..... Inici | Ràdio | Recerca

El Tirol del Sud celebra la seva segona consulta independentista

by 12:11 0 comentaris
La regió torna a preguntar als ciutadans si volen continuar formant part d'Itàlia, ser un estat independent o annexionar-se a Àustria

"Estàs d'acord que el Tirol del Sud practiqui el seu dret a l'autodeterminació per decidir lliurament sobre el futur del país?". Aquesta és la pregunta que s'ha imprès a les paperetes de la segona consulta per la independència del Tirol del Sud, un referèndum no vinculant basat en el model català i el segon que se celebra al Tirol després del referèndum d'Ahrntal ara fa dos mesos. Luttach ha estat la localitat que ha acollit aquest dissabte a la nit un debat liderat per membres del partit 'Süd-Tiroler Freiheit' (STF) (Llibertat del Tirol del Sud), que defensen la separació d'aquesta regió d'Itàlia. Abans i després del debat tots els ciutadans de la regió majors de 16 anys han pogut efectuar el seu vot en la consulta per decidir el futur del Tirol del Sud.

Les consultes sobre el dret a decidir volen obrir la porta a la pregunta si el Tirol del Sud ha de seguir formant part d'Itàlia, si ha de ser un estat independent o si ha de annexionar-se a Àustria. Històricament, el Tirol del Sud havia format part d'Àustria, però després de la primera Guerra Mundial va passar a mans italianes.

El projecte de l'STF es basa en les consultes per a la independència que es duen a terme per tot el territori català. Durant el discurs l'STF ha apel·lat a la llibertat del Tirol del Sud per decidir el seu futur i ha dit que Europa està variant per convertir-se en un continent 'dels pobles i de les regions'.

Franz Pahl, antic diputat de la STF, ha parlat de la situació a l'estat espanyol. 'No té sentit dir que hi ha només una sola nació a Espanya perquè agrupa diferents nacions', ha expressat. Segons Pahl, tot i la 'força empresarial', Catalunya no ha aconseguit 'per passos decisius'. Pahl ha assenyalat la immigració castellanoparlant 'que no mostren interès pel català' com un dels factors que fan que Catalunya no tingui una majoria nacionalista.



Sven Knoll, diputat de la SVP al parlament del Tirol del Sud, creu que aquestes consultes poden tenir una gran influència. 'Hem organitzat la consulta basant-nos en el model de Catalunya', explica Knoll a l'ACN. 'Volem impulsar la iniciativa d'una consulta popular al Tirol del Sud. El nostre gran objectiu és que es decideixi a tot el país si el Tirol del Sud es queda a Itàlia, si es converteix en un estat independent o si es reunifica amb Àustria', ha afegit.

Knoll assegura que tenen 'molt bones relacions' amb Àustria. A més, l'STF ha presentat fins a 20.000 firmes al parlament austríac perquè els ciutadans del Tirol del Sud puguin disposar de dues nacionalitats: l'austríaca i la italiana. Segons l'STF Viena no vol tenir problemes amb Roma, però Àustria 'seguirà aquell camí que segueixi oficialment el Tirol del Sud.

Alguns membres de l'SVP estaran presents a la consulta per la independència del 10 d'abril a Barcelona. Sven Knoll creu que 'serà un model pels nostres membres' i que es podrà veure 'l'acollida positiva' d'aquest tipus de consultes a nivell internacional./font

adroca

Developer