..... Inici | Ràdio | Recerca

Mubàrak dimiteix i esclata l'eufòria als carrers del Caire, però l'exèrcit pren el poder

by 20:33 0 comentaris
Ho ha anunciat el vice-president Suleiman en un comunicat televisat. Els manifestants celebren l'anunci als carrers del Caire. Hosni Mubàrak ha dimitit i ha abandonat el Caire. El vice-president, Omar Suleiman, ho ha anunciat en un comunicat televisat (vegeu-ne la traducció a la columna) i ha comunicat que l'exèrcit assumeix el poder. La plaça Tahrir, centre neuràlgic de les protestes de les últimes setmanes, ha esclatat en una reacció d'alegria i celebració. Poques hores abans del comunicat, s'havia informat de la sortida de Mubàrak del palau presidencial al Caire i algunes informacions diuen que s'hauria traslladat al balenari de Xarm al xeic. La manifestació d'avui als carrers del Caire, batejada com a Divendres dels Màrtirs, és multitudinària.

Mubàrak ha cedit tot el poder al consell suprem de l'exèrcit

En el breu comunicat llegit pel vice-president Suleiman, s'ha especificat que el poder queda ara en mans del consell suprem de l'exèrcit. El nou cap del consell suprem serà el fins ara ministre de defensa, Hussein Tantawi. Aquest serà pprevisiblement l'home responsable de capitanejar la transició.
Mubàrak va dir ahir que es mantindria al poder fins al setembre

Després d'hores d'espera Mubàrak va parlar ahir a la televisió pública. Però ho va fer per anunciar que no plegava (discurs sencer). El centre del Caire, ple de gom a gom, va esclatar en una reacció d'ira brandant sabates a les mans, un insult tradicional àrab, i exigint al rais que abandonés el poder. S'havia creat una gran expectació, car algunes informacions provinents del propi govern que anunciaven una retirada de Mubàrak. Però el rais, a més de dir que no pensava plegar, va dir que vol ser ell qui piloti el canvi en una transició cap a unes noves eleccions al setembre.

Mubàrak va dir que cediria algun poder al vice-president Omar Suleiman i que estava orgullós del poble que vol un canvi per fer un país millor. També va dir que demanaria que s'investiguessin i es jutgessin els responsables de la repressió que ha provocat centenars de morts.

Mubàrak va dir que vol complir les promeses que va fer en les anteriors compareixences i que les demandes dels manifestants són legítimes. 'És important admetre els errors i rectificar, però no acceptaré que em donin ordres de l'exterior', va dir.

També va reiterar que no es presentaria a les pròximes eleccions presidencials i que continuaria fent les seves funcions fins llavors. I es va atribuir la responsabilitat de preparar el marc necessari per fer una transició tranquil·la. Per això, espera el suport de tothom. I va afegir: 'cediré l'autoritat i el poder als que siguin escollits pel poble el proper setembre en unes eleccions justes i lliures on hi hagi garanties'.

'No podem continuar en aquestes circumstàncies', va dir, responsabilitzant-ne no la seva figura sinó el moment històric que viu el país. Vol esperar que l'ambient torni a ser 'amigable, sense enemistats ni distanciaments entre diferents posicions' fins que es recuperi la confiança en l'economia. I va dir que havia treballat sempre 'per la pau i per l'estabilitat d'Egipte' i que mai no havia buscat ni poder ni popularitat. 'Estic segur que la majoria del poble és conscient de qui és Hosni Mubàrak', va reblar.

Mubàrak també va explicae la reforma de la constitució que vol im
pulsar i va llegir els articles que vol modificar. Finalment, va apel·lar a la seva estimació per la pàtria egípcia i la seva dedicació al poble. 'Estic satisfet del que he ofert a la nació durant aquests 60 anys', va dir. 'El principi i el final de la meva vida és en aquest país. No em separaré d'aquesta terra fins que no m'enterrin a sota d'ella.'

Suleiman assumia ahir el poder cedit

Al cap de pocs minuts de l'emissió del discurs de Mubàrak va ser el torn del vice-president Omar Suleiman, que va explicar que assumia el poder cedit per Mubàrak. Va dir que el seu objectiu era restablir la seguretat i la felicitat del poble egipci. 'M'he compromès a fer tot allò que estigui a les meves mans per fer una transició tranquil·la i complir amb el diàleg nacional que ja hem iniciat, sempre respectant la constitució i la llei.'

'Demano als ciutadans que mirin cap al futur i treballin per un nou camí d'esperança i vida estable', va dir Suleiman. També va demanar als joves que tornessin a casa seva i a les feines i que no escoltessin les ràdios ni les televisions estrangeres, les quals només cerquen desestabilitzar el país i establir un estat de caos'.
Suleiman va afirmar que treballarien tots plegats per fer el millor pel país. I va acabar dient que ell i Mubàrak són a la mateixa trinxera./Font

redacció

Developer