..... Inici | Ràdio | Recerca

BBVA és el banc espanyol amb més presència a empreses d'armament controvertit

by 13:01 0 comentaris
La campanya "BBVA sense armes", integrada pel Centre Delàs d'Estudis per la Pau de Justícia i Pau, l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG) i la Federació SETEM, ha participat aquest matí a Bilbao i per tercer any consecutiu a la Junta General d'Accionistes del BBVA, on ha posat en evidència davant el Consell d'Administració del BBVA i els seus accionistes, la continuada relació entre aquest banc espanyol i la producció d'armes controvertides, com armes nuclears, bombes de dispersió i armes d'urani empobrit, entre altres.
Tot i el diàleg establert per la campanya "BBVA sense armes" amb el BBVA i que aquest ha posat en marxa una normativa interna de finançament del sector Defensa i fins i tot ha retirat el crèdit sindicat a Lockheed Martin,-una de les empreses armamentístiques més importants del món-, les ONG que formen la campanya "BBVA sense armes" han descobert avui davant els accionistes de l'entitat financera, que el BBVA és el banc espanyol que més presència té en empreses que fabriquen armament controvertit i que segueix incomplint els seus compromisos públics.

Les dades presentades avui a Bilbao, formen part d'un informe elaborat per Profund en exclusiva per SETEM, que el presentarà íntegre pròximament a través de la seva campanya Finances Ètiques, i revelen que des de 2006 el Grup BBVA participa en préstecs, ha actuat com a director en l'emissió de bons i gestiona fons d'inversió que tenen les accions i bons de 16 empreses productores d'armes controvertides per valor de més de 1.000 milions d'euros.


Aquesta situació revelada avui per la campanya "BBVA sense armes" contrasta amb les polítiques internes en matèria de drets humans i mediambientals del BBVA, així com amb les iniciatives voluntàries de Responsabilitat Social Corporativa a les que el BBVA està adherit, com ara els Principis de Equador, els estàndards de RSE del Pacte Mundial de l'ONU, la Iniciativa del Sector Financer del PNUMA (Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient) o la Global Reporting Initiative.

Malgrat tot això, el Grup BBVA finança i inverteix en empreses que produeixen armes controvertides com ara BAE Systems, Boeing, EADS, Finmeccanica, General Dynamics, Honeywell, ITT Corporation, Jacobs Engineering, L-3 Communications, Larsen & Toubro, Northrop Grumman, McDermott International, Rolls Royce, Thales i Textron. Aquesta última va ser la que va fabricar les bombes de dispersió utilitzades en la Guerra de l'Iraq. El BBVA va intervenir com assegurador amb un import de 78 milions de dòlars a l'octubre 2008 en una emissió d'accions de Finmeccanica participada en un 2,01% per la Líbia Investment Authority del govern libi, la armes han estat probablement utilitzades en la repressió de la població civil d'aquest país de les passades setmanes. /Font

redacció

Developer