre temps ". /font

adroca

Developer