..... Inici | Ràdio | Recerca

Balanç al Sàhara: 4.500 ferits, 2.000 detinguts i molts morts

by 13:25 0 comentaris
La ciutat de El Aaiun després del desmantellament criminal del Camp de Gdeim Iziko, es manté en estat de setge. L'exèrcit, les Forces Auxiliars i la policia continuen atacant els habitatges dels sahrauís, detenint a tot el que troben, apallissant a famílies senceres, segrestant als joves, sobretot als barris de Skeikima, Bucraa i Mattalla, mentre que als barris de l'est de la ciutat, com Raha, Duerat i altres fins ahir al matí es produïen continues violacions d'habitatges pels diferents cossos de repressió, que obliguen els ciutadans a cridar "Viva el Rei", "Sàhara marroquí" i frases per l'estil.


L'exèrcit ha robat vehicles de sahrauís per cremar al mig del carrer detenint als seus ocupants i desenes de joves en qualsevol racó on siguin localitzats. Aquestes detencions abusives i indiscriminades que van seguides de llargues tortures, són exercides per l'exèrcit i les Forces Auxiliars, mentre que la policia fa servir llistes concretes de persones i habitatges diferenciant els seus atacs entre joves de la Intifada i defensors sahrauís de DH

Els detinguts dels quals es té constància fins ara, sobrepassen els dos mil (2000), encara que alguns han estat alliberats després de ser brutalment torturats i un estat molt crític, busquen refugi a casa seva o en altres llocs. Els centres de detenció es troben localitzats a:

Caserna de la policia
Caserna de les Forces Auxiliars
Presó Negra de El Aaiun
Tres casernes de l'exèrcit
L'escola de secundària Alal Ben Abdala
Dos espais habilitats dins el camp de Futbol
Caserna de la platja del Aaiun

El nombre de ferits de diferent consideració, supera els quatre mil cinc-cents (4500). Per l'estat de setge i terror que es viu en aquests moments a la ciutat de El Aaiun, els ferits es troben ocults en els seus habitatges sense que es pugui conèixer, en tots els casos, l'evolució del seu estat.

La família del jove Ali Salem llençaria, que presentava fractura de coll, va decidir arriscar-se a viatjar fins a Agadir pel seu compte i d'amagat, perquè el seu fill fos atès a l'hospital. Un cop allà, el jove va morir. Aquesta situació s'està repetint en molts dels ferits greus que no poden rebre atenció hospitalària. Testimonis oculars han comptat desenes de morts dispersos al voltant del campament de Gdeim Iziko i en la part est de la ciutat de El Aaiun.

El nombre de desapareguts és incalculable encara es compten per desenes, sense saber si estan morts, ferits en qualsevol lloc, o si estan entre els detinguts. La dificultat per realitzar el recompte de ciutadans sahrauís en diferents circumstàncies és enorme, ja que no hi ha seguretat per a la població i tots es troben en situacions similars.

A la ciutat ocupada de Smara, es van produir manifestacions en el dia d'ahir, de joves estudiants dels liceus, en solidaritat amb els ciutadans sahrauís de El Aaiun. La policia els va dispersar amb violència i per evitar una revolta gran s'ha decretat estat de setge, suspenent temporalment les classes fins al proper dia 19 de novembre. / Font

redacció

Developer