..... Inici | Ràdio | Recerca

Denuncien la possible existència d'una màfia policial en el CIE de València

by 20:07 0 comentaris
El Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de València torna al primer plànol de l'actualitat per la primera denúncia múltiple realitzada per mig centenar d'interns, que posaria en evidència l'existència d'un grup de policies nacionals que –suposadament- amenacen, colpegen i extorsionen sistemàticament uns interns que, per estar reclosos sense haver comés cap delicte, ja veuen violats els seus drets universals.


Es podria dir que la pràctica habitual consisteix que un policia nacional, amb la intervenció d'un mòbil o sense (perquè en moltes ocasions provoca la situació punxant l'immigrant que sembla més tens), represalia l'intern amb una pallissa". Així ho relatava ahir Salva Lacruz, portaveu de Cear PV.

La novetat és que la seua explicació la donava en aquesta ocasió en una roda de premsa en la qual es comunicava la primera denúncia conjunta emesa per diversos reclusos del centre, que asseguren no solament haver patit esta violència, sinó una situació de maltractament i vexacions continuada, així com extorsió econòmica (una màfia de venda de targetes telefòniques o d'aigua embotellada) per part presumptament d'un bon nombre dels policies nacionals encarregats de la seua custòdia.


No tots els policies són dolents, però els dolents actuen en grup, i quan van a fer-ho, els bons desapareixen", ens explicava ahir un dels denunciants, un senegalés que per a protegir la seua identitat es feia anomenar Ahmed. Ell, al costat de més de cinquanta persones que hi estan o hi han estat ingressades, figuren com a testimonis i víctimes de la denúncia que es va lliurar ahir al jutjat d'instrucció número 3 de València, traslladada per més d'una vintena d'associacions i ONGs reunides per a demandar el tancament d'estos centres —n'hi ha nou en l'estat comptant el valencià— que suposen una espècie de buit legal en sòl espanyol patit pels estrangers als quals no es vol regularitzar.

I un aspecte terrible a afegir a la resta és que, de tots els denunciants, solament Ahmed està actualment en llibertat. Els altres, o han sigut repatriats o romanen tancats en el CIE, la qual cosa podria impedir, en cas que la causa tirara endavant, que els presumptes delictes que inclou la denúncia, foren degudament jutjats davant l'absència de testimonis. Una situació que ja es va produir quan l'immigrant Noura Benrabah, que va acusar de violació un dels policies que la va detenir a Oriola, va ser repatriada abans que es jutjara el presumpte violador (i després de passar un temps en Sapadors), la qual cosa va possibilitar que este seguisca en llibertat i, segurament en l'actualitat, de nou en el seu lloc de treball.

"Si els immigrants no han denunciat fins ara és perquè la seua situació penja d'un fil i temen que les seues denúncies precipiten la seua repatriació, una cosa que nosaltres també temem" diu Paco Solaz, portaveu de SOS Racisme. Les represàlies, no obstant açò, es podria dir que no es limiten als immigrants. Cear, una de les ONG més actives i potents dins de la plataforma denunciant, després de la publicació del demolidor informe de 2009 que va posar per primera vegada al descobert les irregularitats d'este i la resta de centres depenents del Ministeri de l'Interior, va veure reduïts en més de la meitat els fons que l'estat li destinava per a exercir la necessària labor d'integració dels refugiats, que d'altra banda deixen de realitzar les administracions públiques. La retallada, molt superior a la que a causa de la crisi han patit altres organitzacions, era tot un toc d'avís. Encara que els perjudicats van ser els treballadors que van perdre les seues ocupacions i, principalment, els refugiats, que necessiten d'esta ajuda per a refer les seues vides fora dels seus països, on realment desitjarien estar.

La denúncia arreplega nombroses irregularitats perpetrades dins d'un centre que, d'acord a la legislació espanyola d'estrangeria solament hauria de privar de llibertat de moviment als immigrants "il·legals" (encara que açò supose una violació dels articles 13, 14 i 9 de la Declaració Universal dels Drets Humans, que el nostre estat presumptament subscriu). A pesar de tot, i tenint en compte açò i sempre amb el desig del tancament definitiu dels centres, les associacions demandants exigeixen almenys que el govern complisca allí les seues pròpies lleis.

En principi, els denunciants han sol·licitat de nou a la Delegació del Govern valenciana, aprofitant el relleu en la seua cúpula, que se'ls deixe accedir al centre tal com permet la llei, i que, òbviament, es detinguen les agressions, vexacions i maltractaments denunciats (que van des de l'ús de cel·les de càstig sense registre ni supervisió judicial, o la desatenció sanitària dels reclusos perquè no hi reste constància de les agressions, a la mateixa vexació per part dels policies del centre als familiars que van a visitar els retinguts) a més que es castigue els responsables de les mateixes i es depuren responsabilitats que corresponguen.

Tractant que esta denúncia siga més escoltada i es tanquen este i la resta de forats negres del nostre sistema democràtic, la plataforma CIEs No ha convocat d'urgència una concentració per a demà divendres dia 21, a les 19:30 hores, enfront de la seu de la Delegació del Govern de València en la Plaça del Temple.

Font: L'informatiu

redacció

Developer