..... Inici | Ràdio | Recerca

Vic crea una xarxa de voluntariat popular per millorar el coneixement del català

by 21:53 0 comentaris

L'Ajuntament de Vic, la Universitat de Vic, el Centre de Normalització Lingüística d'Osona i diverses entitats de la comarca han creat una xarxa de voluntaris que ajudarà a millorar la lectura i l'escriptura en llengua catalana i facilitarà l'alfabetització. En aquest sentit, l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, ha destacat que "l'aprenentatge de la llengua catalana s'ha d'entendre com un vehicle per a la integració".

Totes les entitats que aquest dijous han signat el conveni tenen en comú una gran xarxa de voluntaris que ensenyen la llengua catalana a diferents nivells. La professora de la Facultat d'Educació, Ciències Humanes i Traducció de la UVic, Maica Bernal, ha explicat que el projecte divideix la tasca que hauran de fer els voluntaris en dos mòduls, el primer per millorar la lectura i l'escriptura i el segon encarat a l'alfabetització. Els mòduls de millora de la lectura i escriptura duraran tres mesos i començaran el proper mes de gener amb sessions bisetmanals de 30 minuts. El mòdul d'alfabetització, en canvi, tindrà una durada més extensa, de sis mesos.


La directora del Centre de Normalització Lingüística d'Osona, Dolors Solà, ha fet una crida a la societat i ha apel·lat a la "responsabilitat social" de tots els ciutadans. Segons Solà, "el benefici que aportarà aquest projecte és doble", d'una banda "individual" però també ha parlat d'un benefici "col·lectiu" per la societat, "hi sortirem tots guanyant", ha conclòs.

La Universitat de Vic impartirà coneixements, metodologia i també proporcionarà materials didàctics als voluntaris els quals "es sentiran part d'un equip", ha explicat Solà. La UVic, a més, farà difusió entre els seus professors i alumnes per tal que s'acullin a la xarxa de voluntaris. La Biblioteca Joan Triadú de Vic proporcionarà una guia de textos de "lectura fàcil" als usuaris d'aquest servei.

Solà ha explicat que "no cal cap titulació universitària" sinó uns "coneixements bàsics" per impartir classes de català. Tot i que es podria parlar de diferents perfils de voluntaris es busquen bàsicament estudiants o mestres jubilats. /Font

redacció

Developer