..... Inici | Ràdio | Recerca

Veus de la Mediterrània al Museu Marítim de Barcelona

by 1:56 0 comentaris

L'exposició «Veus de la Mediterrània», que recull el patrimoni sonor de deu llengües, arriba a Barcelona

A partir del dia 8 de març es podrà veure per primera vegada a Barcelona l'exposició «Veus de la Mediterrània» que mostra la veu com a element de comunicació a la Mediterrània. Linguamón ha cedit el seu fons audiovisual d'enregistraments de veus a la mostra, que es podrà veure al Museu Marítim de Barcelona fins al 25 d'abril.

L'exposició, que ha estat produïda pel Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí i va ser inaugurada a Manresa el novembre del 2009, mostra per primera vegada la veu com a element de comunicació entre els pobles de la Mediterrània més propera. També reflecteix la diversitat de l'espai mediterrani occidental, al mateix temps que reivindica la necessitat de retrobament entre les diferents veus, gestos i entonacions que conviuen avui en aquesta àrea.

La veu com a metàfora de les cultures mediterrànies 

Cada cultura té moltes veus i cada persona moltes maneres de dir, de parlar i de cantar. A les ribes i a les illes del Mediterrani occidental, hi ressonen una munió d’exemples vocals que construeixen cada situació, cada moment de quotidianitat o d’emoció compartida. Les fronteres expressives són ben difícils de precisar. Més enllà de les llengües i dels accents, parlar, cantar, xisclar o plorar, tot plegat conforma un arc continuat de coloracions sonores. La varietat sonora és notable però a cada indret, per molt lluny que sigui, retrobem el record de veus conegudes.


Les deu llengües parlades amb continuïtat territorial al Mediterrani proper –unes derivades del llatí i les altres de la família afroasiàtica– s’han intercanviat durant segles gestos i entonacions, fonemes i mots, mentre els cants manllevaven melodies i timbres.

La mostra s'estructura en cinc àmbits diferents. 'La veu, un artifici humà' i 'Les llengües, el territori' emmarquen les tècniques d'expressió vocal i l'entorn geogràfic i social. 'Les veus per a la comunitat' i 'La veu per a l'altre' presenten dues vessants de la comunicació compartida: l'espai ritual i el diàleg interpersonal. Finalment, 'L'espai de les veus' submergeix el visitant en cinc situacions sonores suggerents. Després de Barcelona, la mostra es traslladarà a Tunis (Tunísia), Palerm (Itàlia) i Estocolm (Suècia).
.

adroca

Developer