..... Inici | Ràdio | Recerca

Haidar: "La UE ha d'actuar en favor del dret d'autodeterminació del poble sahrauí"

by 15:22 0 comentaris
L'activista sahrauí Aminatu Haidar es va mostrar clara aquest dimecres a Brussel·les: "Els defensors dels Drets Humans no creurem més en els valors de la Unió Europea si no condemnen i investiguen el que ha passat al Sàhara Occidental".

Haidar, que va participar en un seminari sobre la situació del Sàhara Occidental i l'impacte que tindrà en el futur acord de pesca entre la Unió Europea i el Marroc, va advertir que "si no es reacciona per frenar la violència, podem ser a les portes d'una guerra oberta entre sahrauís i marroquins".


"Espero que Espanya i França juguin un rol primordial en favor del respecte dels Drets Humans al Sàhara Occidental i evitin una guerra civil oberta entre els sahrauís i els marroquins", va etzibar Haidar, ja que "en aquesta situació tan alarmant que viuen els territoris ocupats il·legalment pel Marroc, la UE ha d'actuar en favor del respecte del dret d'autodeterminació del poble sahrauí".  O la comunitat internacional intervé o hi haurà guerra civil al Sàhara Occidental.

D'altra banda, va posar de manifest que tal com es van qüestionar els acords comercials de la UE amb Israel després del bombardeig contra Gaza, cal que es revisi el tracte de favor a un estat que no respecta els drets fonamentals. 

Aminatu Haidar, que l'any passat va estar en vaga de fam durant més d'un mes a l'aeroport de Lanzarote després que el Marroc li impedís entrar a al-Aaiun i l'expulsés a la força de les Canàries, es va mostrar "decebuda i frustrada" davant de la passivitat internacional i va lamentar que la Unió Europea no hagi condemnat el desallotjament del campament sahrauí prop d'al-Aaiun en què desenes de sahrauís, segons el Front Polisario, han mort a mans de les forces de seguretat marroquines. Uns enfrontaments que Haidar ha considerat el "suïcidi polític" del Marroc.

"Al-Aaiun viu en estat de setge, el campament està militaritzat, els nens no van a l'escola, la població no podrà celebrar la festa musulmana més sagrada... La gent no pot dur una vida normal quan hi ha hagut desenes de morts a mans de la policia marroquina", va lamentar l'activista. "Els defensors dels Drets Humans no creurem més en els valors de la Unió Europea si no condemnen i investiguen el que ha passat al Sàhara Occidental. Sense accions concretes, no creurem més en els seus principis", va afegir Haidar, que va reclamat una "acció concreta" de la comunitat internacional en favor del poble sahrauí.

Les crítiques de l'activista sahrauí es van adreçar especialment a l'estat espanyol i, en concret, al PSOE, a qui Haidar va retreure que "hagin tractat d'impedir que sortís endavant qualsevol iniciativa de suport al poble sahrauí". Haidar va carregar contra l'executiu de Zapatero per no haver condemnat 'a massacre al Sàhara Occidental de civils sahrauís que "l'únic crim i pecat que han comès és haver reivindicat" el dret d'autodeterminació. / Font

redacció

Developer