..... Inici | Ràdio | Recerca

El «sí» guanya el referèndum per ampliar l’autonomia de Gal•les

by 19:49 0 comentaris

Tots els districtes del país menys un, favorables a apujar l’autogovern • L’Assemblea gal•lesa podrà legislar en una vintena de matèries sense haver de passar per Westminster

Clara victòria del «sí» en el referèndum per ampliar l’autonomia de Gal•les que es va celebrar ahir dijous. El recompte fet aquest divendres deixa un dibuix diàfan: només una de les 22 unitats administratives en què està organitzat el país s’ha oposat a l’increment de l’autogovern gal•lès. A partir d’ara, l’Assemblea Nacional de Gal•les podrà legislar en vint matèries sense haver de passar pel Parlament de Westminster.


21 de les 22 unitats administratives del país han donat al «sí» victòries que van des de l’estret marge obtingut a Powys (51,6% vots favorables contra 48,4% de contraris) fins al més ampli, el de Gwynedd, on els sufragis a favor de més autonomia han superat lleugerament el 76%. Gwynedd és, precisament, una de les àrees de Gal•les amb un percentatge de parlants de gal•lès més elevat, mentre que Powys és un comtat situat al llarg de la frontera amb Anglaterra.

A la capital, Cardiff, el «sí» ha sumat més de 53.000 de les 87.000 paperetes emeses, un 61,4% dels vots totals al districte.

L’únic districte que ha votat contra l’augment de l’autogovern ha estat Sir Fynwy (Monmouthshire, en anglès), on el «no» ha superat el «sí» tot just de 320 vots i s’ha situat en el 50,6% de les paperetes. Aquest districte es troba a la costa sud-oriental, fa frontera amb Anglaterra i va rebre un important influx d’immigració anglesa al llarg dels segles XIX i XX.

Són dades que contrasten amb les de fa 14 anys, quan el referèndum sobre la creació de l’Assemblea Nacional va estar molt més dividida. Llavors, fins a 11 de les 22 unitats administatives van votar-hi en contra, inclosa Cardiff. El «sí» va guanyar ben justet: 50,3% de vots favorables.

Convocatòria                                     Total Sí                      Total No
Referèndum: 2011                         517.132 (63,5%)        297,380 (36,5%)
Referèndum: 1997                         559,419 (50,3%)        552,698 (49,7%)


Participació a la baixa

Provisionalment, la participació ha quedat fixada al voltant del 35%. És una mica millor que les xifres que es comentaven tot just ahir (es temia un índex que girava prop del 30%), però no deixa de ser cert que gairebé dos de cada tres gal•lesos no s’han molestat a acudir a les urnes. La participació ha estat 15 punts inferior a la del referèndum de 1997.

Les àrees on l’Assemblea podrà legislar

Mercès al vot favorable al «sí», l’Assemblea Nacional ara podrà legislar en totes aquestes matèries: agricultura, pesca, boscos i desenvolupament rural; cultura; desenvolupament econòmic; educació; medi ambient; serveis de rescat; alimentació; salut; transport; habitatge; govern local; Assemblea Nacional; administració pública; benestar social; esports; turisme; planificació urbana; aigua i llengua gal•lesa.

Per contra, àrees com la política fiscal o defensa continuaran en mans de Westminster.

(font)

adroca

Developer