..... Inici | Ràdio | Recerca

Centenars de persones critiquen que Catalunya s'hagi convertit en un "laboratori de pràctiques racistes"

by 1:35 0 comentaris
150 entitats se sumen a la iniciativa de SOS Racisme en un acte contra el racisme i la xenofòbia, i en defensa de la democracia

Més de 500 persones s'han concentrat aquest dissabte al centre de Barcelona contra el racisme, la xenofòbia, la retallada de drets i llibertats, i en defensa de la democràcia, en un acte en què ha intervingut entre d'altres persones l'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo. La iniciativa, convocada per SOS Racisme sota el lema "Diguem prou", i a la qual s'han sumat més de 150 entitats catalanes, ha servit per denunciar que hi ha un increment del racisme descarat en els àmbits polítics, socials i legislatius que té greus conseqüències en el que es refereix als drets socials i llibertats. L'acte d'aquest dissabte té lloc cinc dies després que es fes públic un sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió que constatava com creix el nombre de ciutadans que creuen que a Catalunya hi ha massa immigrants, i com molts creuen que aquests treuen més que no pas aporten a l'Estat del benestar.

Durant la concentració s'ha dit que la situació social ha arribat a un punt límit de vulneració de drets i llibertats, i que la societat ha d'adoptar una actitud activa per aturar-lo. Jiménez Villarejo ha assegurat que "avui és un dia important en la defensa de la democràcia, que té flancs delicats i en perill", perquè després d'anys de lluita de SOS Racisme hi ha dues bones notícies, que hi ha una persona que compleix condemna per justificar el nazisme, i què des del Consell d'Europa, a través de l'Agència Europea contra el racisme i la intolerància, s'ha reconegut el fet que Barcelona tingui una fiscalia especial contra l'odi.

En declaracions a Efe Jiménez Villarejo ha recordat que una persona és immigrant perquè al seu país d'origen no pot viure, i que al món hi ha un grup d'inclosos, els que vivim en el món i democràtic, i un fluix migratori al món occidental, ric i armat. Per a l'exfiscal anticorrupció, "no tancarem el fluix d'immigració, perquè mentre més de dues terceres parts del món visquin en fam i pobresa, hauran de recórrer a desplaçar-se i moure's, i a fer ús del dret universal que és el de residència i a lliure circulació, que està en la Declaració Universal dels Drets Humans del 1948".

L'exfiscal ha insistit que "no es pot crear entorn de l'immigrant un entorn intimidatori i ofensiu, que és el que s'està fent, i que és intolerable en un sistema democràtic". També creu que és inacceptable convertir als que no tenen papers en regla en persones de segona categoria i amb una dignitat humana disminuïda. Ha criticat les condicions i restriccions que s'imposen als immigrants, "perquè són incompatibles amb el sistema democràtic d'igualtat de drets", i ha demanat fins i tot que se suspenguin articles de la Constitució Espanyola que diuen que el sistema democràtic espanyol es fonamenta en el lliure desenvolupament de la personalitat humana i el respecte a la dignitat humana, "perquè afecta tots els que viuen aquí".


Laboratori de pràctiques racistes
En un manifest llegit, entre d'altres, pel cantant Gerard Quintana, s'ha assegurat que en els últims mesos Catalunya s'ha convertit en un laboratori de pràctiques racistes sense precedent en la nostra democràcia, que se sumen al discurs incendiari d'alguns líders d'opinió, partits polítics i mitjans de comunicació, que alimenten el racisme i estenen la idea que la immigració és la causa de molts dels mals de la nostra societat.

En el text s'assenyalava a més que si s'abona el discurs de la por i la inseguretat, i se segueix estigmatitzant part de la població pel seu origen, s'acabarà repetint un dels capítols més nefastos del passat europeu, i es constatarà una vegada més, que el racisme mata. /font

adroca

Developer