..... Inici | Ràdio | Recerca

Diagnòstic comú d'alerta, receptes antitètiques

by 16:45 0 comentaris
Un dels debats que més divisió política generen i sobre el qual socialment existeix una fonda preocupació és el que es refereix a la gestió de la immigració, que representa més del 16% de la ciutadania catalana. Àngel Colom (CiU), Celestino Corbacho (PSC), Oriol Amorós (ERC), María Llanos de Luna (PPC), Josep Vendrell (ICV-EUiA) i Jordi Cañas (Ciutadans) discuteixen a fons sobre els principals reptes: els requisits legals per als immigrants, el grau de risc de xoc entre comunitats, la utilització del vel integral i l'empadronament dels estrangers en situació irregular.



ELS 'SENSE PAPERS'

¿S'han d'incrementar la quantitat d'expulsions i endurir les condicions de legalització, o bé flexibilitzar-les per evitar irregularitats sobrevingudes de ciutadans en situació legal?

CiU: La responsabilitat en aquest problema recau en els governs de Madrid, que han gestionat malament els fluxos d'entrada. ¿És viable l'expulsió ara de tots els irregulars? En tot cas, hem de complir les directives europees que diuen que no hi ha d'haver cap irregular.

PSC: El senyor Colom dóna la culpa a tothom, tot menys reconèixer una realitat. Catalunya ha prosperat també gràcies a la gent que ha vingut de fora. El que és necessari és el reforç del control fronterer. Que vingui la immigració que necessitem en funció de les necessitats laborals i complir amb la llei de repatriació.

ERC: La irregularitat s'ha de reduir amb un control fronterer, amb el mercat laboral. I promovent el retorn, però no podem esperar que aquesta sigui la gran solució. El gruix de la immigració es quedarà. I hi ha d'haver regularitzacions puntuals de les persones que no se n'aniran.

PPC: S'han d'endurir les mesures respecte a la immigració irregular. Les regularitzacions -fins i tot amb errors que va cometre el PP amb alguna regularització que va fer- produeixen un efecte crida. Espanya s'ha convertit en el colador d'Europa. Respecte als immigrants que estan en situació legal i que es queden sense feina, s'ha d'afavorir la política de retorn.

ICV-EUiA: El problema que tenim és que moltes persones amb permís de treball i residència s'han quedat a l'atur i poden passar a la bossa d'irregulars. La persona que busca feina de manera activa, la que se sotmet a cursos de formació ocupacional, no ha de perdre el permís de treball i residència.

C's: Tan irresponsables van ser els que no van controlar el flux migratori com els que demanavenpapers per a tothom. S'han de controlar les fronteres i completar més convenis d'extradició.

CiU: El senyor Corbacho diu: controlem les fronteres. ¡Doncs vostès ho han fet molt malament!

PSC: Nosaltres vam fer una regularització dels que van entrar il·legalment quan governava el PP. I el que critico del PP és que ara faci un discurs tan intolerant quan va ser tan permissiu amb els irregulars quan governava.

ER: El Govern del PP va ser un colador i ara tenen la cara dura de voler treure profit polític de les dificultats de convivència.

PPC: Ens en vam adonar, i rectificar és de savis. Per això estem incidint a controlar les fronteres.

C's: El PP juga el paper del piròman que s'ofereix ara com a bomber. I és paradoxal que els partits que estan governant parlin de mesures. ¡Adopteu-ne! Hi ha aeroports que són coladors.

ICV-EUiA: El que s'ha de fer és invertir en polítiques d'acollida i integració, i no aquesta obsessió policial de criminalització dels immigrants que tensa el conflicte social i no crea cap solució.

CONVIVÈNCIA I GUETOS

Davant l'alt percentatge d'immigrants en determinats barris i escoles, ¿existeix risc de fractura social? ¿Quines mesures prendrien per evitar-ho?

ICV-EUiA: És fonamental la igualtat de drets, deures i oportunitats. Hem d'evitar les divisions per raó d'ètnia i subratllar el concepte d'un sol poble. No hi ha d'haver segregació a l'escola i s'ha d'evitar la competència pels drets socials. I la política no ha de llançar missatges que alimentin la xenofòbia.

