..... Inici | Ràdio | Recerca

Asma Outta, representant Casa Amaziga de Catalunya. 20.11.2010

by 3:46 0 comentaris
La Casa Amaziga de Catalunya neix amb la voluntat de ser el referent del Poble Amazic a Catalunya i punt de trobada entre la ciutadania amaziga i catalana.


ELS AMAZICS
Amazic és el nom amb el qual es denominen els pobladors originals del nord d’Àfrica. Amazic significa lliure o noble. Es calcula que, en l’actualitat, la població amaziga està composada per més de 20 milions de persones. La seva llengua, l’amazic, s’ha mantingut essencialment com a llengua oral i està dividida en un gran nombre de dialectes.

La influència del Poble Amazic s’estén, de manera discontínua, des de l’oceà Atlàntic fins a l’oest d’Egipte, conjunt de territori que anomenen la Tamazgha. Sovint, coneixem aquesta zona com el Magrib, perquè aquest fou el nom que la colonització àrab va donar a la Tamazgha. La seva història està plena de conquestes romanes, àrabs, europees, etc. i aquest fet marca que, avui dia, la Tamazgha hagi esdevingut un territori fragmentat en diferents estats.

A Catalunya, es calcula que el 80% de la població d’origen magrebí es considera d’origen amazic. Aquest fet, situa a la llengua amaziga com la tercera llengua més parlada en el nostre territori, després del català i del castellà. Fruit d’aquesta realitat migratòria i del reconeixement mutu entre dos Pobles, el Parlament de Catalunya va aprovar la resolució 1197/VI de 6 març de 2002, des d’on es volia mostrar el suport a la identitat, la llengua i la cultura del Poble Amazic.

ÀMBITS D’ACTUACIÓ DE LA CASA AMAZIGA DE CATALUNYA
. Promoure el coneixement mutu entre Catalunya i la Tamazgha
. Enfortir el teixit associatiu amazic
. Impulsar el Codesenvolupament a la Tamazgha
. Enfortiment institucional i treball en xarxa


Asma Outta, representant Casa Amaziga de Catalunya.
20.11.2010


adroca

Developer