..... Inici | Ràdio | Recerca

L'ONU denuncia a Espanya per la detenció d'immigrants

by 0:36 0 comentaris
El Comitè per a l'Eliminació de la Discriminació Racial de l'ONU va denunciar a Espanya per la detenció d'immigrants segons perfils racistes utilitzats per la policia, en una audiència celebrada aquest dimecres en Ginebra.

"La policia es maneja amb circulars racistes per detenir a immigrants indocumentats i sindicats de policia han revelat que han de complir amb una certa quantitat de detencions", va indicar el guatemalenc José Francisco Cali Tzay, relator d'aquest Comitè per a Espanya.

"En 2009, més de 16.500 migrants van ser internats en nou centres de retenció, la meitat van ser després expulsats del país i la resta va sortir en llibertat. Això demostra que no es justifica la política de detenció administrativa sistemàtica", va afirmar Cali Tzay, un dels 18 experts d'aquest Comitè, encarregat de vigilar el compliment de la Convenció en la matèria.

La denúncia de maltractaments en aquests centres de retenció va portar a l'expert francès Régis de Gouttes a sol·licitar explicacions a Espanya per la seva negativa, manifestada públicament al maig de 2010, a crear un mecanisme d'investigació independent.

"Els migrants solen ser considerats bocs expiatoris en la present crisi econòmica, els designen responsables de la falta d'ocupació, una propaganda xenòfoba, i això es llegeix en la premsa. Hi hauria actualment a Espanya un milió d'indocumentats, què va a fer amb ells el Govern? els va a legalitzar?", va acabar preguntant Cali Tzay.

La delegació espanyola, que va sotmetre aquest dimecres un informe sobre la lluita contra el racisme al país, podrà respondre el dijous als interrogants formulats per aquest Comitè.

En un paràgraf d'aquest informe, Espanya es refereix a l'aparició d'un "nou racisme", no ja basat en la superioritat "biològica", sinó en "la incompatibilitat de certes especificitats culturals, nacionals, religioses, ètniques o unes altres (...) la superioritat d'unes cultures sobre altres (...) l'amenaça (contra) la manera de vida occidental".

"Això vol dir que a un català ho van a discriminar a Madrid?", va preguntar l'expert romanès Ion Diaconu. L'expert colombià Pastor Murillo Martínez va demanar comptes a Espanya sobre la composició de la seva població carcerària, que mostraria índexs racistes.

L'expert brasiler José Augusto Lindgren va confessar que, per anar a l'audiència de Ginebra, va rebutjar fer escala en l'aeroport de Madrid-Barajas, al que va acusar de ser "el major deportador de brasilers del món".
Font

redacció

Developer