ERC: El risc existeix, si es reprodueix en els fills de la immigració la desigualtat social que viuen els pares. Però encara estem a temps de resoldre-ho amb reforç de serveis públics i un missatge que hi ha coses que s'han de compartir i en què no valen particularitats. I valorar la diversitat.

PSC: L'espai públic s'ha de governar amb unes normes de la comunitat i el que ve s'ha d'incorporar a aquestes normes. A l'escala, ha de funcionar la mediació. I a l'escola ha de funcionar el reforç. El que està fent el PP a Badalona és un ús pervers del fet migratori per obtenir quatre vots.

CiU: Proposarem un pla per als pròxims 10 anys perquè els immigrants s'integrin plenament. S'han d'esponjar alguns barris per evitar guetos. No creiem en una Catalunya multicultural, sinó en la idea d'un sol poble.

C's: Quan sento això d'un sol poble em recorda Alemanya, i no precisament la de Merkel. Integració no és assimilació. Els riscos s'eviten amb serveis per a tothom, no només per als immigrants.

PPC: Jo els convidaria que visitin els barris de la Salut i Sant Roc [Badalona] i parlin amb la gent. S'han d'admetre els problemes i buscar-hi solucions, no mirar cap a una altra banda i dir que no hi ha problema.

NICAB I BURCA

Després de la prohibició del vel integral en nombrosos municipis, ¿s'ha de prohibir l'ús del vel integral, el nicab o el burca, a tot Catalunya? ¿Per què?

CiU: Hem creat un desgavell en alguns municipis. Segurament arribarà un moment que s'haurà de prohibir a tot Catalunya. És la punta de l'iceberg d'una ideologia totalitària i antidemocràtica.

PSC: S'han aprovat més mocions que burques hi ha a Catalunya. No estem d'acord amb el que comporta aquesta vestimenta. En el futur s'hauria de regular si es converteix en un problema.

ERC: Estem en contra d'aquesta vestimenta, però s'han de prendre mesures per fomentar l'autonomia de les dones. Estendre la legislació contra la violència masclista. I no pot ser que a Cunit l'interlocutor sigui algú per la seva condició de líder religiós i encara menys quan ha estat condemnat per coaccionar una ciutadana [la mediadora Fátima Ghailán].

PPC: S'ha de prohibir l'ús del vel integral. Atempta contra la llibertat, el respecte i la dignitat. Encara que només hi hagi un cas, s'ha de prohibir.

ICV-EUiA: No m'agrada el vel integral. Però amb aquestes mocions el risc és provocar encara més invisibilitat de les dones. S'han de fer polítiques de mediació, formació i relació.

C's: S'han de prohibir. La presència del salafisme i l'integrisme islàmic és molt potent a Catalunya. S'ha d'aturar per no identificar islam amb fonamentalisme.

EL PADRÓ

¿S'ha d'impedir l'empadronament als ciutadans estrangers en situació irregular? ¿S'han de facilitar les seves dades a les forces de seguretat?

C's: Un ajuntament ha de complir la llei. Empadronar-los. I també vetllar perquè no sigui en un pis pastera. I si la policia li sol·licita informació, proporcionar-la.

ICV-EUiA: La denúncia policial portaria a la clandestinitat i a la invisibilitat moltes persones, faria que no tinguessin dret a la salut, a l'educació i als serveis socials. Són mesures preses per por a sectors xenòfobs a Vic.

PPC: La llei de bases de règim local indica que la policia accedirà a les dades del padró per al control dels immigrants. I s'ha d'empadronar quan l'immigrant s'identifiqui amb el passaport o la targeta de residència, i no amb una mera declaració com ara.

ERC: Vostè no sap com va. ¡La identificació es demana a tothom! I l'Estat ja té les dades del padró perquè li pertanyen. ¿Ens convé tenir un registre de la població real o enganyar-nos per donar imatge, davant un sector de l'electorat, que som durs?

PSC: Aquí el problema és que un alcalde va entendre que la millor manera de posicionar-se davant la immigració era fer una proposta fora de la llei, i CiU es va veure abocada a donar suport a aquesta política.

CiU: El senyor Corbacho s'oblida que aquest alcalde [Josep Maria Vila d'Abadal, alcalde de Vic per CiU] va tenir el suport del PSC i ERC. Entenem la irritació de molts alcaldes, però la llei obliga a empadronar-se on es viu. I Vic ho fa.

redacció

Developer