..... Inici | Ràdio | Recerca

El Marroc expulsarà una activista catalana pro-sahrauí

by 20:47 0 comentaris
L'exministre d'Afers Exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos, s'ha reunit amb el ministre d'Exteriors marroquí, Taib Fasi Fihri, a Tànger, al Marroc, en el marc d'unes reunions per la Unió per la Mediterrània (UpM). Tot i que era una trobada que ja estava prevista abans de la crisi al Sàhara Occidental, guanya importància després de la situació i els enfrontaments a al-Aaiun. Moratinos fa aquest viatge en condició d'enviat especial del president José Luis Rodríguez Zapatero. Exteriors no ha donat detalls de la trobada entre els dos polítics. Des que l'exèrcit marroquí va desallotjar el campament saharauí prop d'al-Aaiun s'han produït 18 morts, segons el Front Polisario.


D'altra banda, el Marroc expulsarà tres activistes pro-saharauís, segons ha confirmat el ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació espanyol. Entre els activistes es troba una catalana, Isabel Terraza, de l'ONG Resistència Sahrauí. Ni el ministeri d'Exteriors ni l'ambaixada espanyola al Marroc han rebut, però, cap confirmació oficial de Rabat sobre l'expulsió dels tres activistes. Per la seva banda, la Generalitat assegura que ha pogut parlar amb Terraza i que 'negocia la seva sortida' del Sàhara Occidental.

El govern espanyol diu que continua en contacte amb el govern marroquí per dur a terme les gestions necessàries per "garantir la protecció" dels ciutadans espanyols que es troben al Sàhara Occidental.

De moment, el màxim representant de l'Estat que s'ha desplaçat fins la zona conflictiva és el cònsol de Rabat, Rafael Jove, que va viatjar per aclarir les causes de la mort del ciutadà espanyol, Baby Hamadi Buyema, mort en els disturbis pel desallotjament del campament de refugiats prop d'al-Aaiun.

Exteriors ha confirmat que els periodistes expulsats del Marroc, Àngels Barceló i Nicolás Castellano, i el tècnic Ángel Cabrera, ja es troben des d'aquest divendres en territori espanyol. L'equip de la cadena SER s'havia desplaçat fins la zona per cobrir informativament els disturbis i la situació al Sàhara Occidental.

Des que aquest dilluns l'exèrcit marroquí desallotgés el campament saharauí prop d'al-Aaiun, els enfrontaments entre les forces de seguretat marroquines i els sahrauís han causat, fins el moment, 18 morts, segons fonts del Front Polisario, que també denuncia que s'han produït "milers de ferits" i més de 2.000 detinguts.

El Marroc i el Front Polisario no s'han posat d'acord per a decidir el futur del Sàhara Occidental, tot i que sí que han acordat accelerar el ritme de les converses durant les reunions dutes a terme sota supervisió de les Nacions Unides prop de Nova York. Rabat proposa que el Sàhara Occidental es converteixi en una regió autònoma del Marroc, però el Front Polisario insisteix a dur a terme un referèndum perquè els sahrauís decideixin si es volen independitzar completament.

Aquest dissabte també s'ha celebrat una concentració pro-saharauí a Madrid per condemnar l'actuació de l'exèrcit marroquí al Sàhara Occidental. / Font

redacció

Developer