..... Inici | Ràdio | Recerca

Crítiques a Duran i Lleida per trobar-se amb el dictador guineà Obiang

by 10:42 1 comentaris
La visita de la delegació del congrés espanyol a la Guinea Equatorial, encapçalada pel president de la cambra, José Bono, i amb Josep Angoni Duran i Lleida, continua generant polèmica i crítiques de tota mena. Després que Bono digués al dictador Obiang que a Espanya i a Guinea els uneixen més coses que no les separen i que la ministra espanyol d'Afers Exteriors, Trinidad Jiménez, digués que era 'un viatge bo per als interessos d'Espanya, el conegut escriptor i blocaire guineà Juan Tomás Ávila Laurel (bloc) va anunciar que començava una vaga de fam. Ávila Laurel va aprofitar la polèmica visita per protestar una vegada més contra el règim dictatorial que viu el seu país i contra la condescendència de l'estat espanyol.


'Com que creu tant en la solvència moral del president Obiang, que és al poder des de l'any 1979, li demanem de tot cor que faci les gestions i pressions per constituir a Guinea un govern de transició en el qual no hi hagi cap dels membres que han tingut càrrecs en aquests darrers trenta-dos anys', afirma Ávila Laurel a la carta.

ICV demana la compareixença de Trinidad Jiménez

La visita va generar fortes crítiques de partits catalans, espanyols i bascos i ahir la diputada d'ICV al congrés espanyol, Núria Buenaventura, va registrar la sol·licitud de compareixença de la ministra Jiménez al congrés perquè expliqui la posició del govern espanyol sobre el viatge. 'Un cop més, la política exterior espanyol prioritza els interessos econòmics davant la defensa de la democràcia i els drets humans', ha lamentat la diputada.

També ahir, Solidaritat Catalana va criticar amb duresa en un comunicat que Duran i Lleida hagués acceptat formar part de la delegació i ser rebut per Obiang, per ser 'còmplice d'una operació de maquillatge del règim corrupte i dictatorial' de Guinea Equatorial. Els diputats Uriel Bertran i Toni Strubell van deplorar que Duran i Lleida es preocupés per l'interès de les empreses espanyoles a Guinea mentre les catalanes es troben 'ofegades per la situació d'espoli fiscal que pateixen per part d'Espanya i per la crisi econòmica'.

La posició de Duran

Duran i Lleida s'ha limitat a dir en el seu bloc que no tenia cap més remei que anar-hi. A part d'això, no ha volgut fer-ne cap més comentari. Però diumenge passat sí que hi va haver una consideració de Duran sobre la Guinea:va demanar al govern espanyol que indemnitzés els espanyols que residien a la Guinea abans d'independitzar-se (1968) per les propietats, sobretot plantacions, que van perdre.

La seva posició sobre la dictadura d'Obiang, però, Duran ja la va expressar en una visita anterior a la Guinea, l'estiu del 2007, en unes declaracions a la Gaceta de Guinea, del juliol del 2007: 'La Guinea Equatorial i el seu president han fet un esforç per a conservar la hispanitat al continent africà. Espanya ha comès errors polítics, en el passat, envers la Guinea Equatorial. Crec que és el moment de començar una nova etapa política en la qual prevalgui el respecte a la Guinea Equatorial i viceversa, una cooperació més estreta que ens permeti una col·laboració sense cap mena de pretensió d'imposar, sinó d'aconsellar.' /Font

redacció

Developer