..... Inici | Ràdio | Recerca

El Govern cubà assegura que el bloqueig dels EUA segueix intacte

by 0:38 0 comentaris
El Govern cubà ha indicat aquest dissabte que les noves mesures dels Estats Units per a flexibilitzar les restriccions de viatges a l'illa deixen "intacte el bloqueig", però reflecteixen l'opinió d'un ampli sector del país que dóna suport a un canvi de política vers l'illa. En la primera reacció sobre les noves mesures, el lloc oficial Cubadebate ha afirmat que les iniciatives del president estatunidenc, Barack Obama, no canvien l'embargament econòmic que fa gairebé mig segleaplica Washington sobre l'Havana.


"Tot i que aquestes mesures deixen intacte i no canvien substancialment la política de Washington, reflecteixen el consens d'amplis sectors del poble nord-americà a favor d'un canvi de política vers l'illa", ha dit el web (http://www.cubadebate.cu/), on l'expresident Fidel Castro publica les seves columnes d'opinió. Obama va emetre divendres una ordre executiva per suavitzar els viatges d'estatunidencs i ampliar l'enviament de remeses dels seus ciutadans a l'illa. A més, va donar llum verda perquè qualsevol aeroport del seu país pugui servir de punt de partida o de tornada dels vols xàrter cap a o des de Cuba.

Cubadebate ha dit que les noves iniciatives restitueixen les polítiques del Govern de l'exmandatari demòcrata Bill Clinton sobre Cuba, que incloïen els contactes "poble a poble" i que van ser derogades pel republicà George W. Bush al 2003. És la segona vegada que Obama relaxa les prohibicions de viatges i l'enviament de remeses a Cuba, després que l'abril de 2009 anunciés que els cubanoestatunidencs podrien viatjar lliurement a l'illa. "Tot i això
mantenen intacta la prohibició de viatge a Cuba per a tots els ciutadans estatunidencs, llevat d'aquestes excepcions. Els estatunidencs continuen sent els únics ciutadans del món que tenen la prohibició expressa del seu Govern de visitar Cuba, país situat a 145 km. dels EUA", ha dit Cubadebate.

Les noves mesures de Washington, que entraran en vigor en dues setmanes, podrien donar suport a una sèrie de reformes econòmiques empreses els últims mesos pel president Raúl Castro destinades a facilitar la transferència de capital perquè els cubans puguin obrir nous negocis privats. A més, podrien reanimar el tebi acostament entre els dos enemics ideològics, congelat des que Cuba va arrestar fa 13 mesos el contractista estatunidenc Alan Gross per sospites d'espionatge. /EP

redacció

Developer