..... Inici | Ràdio | Recerca

La Generalitat denúncia a Brussel·les l"infra-finançament" de Catalunya

by 21:35 0 comentaris
La Generalitat de Catalunya, a través del director de l'Agència Tributària catalana, Lluís Franco, ha denunciat a Brussel la "infrafinançament" de Catalunya en un seminari sobre regions i fiscalitat en el qual també participaven representants del País Basc, Escòcia i Flandes. Franco ha assenyalat que el sistema fiscal actual és "injust i ineficient" per a Catalunya i ha assenyalat que "la immensa majoria dels ciutadans catalans vol una reforma fiscal en la línia del concert fiscal basc".

L'exconseller de Treball en l'anterior etapa de CiU al Govern català ha començat explicant que Catalunya té "una de les economies més fortes que hi ha a Europa" però "que es troba amb importants dèficits fiscals d'entorn al 9% del PIB, és a és, diners que surt de Catalunya per no tornar ". Tot i que Franco ha apuntat que està "a favor de la solidaritat", ha titllat la situació fiscal actual de "excessiva".

"Una cosa és la solidaritat i una altra és que contribuint Catalunya en el conjunt dels recursos fiscals que hi ha a Espanya en un 19%, i tenim una població del 16%, a l'hora de distribuir els recursos a Catalunya només li correspongui un 13 % ", ha assenyalat. Franco s'ha referit al fet que el pacte fiscal que el president de Catalunya, Artur Mas, ha presentat el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero es traduirà en una Agència Tributària de Catalunya amb capacitat per recaptar tots els impostos generals a Catalunya.


Aquesta agència, que de moment hi ha només de forma nominal, hauria de tenir així mateix plena capacitat normativa i control de la tresoreria des de la Generalitat, que transferiria els recursos adequats a l'Estat en concepte de despeses comunes i solidaritat territorial.

L'encarregat de presentar a Lluís Franco ha estat l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa, que ha assenyalat que "la prova del cotó del federalisme fiscal és que les regions puguin recaptar els grans impostos directament".

En el seminari, organitzat pels liberals i els verds al Parlament Europeu, han participat també la eurodiputada del PNB, Izaskun Bilbao, el director general del Departament del Tresor de Biscaia, José Rubi, i el líder de la secessionista N-VA flamenca a Bèlgica, Jan Jambon. /EFE

redacció

Developer