..... Inici | Ràdio | Recerca

Les comunitats catalanes celebren el Dia Internacional de la Catalunya Exterior

by 2:09 0 comentaris
El 41% dels joves catalans veu l'emigració com a única sortida a la crisi econòmica
Els catalans que viuen fora celebren, aquest diumenge, el tradicional Dia Internacional de la Catalunya Exterior, una iniciativa de la Federació Internacional d'Entitats Catalanes, que agrupa a la majoria de centres, casals i associacions catalanes de l'exterior. La jornada se celebra des de l'any 1998 a iniciativa dels Casals Catalans del Con Sud d'Amèrica i es va oficialitzar l'any següent amb una resolució del Parlament de Catalunya que establia la celebració per Sant Jordi o el primer diumenge després de la festa de la rosa i el llibre. Enguany, la Federació alerta que el 41% dels joves catalans veu l'emigració com a única sortida a la crisi econòmica.
La FIEC considera que la jornada d'enguany estarà marcada per tres circumstàncies: els ajustaments financers, la supressió del vot a les eleccions municipals pels residents a l'exterior i la nova realitat d'emigració. "Els pressupostos que l'estat espanyol destina a l'atenció als residents exteriors han disminuït en un 14,5%", explica la Federació en un comunicat, on no exclou que els pressupostos de la Generalitat també retallin la partida dedicada a les comunitats catalanes de l'exterior.
La Federació, a més, recorda que la reforma de la Llei Orgànica de Règim Electoral General ha privat als residents catalans a l'exterior del dret de vot en les eleccions municipals del proper dia 22 de maig i mostra preocupació perquè considera que "la pèrdua d'un dret és, gairebé sempre, el començament de la pèrdua d'altres drets".
L'entitat també avisar que, des del 2009, més de 18.000 catalans han abandonat Catalunya empesos per la crisi econòmica i a la recerca d'oportunitats laborals arreu. "Un informe d'agost de 2010 alerta sobre la tendència dels estudiants universitaris i professionals qualificats catalans a emigrar a països de la Unió Europea davant la manca de sortides del panorama laboral espanyol: un 41% dels joves catalans no veuen altra sortida que l'emigració", subratlla la FIEC.
Cartell commemoratiu
La FIEC edita anualment un cartell commemoratiu per la jornada que, aquest any, és obra d'Antònia Soplón, de la Casa Catalana de Saragossa.
En les edicions anteriors, el cartell commemoratiu del Dia Internacional de la Catalunya Exterior ha estat elaborat pels artistes Ràfols Casamada (1998), Antoni Clavé (1999), Josep Guinovart (2000), Chantal Ripol (2001), Roser Capdevila (2002), Sergi Mas (2003), Maria Girona (2004), Pilar Alférez Pinós (2005), Antoni Tàpies (2006), Núria Muñoz Ginesta (2007), Carles Ballesteros (2008), Maria Andrews (2009) i Mauricio Vicente (2010).

redacció

Developer