..... Inici | Ràdio | Recerca

Ja hi ha castellers fora de Catalunya: a la Xina i a Xile

by 12:54 0 comentaris
Parlar d'internacionalització dels castells és, avui per avui, una mica agosarat, però sí que és veritat que en dos punts ben allunyats de Catalunya ja funcionen colles castelleres formades per gent autòctona, un aspecte absolutament nou respecte d'altres intents anteriors no reeixits de crear colles en països estrangers per iniciativa de ciutadans catalans a fora.

Es tracta de dues experiències d'origen i tipologia distinta però que de, mica en mica, sembla que estan tirant endavant i que tenen en comú que, en tots dos caos, responen a l'interès de gent d'un altre país que s'interessa pels castells i que es posa en contacte amb colles castelleres catalanes per demanar-los la seva col·laboració i assessorament.

Així, fa uns anys que el govern de Xile va veure en els castells una bona manera d'actuar en municipis amb problemes de delinqüència juvenil, a partir dels seus valors de solidaritat i treball en equip. A partir de la relació establerta entre les autoritats xilenes i els Castellers de Vilafranca –que van visitar Xile l'any passat-, actualment quatre colles castelleres estan funcionant al país andí, essent la del municipi de lo Prado la més consolidada. Ahir mateix, dos castellers vilafranquins van volar cap a la ciutat de Valparaíso per contribuir a impulsar la creació d'una cinquena colla castellera.

D'altra banda, a la ciutat xinesa de Hangzhou, relativament propera a Xangai, on la Colla Vella hi va descarregar el 3 de 9 la primavera passada, el propietari d'una fàbrica hi ha creat una colla castellera per fomentar el treball en equip i la cohesió entre els seus treballadors. L'home, que havia viscut uns anys a Tarragona, d'on li ve l'afició pels castells, ha convidat en diverses ocasions membres de la Colla Vella, que s'han desplaçat fins a la Xina per ensenyar tècnica castellera als castellers de Hangzhou. Ahir, a Xile i a la Xina també van estar d'enhorabona. / Font

redacció

Developer